Anasayfa


25-07-2016
DTİK Balkanlar Girişimci Toplantısı Gümülcine’de gerçekleşti
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Balkanlar Girişimci Toplantısı 23 Temmuz Cumartesi günü Gümülcine’deki Arcadia otelinde düzenlendi.
25 Temmuz 2016 Pazartesi



Toplantıya konuşmacı olarak DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli, DTİK Balkanlar Komite Başkan Yardımcısı ve Yunanistan Temsilcisi Levent Sadık Ahmet, DTİK İcra Komitesi Üyesi Berna İlter ve Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı katıldı.

İskeçe ve Gümülcine’den olmak üzere bir çok Batı Trakyalı iş adamının yoğun ilgi gösterdiği toplantıya katılanlar arasında Atina Ticaret Müşaviri Evren Subaşı, Selanik Ticaret Ataşesi Mehmet Serkan Buralı’nın yanı sıra Romanya, Makedonya, (FYROM) Bulgaritan, Sırbistan, Kosova, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Arnavutluk ülkerinden DTİK üyeleri yer aldı.

“LEVENT SADIK AHMET’İN YATIRIMLARI BURAYA ÇEKMEK ADINA UĞRAŞTIĞI İÇİN KENDİLERİNE MİNNETTARIZ”

Tolantının açılış konuşmasını DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli yaptı. Bu toplantıyı iş adamı Levent Sadık Ahmet’in yoğun girişimleri sonucunda Batı Trakya’da düzenlediklerini kaydeden Süsli, “Selanik ve Gümülcine’de bir dizi toplantılar gerçekleştirdik. Levent Sadık Ahmet’e DTİK olarak bizleri burada misafir ettiği için teşekkür ediyorum. Levent Sadık Ahmet’e sizler için, hayatınızın daha müreffeh geçmesi sizlerin bulunduğunuz bölgelere yatırımları çekmek adına uğraştığı minnettarız” diye konuştu.

Türkiye’de darbe girişimi olaylarına da değinen Süsli, yaşanan gelişmelere ‘Kalleşçe’ benzetmesinde bulundu. Süsli sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bombalanması, gençlerimizin evlatlarımızın üzerinden tankların geçmesi olaylarına bugüne kadar hiç şahit olmadık. Ben ve yönetim arkadaşlarım olarak tüm bu yaşanan gelişmeleri şiddetle kınıyoruz. Bir daha böyle olayların yaşanmamasını temenni ediyor, şehitlerimizi rahmetle anıyor, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.”

“KİM DERDİ Kİ, EVLADI FATİHAN’IN DESTEĞİYLE DTİK YUNANİSTAN TEMSİLCİSİ SEÇİLECEKSİN”

Daha sonra katılımcılara DTİK kurumunu anlatan bir sinevizyon gösterimi sunuldu. Ardından ilk konuşmacı DTİK Yunanistan Temsilcisi Levent Sadık Ahmet herkesi selamlayarak başladığı konuşmasında, “Kim derdi ki bir gün bu memleketten gideceksin ve tekrar bir iş adamı olarak geri döneceksin ve Evladı Fatihan’ın desteğiyle DTİK Yunanistan Temsilcisi seçileceksin ve ülkene hizmet edeceksin. Ama oldu. Seçildiğim günden itibaren arkadaşlarım ve değerli komite üyelerinden destek istedim. Çünkü bu benim için çok zor ve önemli bir görevdi” görüşlerine yer verdi.

Balkanlar bölgesinde çok büyük bir ticaret hacminin olduğunu ve Yunanistan’ın bir Avrupa Birliği üyesi ülke olduğunu hatırlatan Sadık Ahmet, “DTİK olarak görevlerimiz içerisinde, sizleri biraraya getirerek ticaret hacmini büyütmenin yollarını aramaktır” dedi.

Ticarette dernekleşmenin öneminin altını çizen Sadık Ahmet, “Dernekleşme aşamasında bir çok görüşmelerimiz ve çalışmalarımız oldu. Başvurumuzu da yapmış bulunuyoruz. Bundan sonra bunu bir iş adamına yakışır şekilde yönetmek kalır. Hepimize hayırlı olsun. Bu arada Başkonoslos Ali Rıza Akıncı’ya DTİK onuruna vermiş olduğu yemekten dolayı teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Gümülcine Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Nikos Aggelidis’e de yanımızda olduğu için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“ÜLKEM YUNANİSTAN VE BÖLGEM BATI TRAKYA İÇİN ELİMDEN GELEN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIM”

“Yunanistan’da olduğum ve burada iş yaptığım sürece ‘kriz’ kelimesini ağzıma dahi almamaya özen göstereceğim” diyen iş adamı Levent Sadık Ahmet sözlerini “Kriz evet var. Ama bizler iş adamları olarak elele vermeliyiz. Kaybedecek bir şey yok. Ancak kazanılacak çok şey var. Bundan sonra kollarımızı sıvayalım, yapacağımız yatırımlarla birlikte daha çok çalışalım. Diliyorum; aynı düşünceleri sizler de paylaşırsınız, bu kasvetli havayı söker atar, yarın bismillah diyerek daha iyi bir tebessüm içerisinde iş yerimize gideriz. DTİK Yunanistan Temsilcisi olarak ülkem Yunanistan ve bölgem Batı Trakya için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Bundan emin olun. Arkadaşlar; azim, inat ve iyi niyetli hırs yolumuz açık olsun” diyerek tamamladı.

“TÜRK OLDUĞUMU İNANDIRMAK İÇİN YA PASAPORTUMU YA DA EHLİYET KİMLİĞİMDEKİ AY YILDIZI GÖSTERMEK ZORUNDA KALIYORDUM”

Daha sonra diğer konuşmacı DTİK İcra Komitesi Üyesi Berna İlter söz aldı. Memur bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen İlter ticaret hayatına çok genç yaşlarda başladığını hatırlattı. Londra’da bir iş anısına anlatan İler sözlerine şöyle devam etti: “Londra’da yaptığım işten dolayı her yıl düzenlenen 6 ile 10 bin erkeğin katıldığı bir yemek toplantısında çok az sayıda kadın vardı. Bunlardan biri de bendim. O anda sürekli ben Türk olduğumu inandırmak için ya pasaportumu ya da ehliyet kimliğimdeki ay yıldızı göstermek zorunda kalıyordum.”

“DTİK TÜRKİYE’NİN ÇATI KURULUŞLARINDAN BİRİ VE EN ÖNEMLİSİDİR”

Türkiye’nin hala 2015 yılında yüzde dört büyümeyle, dünyanın ekonomisi en iyi 20 ülke arasında yer aldığını söyleyen İlter, “Bu hedeflerle dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk girişimciler 2009 yılında 72 ülkeden 2000 diaspora üyesi İstanbul’da toplanarak Dünya Türk Girişimciler kurultayı kuruldu. Yaklaşık 6 milyon Türk iş adamını bir araya getiren bu kuruluş, Türkiye’nin çatı kuruluşlarından biri ve en önemlisidir. Bu iş konseyinin çalışma şekli ükenin ticari ilişkilerini arttırmak. Karşılıklı yatırımları arttırmaya çalışmak. Firmaların birbirlerini tanıması için toplantılar ve forumlar düzenlemektir. Sizlere DTİK’e üye olmanızı tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Son olarak Türkiye’de yaşanan darbe girişimlerine de değinen DTİK İcra Komitesi Üyesi Berna İlter, Türkiye’de halkın demokrasiye sahip çıktığını, herhangi bir darbe girşimlerine müsaade edilmeyeceği ve halkın bunu en iyi şekilde gösterdiğini sözlerine ekledi.

“ÜLKEMİZ BU KRİZİ, OLABİLECEK EN KOLAYLIKLA ATLATTI VE ATLATMAYA DA DEVAM EDİYOR”

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, Türkiye’de son günlerde kahredici bazı gelişmelerin yaşandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Şuna şükrediyoruz ki, devlet kurumlarımızın ne kadar sağlam olduğunu ve Türk milletinin ne kadar dirayetli, basiretli ve cesaretli olduğunu gördük. Ülkemiz bu krizi, olabilecek en kolaylıkla atlattı ve atlatmaya da devam ediyor.”

Genel anlamda iyi bir ekonominin olması için en başta sermayenin olması gerektiğini kaydeden Başkonsolos Akıncı, ekonomide güven ve tecrübenin çok önemli olduğunu vurgulayarak iş adamlarına yönelik örgütlenme vurgusu yaptı. İnsanların ticaret sırasında birbirlerini daha iyi tanımaları gerektiğini ve DTİK’in iş adamlarını çok iyi fırsatlar sunduğunu hatırlatan Akıncı, “DTİK 6 milyon insana hitap eden bir kuruluştur. İçinde yaşadığımız bu bölge yanı başımızda yaklaşık 20 milyon nüfuslu bir İstanbul var. Selanik var. Biraz daha ileriye gittiğimizde Adriyatik denizine doğru uzanan bir ulaşım hattı var. Dolayısıyla potansiyeli çok yüksek ve Avrupa Birliği içinde olan bir bölge. Bunu unutmamız gerekir” dedi.

Batı Trakya bölgesinin çok iyi bir tarım havzası olduğunu söyleyen Akıncı, bölgenin meyve sebze üretimi gibi bir kaç açıdan çok önemli coğrafi avantajlarının olduğunu dile getirdi. Öte yandan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ise gelenekçi bir yapıdan, örgütlenme eksikliğinden ve pazar şartlarının yeterince bilinmediğinden dolayı çok iyi yapılamadığını ifade eden Başkonsolos Ali Rıza Akıncı, tüm bu konuların üzerinde düşünülmesi gerektiğini belirtti.

“ÖRGÜTLENMENİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ANLAMAK GEREKİR”

Son olarak Başkonsolos Ali Rıza Akıncı dernek çatısı altında örgütlenme vurgusu yaparak sözlerini, “Lütfen duygusallıktan uzak bir şekilde, ‘sen’ ‘ben’ mücadelesine girmeden örgütlenme imkanına kavuşalım. Ortak çıkarlar uğruna hareket edilmesi gerekir. Dolayısıyla bir şirketin büyümesi, herkesin büyümesi demektir. Bunun üzerinde düşünmek gerekir ve örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamak gerekir. Batı Trakya’da böyle bir eksiklik olduğunu vurgulamak istiyorum. Artık her konuda birbirimize yardımcı olma gayreti gösterelim” diyerek tamamladı.

Son olarak DTİK Yunanistan Temsilcisi Levent Sadık Ahmet, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı’ya Türk Yunan ekonomisine katkılarından dolayı bir plaket etti. Toplantı sonunda katılımcılar Batı Trakyalı iş adamlarıyla birlikte birer hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ardından Levent Sadık Ahmet tarafından tüm katılımcılara akşam yemeği verildi.

Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor