Anasayfa

01-08-2024
MİT’den büyük takas operasyonu
Diyalog kanallarının kurulmasını MİT’in sağladığı operasyon, son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti.
1 Ağustos 2024 Perşembe

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ankara’da gerçekleşen takas operasyonu kapsamında, ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere 7 uçak ile 26 kişi Türkiye’ye nakledildi.

Operasyon kapsamında, 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakli sağlandı.

SON YILLARIN EN KAPSAMLI REHİNE DEĞİŞİMİ
Diyalog kanallarının kurulmasını MİT’in sağladığı operasyon, son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti.

MİT’in organizasyonu ile Temmuz 2024’te taraflar Türkiye’de bir araya getirildi.

ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus’ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ile Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takas faaliyetinin müzakereleri yapıldı.

Tüm tarafların uzun süredir istediği ve yerel basınlarında yankı uyandıran önemli isimler takas kapsamında değişime konu oldu.

Bu kişiler arasında Rusya’da cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ile ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya’da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov gibi kamuoyunda adı sıkça duyulan isimler yer aldı.

TAKAS OPERASYONUNU MİT YÖNETTİ
Ankara’da, 7 ayrı ülke arasındaki takas operasyonu, müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar MİT tarafından yönetildi.

Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından karşılandı, yine taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyon da MİT üzerinden sağlandı.

Bu çerçevede, takasın gerçekleştiği Ankara’da, rehinelerin değiş-tokuşu MİT’in kontrolünde yapıldı.

Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeniyle şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi.

Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT’in onayı ve talimatlarıyla yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçaklarının dönüşü de yine MİT’in onayıyla gerçekleştirildi.

ÖMER ÇELİK’TEN AÇIKLAMA
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT’in koordinesinde Ankara’da gerçekleşen esir takasının, Türkiye’nin müzakere ve barış odaklı kapasitesini bir kere daha ortaya koyduğunu belirtti.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürüttüğü çok taraflı ve barış odaklı diplomasinin sonuçlar üretmeye devam ettiğini vurguladı.

Çelik, Türkiye’nin bölge ve dünya barışı için kilit ülke olma konumunu güçlendirdiğine dikkati çekti.

Haberler


Gümülcineli Prof. Dr. Ömer Devecioğlu son yolculuğuna uğurlandı

Mahmutbey Selanikliler Derneği heyetinden Batı Trakya’ya ziyaret

Orman yangınlarında üç itfaiyeci hayatını kaybetti

Cuma günü için yüksek yangın riski uyarısı

Hüseyin Zeybek, doğal afetlere karşı tarımsal yatırımlardaki gecikmeyi meclis gündemine taşıdı

Prof. Dr. Ömer Devecioğlu son yolculuğuna uğurlanıyor

Gümülcine Devlet Hastanesi’nin trafik bağlantısını iyileştirmek için çalışmalar başladı

2026 SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri programı belli oldu

Prof. Dr. Ömer Devecioğlu’nu kaybettik

Yeni sıcak hava dalgası geliyor

Kalenderköy – Kardere yolundaki kanal asfaltlama çalışmaları yakından takip ediliyor

Kozlukebir Belediyesi 24 temizlik personeli alacak