Anasayfa

22-08-2024
Habipoğlu: ‘Sümela’da ayine izin verilirken, Batı Trakya Türklerinin dini hak ve özgürlükleri ihlal ediliyor’
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başknaı Halit Habipoğlu, anavatan Türkiye’nin bir kez daha Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin verirken, Batı Trakya Türklerinin dini hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirtti.
22 Ağustos 2024 Perşembe

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başknaı Halit Habipoğlu, anavatan Türkiye’nin bir kez daha Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin verirken, Batı Trakya Türklerinin dini hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirtti.

ABTTF’nin konuyla ilgili açıklamasında, Hristiyan aleminde kutsal kabul edilen “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü”nün yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek ayini geçen yıl olduğu gibi Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un yöneteceğini kaydedildi. Açıklamada, Türkiye’nin Trabzon ili Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda 23 Ağustos 2024 tarihinde on birinci kez ayin düzenleneceği ifade edildi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Anavatanımız Türkiye, bu yıl da Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin vererek bir kez daha sınırları içerisindeki daha farklı din ve kültürlere saygı duyduğunu göstermiştir. Bir yanda bölgede Rum Ortodoks cemaatinin bulunmamasına rağmen 2010 yılından beri Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasına izin veren anavatanımız, öbür yanda toplumumuzun dini özgürlüklerini ve haklarını çeşitli yasa ve uygulamalarla yıllardır ihlal eden ülkemiz Yunanistan. Toplumumuzun seçtiği müftüleri tanımayan, dini özerkliğimize aykırı şekilde müftülüklerimizi olağan kamu dairelerine dönüştüren, 1967 yılından beri vakıflarımızın idare heyetlerini atayan ülkemiz. Gönül isterdi ki son dönemde ülkemiz ve anavatanımız arasında ikili ilişkilerdeki olumlu gündem pratikte toplumumuza da olumlu yansısın, sadece ülkemizi yönetenlerin söz ve demeçlerinde kalmasın. Ama heyhat! Ülkemiz bırakın anavatanımızın Rum Ortodoks azınlığına yönelik hoşgörülü uygulamalarını örnek almayı, her fırsatta toplumumuzun dini özerkliğini daha da tahrip etmekte, taraf olduğu uluslararası antlaşmaları ihlal etmekte beis görmüyor.”


Haberler


Türk Dünyası Uluslararası Kısa Film Yarışması için başvurular başladı

Yeni trafik kanununa göre arabada kahve veya su bulundurmak, poşet taşımak yasak mı?

Erdem Hüseyin, Caner İmam’ı makamında ziyaret etti

"Meçhul Asker Anıtı" önünde eylem yok

Yunanistan heyeti, Eskişehir’deki 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığını ziyaret etti

FUEN, Yunanistan’daki Türklerin karşılaştığı hak ihlallerini raporladı

Lüksemburg’da Yerapetritis - Fidan görüşmesi

Dionisis Savvopulos hayatını kaybetti

Ülkeden ayrılmayan göçmenlere hapis cezası

Gümülcine Belediyesinden öğrencilere geri dönüşüm yarışması

DMT bölgesinde şimdi de mavi dil vakaları çıktı

FUEN TAG uluslararası STK’lar konferansı genel kuruluna katıldı