Anasayfa

22-07-2024
‘Okullarımızın öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılmasına son verilmesini istiyoruz’
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, dört azınlık ilkokulunun daha kapatılmasına tepki gösterdi.
22 Temmuz 2024 Pazartesi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, dört azınlık ilkokulunun daha kapatılmasına tepki gösterdi.

ABTTF’nin açıklamasında önümüzdeki yıl Rodop ilinde Hacıören, Keziren ve Payamlar azınlık ilkokulları ile İskeçe ilinde Karaköy azınlık ilkokulunun kapatılacağı hatırlatıldı. Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanlığının 2010 yılında aldığı ekonomik tasarruf önlemleri kapsamında ülke çapında öğrenci sayısı dokuzdan az olan ilkokulların kapatılması kararı çerçevesinde 2011 yılından bugüne Batı Trakya Türk toplumuna ait özerk statüdeki ilkokulların sayısında çok hızlı bir düşüş yaşandığı belirtildi. Açıklamada, 2011’de Batı Trakya’daki Türk ilkokulu sayısı 188 iken bu son karar ile Türk ilkokullarının sayısının 86’ya düşeceği ifade edildi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Batı Trakya Türk toplumu, 1923 Lozan Antlaşması uyarınca eğitim özerkliğine sahip olmasına ve kendi okullarını kurma ve yönetme hakkına sahip olmasına rağmen yıllar içerisinde çeşitli yasa ve keyfi uygulamalarla eğitim özerkliğimiz tahrip edilmiştir. Ülkemiz, eğitim özerkliğimizi hiçe sayarak toplumumuza ait olan özerk statüdeki ilkokullarımızı öğrenci sayısının yetersizliğini bahane göstererek kapatmaya devam etmekte, çocuklarımızın eğitim hakkını gasp etmektedir. Bir yanda aynı kaderi paylaştığımız Rum Ortodoks azınlığın talebi üzerine Gökçeada’da anavatanımızın izniyle yalnız 3 öğrenci için açılan Rum ilkokulu, diğer yanda ülkemiz tarafından her yıl birer birer kapatılan özerk statüdeki Türk ilkokullarımız! Burada amaç aşikardır: Antlaşmalarla teminat altına alınmış olan eğitim özerkliğimiz, devlet tarafından uzun vadeli bir plan ile tamamen ortadan kaldırılmak istenmektedir. Ülkemizi, anavatanımızı örnek alarak toplumumuzun eğitim özerkliğine ve eğitim hakkına saygı duymaya çağırıyor, tümüyle toplumumuza ait ilkokullarımızın öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılmasına bir an önce son verilmesini istiyoruz.”

Haberler


BTAYTD, AGİT Helsinki 50+ konferansına katıldı

Burhan Baran’dan Bektaşi–Alevi yasasına tepki

İsrail’in Atina Büyükelçisi’nin açıklamaları Yunanistan’da tepkiyle karşılandı

GTGB’de çocuk etkinlikleri devam ediyor

Şahin’deki hafızlık etkinliğinde birlik ve dayanışma mesajları

Demircik köyündeki hayır kermesine yoğun katılım

Gümülcine meydanında GAT Gençlik Festivali coşkusu

SEÇEK Şenliklerinde birlik mesajı: “Azınlık içinde azınlık” düzenlemesine tepki

Zaharaki’den tepki çeken yasa sonrası Ruşenler ziyareti

Zeybek’ten sert eleştiri: ’Azınlık eğitimi ve hakları göz ardı ediliyor’

Yunanistan – İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

Bir evde 174 silah ve yaklaşık 15 bin 500 fişek ele geçirildi