Anasayfa

11-07-2016
DOST Partisi'nin resmi kayıt başvurusu kabul edilmedi
Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi’nin resmi kayıt başvurusu Türkçe ismi nedeniyle kabul edilmedi.
11 Temmuz 2016 Pazartesi

İlk kurultayını 14 Nisan'da gerçekleştiren ve resmi kayıt süreci için Sofya Şehir Mahkemesi’ne başvuran DOST Partisi’nin kaydı, ismi Türkçe olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Mahkemenin reddetme gerekçesinde ayrıca, DOST Partisinin kurucularının çoğunluğunun Türk olduğu belirtilerek, Siyasi Partiler Yasası gereğince etnik ve dini temele dayalı parti kurma yasağı hatırlatıldı. Kararda, Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar isminin Bulgarca kısaltmasından DOST kelimesinin oluştuğu, parti kurucularının da tam bunu amaçladıkları kaydediliyor.

"KANUNLAR HERKES İÇİN EŞİTSE ÜST MAHKEME BU GEREKÇEYİ KABUL ETMEMELİ"

DOST Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, AA muhabirine yaptığı açıklamada kararı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını belirtti. Bulgar üye sayısının azımsanmayacak oranda olduğunu kaydeden Mestan, şunları söyledi:"DOST'un Türkçe bir kelime olduğunu söylüyorlar. Evet, DOST Türkçe bir kelime ama Bulgarca sözlükte yer alıyor. Hanımefendi (hakim) diyor ki, DOST'un Türk kelimesi olduğunu Bulgarca sözlükte gördüm. Görüyorsan demek ki bu kelime Bulgaristan'ın dil sisteminde mevcut. Demokrasi de Bulgarca bir kelime değil. Yeni kurduğumuz DOST Partimiz liberal demokratik bir oluşumdur. 15 bin üyemizden yüzde 20'si Bulgar ve Hristiyan kökenlidir. Ancak bir partinin etnik mi olduğu üyelerinin sayısına ve kimliğine bağlı değil, o partinin amaçlarına bağlıdır. Partimiz amaçlarını okuduğunuzda göreceksiniz ki amacımız Bulgaristan'da demokrasinin gerçekleşmesi ve ülkenin Avrupa ve NATO yolunda yürümesi. Tüm vatandaşlara eşit davranılsın. Bulgaristan kimilerine ana kimilerine de üvey ana olmasın. Hiç kimse Bulgaristan'da yaşayan Türk ve Müslümanları ve diğer azınlıkları ikinci kalite vatandaş olarak görmesin. Biz Türkleri savunuyorsak Türkiye'nin partisi olmuyoruz, azınlıkları savunan parti oluyoruz. Azınlıkları savunmak ile azınlık partisi olmak farklı bir şey. Hakim bunu anlayamamış."

Bir üst mahkemenin kararı kabul etmeyeceğine inandıklarını ifade eden Mestan, eğer Bulgaristan'da ayrımcılık yoksa ve Anayasa ile kanunlar herkes için eşit geçerliyse bir üst mahkemede DOST Partisi’nin kaydının reddetme gerekçesinin kabul edilmemesi gerektiğini vurguladı.



Haberler


Çınar Camii davasında yargılanan azınlık temsilcilerinden teşekkür mesajı

Temel Dini Bilgiler Yarışması finali tamamlandı

Atina’da İstiklal Marşı’na özel anlamlı etkinlik

GAT genel kurulu yarın

BTTDD yöneticilerinden Gaziosmanpaşa eski belediye başkanı Dr. İsmail Rüstemoğlu vefat etti

İskeçe Müftülüğü Ramazan’da çocuk ve gençlere yönelik 40’ın üzerinde iftar programı düzenledi

Atina’da ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları protesto edildi

Rodop ilinin yerel kalkınma planı ele alındı

İskeçe Çınar Camii davası 5 Haziran’a ertelendi

Çınar Camii provokasyonu davası öncesinde Trampa’dan açıklamalar

Asgari ücret zammına muhalefetten sert tepki

KKE: Dedeağaç’ın yükselen stratejik rolü risk ve sorular doğuruyor