Anasayfa

13-07-2024
İşkencenin Önlenmesi Komitesi Yunanistan’ı uyardı
Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), Yunanistan’ı, düzensiz göçmenlerin gözaltı koşullarını iyileştirmesi ve Türkiye’ye geri itmeleri durdurması konusunda uyardı.
13 Temmuz 2024 Cumartesi

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), Yunanistan’ı, düzensiz göçmenlerin gözaltı koşullarını iyileştirmesi ve Türkiye’ye geri itmeleri durdurması konusunda uyardı.

Yunanistan’da 23 Kasım – 1 Aralık 2023 tarihlerinde incelemelerde bulunan Komitenin raporunda, Yunan yetkililerden özellikle Ege adalarında Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen yeni merkezler de olmak üzere, düzensiz göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezlerindeki koşulları iyileştirmesi istendi.

AB’nin mali destek sağladığı bu erişim merkezlerinde çok sayıda göçmenin, yasaların öngördüğü sürenin çok ötesinde özgürlüklerinden mahrum bırakıldığı ve bu göçmenlerin elektrik ve ısıtmanın olmadığı kötü koşullarda barındığı bildirilen raporda, Yunan yetkililerin bu göçmenlere "insan onuruna yakışan" şartlar sağlaması gerektiği belirtildi.

Başkent Atina’daki bazı karakollarda sınır dışı edilmeden önce düzensiz göçmenlere kasıtlı fiziksel şiddet uygulandığına dair "güvenilir ve tutarlı" iddiaların olduğu belirtilen raporda, Yunan makamlarının düzensiz göçmenlere kötü muameleyi sonlandırmak için "daha güçlü" adımlar atması gerektiği vurgulandı.

Raporda özellikle Korint’teki gözaltı merkezinde düzensiz göçmenlerin, yetersiz konaklama ve hijyen koşulları altında 18 ayı bulan sürelerle kaldığı, bunun sonucu göçmenler arasında veremin yaygınlaştığı kaydedildi.

Yunanistan’ın düzensiz göçmenleri Meriç sınırından Türkiye’ye geri itmeye devam ettiğine ilişkin "yeterli bilginin" olduğu belirtilen raporda, Yunanistan’a, karadan veya denizden "tehlikeli, yasa dışı ve şiddet içere" geri itmeleri sonlandırma çağrısı yapıldı.

Komite, göçmen çocukların Atina Havalimanı Özel Nezarethanesi’nde tutulmasına da son verilmesini istedi.


Haberler


Yunan bankalarından İstanbul’daki tarihi Zoğrafyon Rum Lisesine 500 bin euro bağış

Yunanistan düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesine ilişkin yasa tasarısı hazırlıyor

Okul kitabında İsrail işgali altındaki çocukların yaşamını anlatan metin değiştirildi

Yeni Sol’dan OPEKEPE skandalına sert tepki

Hebilköy’de ormanlık alanda yangın

İskeçe’de ‘Piyano ve Oda Müziği’ dinletisi

İsrail’e askeri malzeme götürülmesi Pire limanında protesto edildi

Başkonsolos Ünal, 2025 Seçek Ağası ve kanaat önderlerini ağırladı

Atina’nın su kaynakları azalıyor

Yol güvenliği için dört dilde broşür

Seçek etkinliklerinin programı belli oldu

Batı Trakyalı gençler Karacaali kampında buluştu