Anasayfa

09-08-2024
Aydın Ahmet: ‘Çocuğun öz güveninin gelişmesi için kendi ana dilinde eğitim alması şart’
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, öğrenci yetersizliği ve ekonomik gerekçelerle dört Türk azınlık ilkokulunun daha kapatılmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
9 Ağustos 2024 Cuma

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, öğrenci yetersizliği ve ekonomik gerekçelerle dört Türk azınlık ilkokulunun daha kapatılmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Hükümetin, her yıl öğrenci sayısının 9’un altına düşmesini bahane ederek azınlık okullarını kapatma politikasını sürdüğünü vurgulayan Ahmet, "Bu yıl dört okul daha kapalı kalacak. 2024-2025 eğitim yılında Rodop ilindeki Hacıören, Keziren, Payamlar ve İskeçe’deki Karaköy ilkokulları açılmayacak." dedi.

Bu kararlarla 1995’te var olan 231 Türk ilkokulu sayısının 86’ya düştüğünü belirten Ahmet, bu uygulamanın azınlık okullarının sayısında ciddi azalmaya yol açtığını ifade etti.

Yunan devletinin azınlığın eğitimine ilişkin kararları azınlığın görüşüne başvurmadan aldığını kaydeden Ahmet, kapatılan okulların iki yıl içinde öğrenci sayısının dokuzu geçmesi durumunda tekrar açılacağına dair taahhütlerin de yerine getirilmediğini vurguladı.

İKİ DİLLİ ANAOKULU AÇILMASINA İZİN VERİLMİYOR
Türkiye’deki üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olmuş Batı Trakyalı Türk öğretmenlerin azınlık okullarında görev yapamaması, anaokulu eğitiminin şart olduğu Yunanistan’da iki dilli azınlık anaokulunun bulunmaması gibi eğitim sorunlarına işaret eden Ahmet şunları dile getirdi:

"Çocuğun öz güveninin gelişmesi için kendi ana dilinde eğitim alması şart. Devlet anaokulunda kendi dilinin kullanılmadığı bir yerde çocuğun öz güveninin gelişmesi mümkün değildir. Viyana’da devlet okullarında iki dilde eğitim vermiş bir öğretmen olarak iddia ediyorum. Her zaman çocukların kendi ana dillerinin kullanıldığı okulda öz güvenleri daha çok gelişir ve bu öz güven içinde daha sağlıklı bir eğitim alırlar. Kimliği çiğnenmiş bir yerde çok sağlıklı bir eğitim alınabileceğini düşünmüyorum."

Ahmet, Türk azınlığın çift dilde eğitim veren anaokulu taleplerinin bugüne kadar görmezden gelindiğini, devlet anaokullarında ise azınlık ilkokullarının kalitesiz ve yetersiz olduğu yönünde propaganda yapıldığını söyledi.

FOTO: AA

Haberler


BTAYTD Kadınlar Kolundan Anneler Günü etkinliği

Bir yılda 1,5 milyon Türk turist Yunanistan’ı ziyaret etti

Pakistan ve Hindistan ateşkes konusunda anlaştı

DEB Partisi EFA’nın yönetim kuruluna seçildi

İlayda Ünal, Hanımeli Derneği yönetimini başkonsolosluk konutunda ağırladı

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması tamamlandı

Ahmet Yesevi Üniversitesi İskeçe Türk Birliği’nde tanıtıldı  

Rıdvan Ahmet : ‘Bu proje sadece teknolojik değil aynı zamanda sosyal açıdan da bölge halkı için büyük bir kazanımdır’

Ahmet Yesevi Üniversitesi Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde tanıtıldı

Türk-Yunan İş Forumu, İstanbul Ticaret Odasında düzenlendi

Mustafa Trampa: ‘Küçük Davutlu camii kararı vicdanları yaralamıştır’

Mustafçova Belediyesinden İskeçe Müftülüğüne ziyaret