Anasayfa

18-09-2024
Özgür Ferhat: ‘Vatandaşların EFKA borçları sebebiyle sigortasız kalmaları büyük haksızlık’
Rodop Yeni Sol Milletvekili Özgür Ferhat, EFKA’ya borcu olanların sigortasız kalmalarını eleştirdi. Ferhat, Sağlık Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına konuyla ilgili soru önergesi sundu.
18 Eylül 2024 Çarşamba

Rodop Yeni Sol Milletvekili Özgür Ferhat, EFKA’ya borcu olanların sigortasız kalmalarını eleştirdi. Ferhat, Sağlık Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına konuyla ilgili soru önergesi sundu.

Özgür Ferhat’ın soru önergesi şöyle:
“Son aylarda, yüzlerce vatandaşımız, küçük miktardaki borçları nedeniyle özel kliniklere (doktor ve tanı merkezlerine) yaptıkları ziyaretlerde sigortasız statüsü ile karşı karşıya kalıp sağlık meseleleri için yüksek miktarda para ödemek zorunda kalmaktadırlar.

Önemli sayıda çiftçi ve serbest meslek sahibi son yıllarda sürekli artışa uğrayan, aylık sigorta primlerini ödemekte zorlanmaktadır.

Artan ödemelerin ve ağır vergilerin üzerine çiftçiler EFKA’ya minimum 141,80 euro, serbest çalışanlar ve serbest meslek sahipleri ise 249,38 euro her ay gecikmeksizin ödemek zorunda bırakılmışlardır.

Ayrıca, tam sigorta haklarına sahip olabilmek için önceki yıllara ait borçlarını da (24 taksit düzenlemesi) düzenlemeleri gerekmektedir.

Küçük miktardaki borçlar nedeniyle sigorta haklarından mahrum olan vatandaşlar devlet sağlık sisteminde randevu aramak zorunda kalmaktadırlar.

Ancak hem Sağlık Merkezleri hemde hastanelerdeki ciddi personel eksikliği nedeniyle randevu bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir.

Örneğin, Dedeağaç Üniversite hastanesinde randevular belli zamanlarada açılıp , çok kısa bir süre içinde tükenmektedir ve ancak tekrar 3 ay sonra randevu sistemi yeniden açılmaktadır.

Bu durum, bir çok vatandaşımızın zamanında randevusunu alamamasına ve tıbbi tedaviden yahutta ilaç tedavisinden mahrum ve eksik kalmasına yol açmaktadır.

Bunun üzerine Rodop Milletvekili Özgür Ferhat Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarına şu soruları yöneltmiştir:

1.Küçük borçlar nedeniyle binlercevatandaşın sigortasız kalmaması için acil tedbir almayı planlıyor musunuz?

2. Bugün çıkmazda olan yüz binlerce serbest meslek sahibi ve çiftçiyi gerçekten desteklemek için en iyi çözümü bulacak mısınız?

3. Vatandaşlara borçlarını daha fazla taksitle ödeme imkanı vermeyi düşünüyor musunuz?

4. 1.3.2024 tarihinden itibaren sigorta haklarını kaybeden sigortalı (çiftçi, serbest çalışan, serbest meslek sahibi) kişi sayısı ne kadar?”

Haberler


Annelere istihdam desteği: 10 bin kişilik program açıldı

Yerapetritis: “Ege’de ikinci deniz parkı ve kara suları genişlemesi yolda”

Sofulu’da uyuşturucu operasyonu

Rodop ilinde çiçek hastalığı nedeniyle 5 sürü daha itlaf edildi

Hollandalı Bakan sınır çitini ve göç merkezlerini ziyaret etti

Gümülcine’de Miraç Kandili programları yoğun katılımla gerçekleşti

Paşevik’te Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Kadınlardan Miraç Kandili etkinliği

Eğitim Bakanı Zaharaki’den Başkonsolos Ünal’ın okul ziyaretlerine yanıt

Yunanistan ilk Belharra fırkateynini teslim aldı

Fidan: Miçotakis – Erdoğan görüşmesi şubatta planlanıyor

Süpermarketlerde yeni zam dalgası: Artışlar yüzde 50’ye ulaşıyor