Anasayfa

08-07-2024
Gökçeada'da azınlık okulları açıldı, nüfus arttı
Türkiye'de Gökçeada'da Rum azınlık okullarının açılmasının ardından adadaki azınlık nüfusu artıyor.
8 Temmuz 2024 Pazartesi

Türkiye'de Gökçeada'da Rum azınlık okullarının açılmasının ardından adadaki azınlık nüfusu artıyor.

Gökçeada'da Türkiye Hükümetinin kararıyla 2013'te yıllar sonra Rum azınlık ilkokulu tekrar faaliyete geçmiş ve ilk yılında dört öğrenci ile eğitim yapılmıştı. 2015 yılında ise tamir ve restorasyon çalışmalarının ardından ilk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi faaliyete geçmişti. İki okulun açılmasının ardından adada Türkiye eğitim sistemine göre zorunlu eğitimin tamamlanmasına imkan tanınmıştı.

Atina - Makedonya Haber Ajansına (AMNA) konuşan Gökçeada Rum Azınlık İlkokulu Müdürü Stelios Barberis, bu yıl okulda 18 öğrencinin eğitim gördüğünü, bunlardan altısının mezun olduğunu, Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde ise 30 öğrenciden üç mezun verildiğini kaydetti.

Okulun Türk Müdür Yardımcısı ile iş birliklerinin mükemmel olduğunu söyleyen Barberis, Türkçe derslerin Türkiyeli öğretmenler tarafından, Rumca derslerin ise Rum azınlık mensubu öğretmenler ve Yunanistan'dan gelen öğretmenler tarafından verildiğini kaydetti.

Okulların faaliyete geçmesinin ardından adaya kalıcı olarak taşınan birçok genç çiftin olduğunu belirten Barberis, 2000 yılında yaklaşık 200 kişiye düşen azınlık nüfusunun günümüzde 700 kişiye yükseldiği vurguladı.

Haberler


İskeçe’nin Memkova köyünde şok yaratan cinayet olayı

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları Atina’da protesto edildi

Talihsiz kaza sonrası Şükrü Davut yaşamını yitirdi

Muhalefetten ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına tepki

Ketenlik’te bin kişilik toplu iftar

Tempi trajedisinin üçüncü yıl dönümünde Sintagma Meydanı doldu

Büyükelçi Erciyes, Atina’da GAT üyeleriyle iftar programında bir araya geldi

İskeçe’nin ünlü tatlıcısı Bahadır Cemiloğlu’nun vefatı İskeçe’yi yasa boğdu

Ramazan’da camiye provokasyona Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan sert tepki

Büyük Derbent’te geleneksel iftar buluşması devam etti

Başkonsolos Ünal saldırıya uğrayan Hürriyet Camii’ni ziyaret ederek Cuma namazı kıldı

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Başkonsolos Ünal’a ziyaret