Anasayfa

29-07-2024
Sirigos: ‘Anaokulu çocuklarına Türkçe’yi dayatmak tahrik edici’
Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Atina Milletvekili Angelos Sirigos, Batı Trakya’daki azınlık eğitiminde yaşanan sorunları meclis kürsüsünden dile getiren Rodop Yeni Sol Milletvekili Özgür Ferhat’a yanıt verdi.
29 Temmuz 2024 Pazartesi

Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Atina Milletvekili Angelos Sirigos, Batı Trakya’daki azınlık eğitiminde yaşanan sorunları meclis kürsüsünden dile getiren Rodop Yeni Sol Milletvekili Özgür Ferhat’a yanıt verdi.

Ferhat’ın konuşmasında öğrenci yetersizliği bahanesiyle azınlık okullarının kapatıldığını belirttiğini hatırlatan Sirigos, “Ne yazık ki bu bir bahane değildir. Öğrenci sayısı azalıyor ve bu nedenle okullar kapanıyor. Nerede kapanıyor? Ücra ve dağlık bölgelerde. Çünkü orada yaşayan insanlar büyük şehirlere doğru göç ediyor. Bu bir gerçek.” diye konuştu.

Sadece 10 öğrencinin bulunduğu bir okulun ayakta tutulmasının pedagojik açıdan doğru olmadığını savunan Sirigos, “Bir de üç veya dört öğrencili bir okulu düşünün. Bu hiçbir şekilde pedagojik değil.” dedi. Sirigos, milletvekili Özgür Ferhat’ın azınlık okullarının araç gereç bakımından geri kaldığına dair ifadelerine de katılmadığını ve azınlık okulları ile devlet okullarının bu konuda eşit olduğunu iddia etti.

Çift dilli azınlık anaokulları talebine de değinen Sirigos, Trakya’da Türkçe konuşmayan etnik grupların da olduğunu kaydetti. Sirigos, “Evlerde Pomakça, Çingenece ve Türkçe konuşan gruplar var. Çift dilli anaokulları Yunanca veya Türkçe olacaktı. Bu küçük çocuklara Türkçe’yi dayatmanın tahrik edici olacağını düşünüyorum. Anaokullarında diğer okullardaki gibi belli bir müfredat yok. Çocukların becerilerinin ortaya çıkartılması için bir program uygulanıyor. Onları ilkokul eğitimine hazırlıyor. Çocuklara, farklı dilsel bir kimlik dayatmayalım veya eğitim dönemlerinin ilk yıllarından itibaren onları zorlamayalım.” diye konuştu.

Haberler


Το ερώτημα «ΓΙΑΤΙ;» που φτάνει μέχρι τη Δυτική Θράκη μέσα από τις γραμμές του Μανώλη Κωστίδη

Kozlukebir Belediyesine bağlı köylerde sağlık taraması yapıldı

Manolis Kostidis’in satırlarından Batı Trakya’ya uzanan ‘NEDEN?’ sorusu

Rodop ili temsilcileri ile Başbakanlık Ofisi arasında toplantı

Koyunköy yakınlarındaki yangın korkuttu

Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda kupa yarın sahibini bulacak

Yeni trafik kanunu yürürlüğe girdi

Isınma amaçlı mazotun bu yıl daha ucuz olması bekleniyor

Türkiye finalde!

Altın Şafak lideri Mihaloliakos için tahliye kararı

BTTADK’nın yeni eğitim yılı mesajında hak vurgusu

Yassıköy Belediyesinden Gastronomi Festivali ve Yöresel Tatlı Yarışması