Anasayfa

21-06-2024
Güneş balçıkla sıvanmaz
Yeni Demokrasi Partisinin, Batı Trakya Türk Azınlığı (ona göre Müslüman azınlık) ve Türkiye "uzmanı" Angelos Sirigos, İskeçe'de Lozan Antlaşması konulu bir panelde konuşmacı olarak yer aldı.
21 Haziran 2024 Cuma

Yeni Demokrasi Partisinin, Batı Trakya Türk Azınlığı (ona göre Müslüman azınlık) ve Türkiye "uzmanı" Angelos Sirigos, İskeçe'de Lozan Antlaşması konulu bir panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Sirigos konuşmasında, Lozan Antlaşması'nın birkaç sebepten dolayı sona erdirilemeyeceğini ve güncellenemeyeceğini söyledi. Bunun nedenlerini de antlaşmanın ülkeler arasındaki sınırları belirlemiş olması, azınlıklarla ilgili olması ve son olarak da Ege adalarının silahsızlandırılması olarak sıraladı.

Sirigos'un Lozan Antlaşması'yla ilgili sunumunda Batı Trakya Türk Azınlığıyla ilgili tezleri ise hayli ilgi çekiciydi. Sirigos'a göre, Lozan Antlaşması Türkiye'de "Yunan Azınlıktan", Yunanistan'da ise "Müslüman Azınlık"tan bahsediyor. Üstelik Sirigos, bunun Türkiye'nin isteğiyle bu şekilde olduğunu savunuyor.

Sirigos gibi uluslararası hukuk ve dış politika konularında tecrübeli bir akademisyen ve siyasetçinin böyle bir "yanlışa" nasıl düştüğü merak konusu! Zira, Lozan Antlaşması Türkiye'de "Gayrimüslim Azınlıklar"dan, Batı Trakya'da ise "Müslüman Azınlık"tan bahsediyor. Lozan Antlaşması'nda azınlıklıklarla ilgili kullanılan tanımlamaları bir akademisyen ve siyasetçinin bilmiyor olması mümkün değil değil.

Bunun böyle olmadığını anlamak için Yunan Meclisinin resmi sitesinde yer alan Lozan Antlaşması metnine bir göz atmak yeterli.

Bu konulara ilgisi olan herkes,
"https://www.hellenicparliament.gr/onlinePublishing/DOD/011-057.pdf" linkinde yer alan Lozan Antlaşması metninde "Azınlıkların Korunmasına İlişkin 3. Bölüm"e bakabilir.

Hal böyle iken Sayın Sirigos neden gerçeklerle ilgisi olmayan bir algı operasyonu peşinde? Antlaşmada kullanılan ifadeler apaçık ortadayken, neden Yunanistan'daki azınlık Türk değil de, İstanbul'daki azınlık Rum?

Sirigos'un ileri sürdüğü bu tezi son dönemde birçok yetkili ağızdan dinliyoruz.

Belli ki bu yeni bir algı yaratma çabası. Ama güneş balçıkla sıvanmaz, değil mi?


Haberler


Caner İmam’dan İlhan Ahmet’e yanıt: “Spor projesi başvurusu yapıldı”

PosoKanei uygulaması hizmete girdi: Vatandaşlar market fiyatlarını karşılaştırabilecek

BTAYTD’den Eyalet Başkanı Topsidis’e nezaket ziyareti

Tine ve Kırlangıç adalarında su sıkıntısı için olağanüstü hal ilan edildi  

Zeybek’ten Tarım Bakanlığın yanıtına tepki

Çörekköy Sınır Kapısı için 15 milyon euroluk modernizasyon projesi

İskeçe’de suya zam kararı meclisten geçti

İskeçe Çınar Camii davası 18 Haziran Perşembe günü

Kızılhaçtan balon balığı uyarısı

Yargıtay kararı bozdu,Yiotopulos yeniden cezaevine gönderildi

Hüseyin Zeybek’ten Genç Çiftçiler Programındaki 19 aylık gecikmeye tepki

Gümülcine Belediyesi, “Herkes İçin Erişilebilir Şehirler” toplantısına lider ortak olarak katıldı