Anasayfa


25-07-2016
Dr. Sadık Ahmet ölümünün 21. yılında törenlerle anıldı
Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri merhum Dr. Sadık Ahmet ölümünün 21. yıldönümünde törenlerle anıldı.
25 Temmuz 2016 Pazartesi



Rodop Bağımsız Milletvekili ve DEB Partisi kurucusu Dr. Sadık Ahmet için Gümülcine Kahveci Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti'nin eski Ağrı milletvekili Ekrem Çelebi, Bulgaristan'daki Türk azınlığın temsilcileri, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri ile Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve çok sayıda soydaş katıldı.

Sadık Ahmet için düzenlenen anma töreni sala ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Duayı ise Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı.

DEB PARTİSİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA ALİ ÇAVUŞ

Kahveci Mezarlığı’ndaki ilk konuşmayı DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş yaptı. Ali Çavuş konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün değerli liderimiz ve şehidimiz Dr. Sadık Ahmet’i özlemle anıyoruz. Aradan geçen 21 yıl sonra onu daha çok özlüyoruz. Bizler onun ilkeleriyle hareket ediyoruz. Bugün onun halkı sokaklardaydı ve hak arama mücadelesi veriyordu. Batı Trakya Türkü, ne olursa olsun eğilmez dik durur. Türk eğilmez. Hak verilmez alınır ilkesiyle hareket etmemizi bizlere miras bıraktı. Sadık Ahmet’in bizlere bıraktığı dava hiç bir zaman sönmeyecek ve Batı Trakya Türkü bunu omuzlayacaktır. Bizler bir demokrasi ve hak arama mücadelesi veriyoruz. Çünkü 21. yüzyılda 35 yıldan beri Avrupa Birliği üyesi olan ülkemizde insanca yaşamak istiyoruz. Ama maalesef insanca bir yaşam bizlere öngörmüyorlar. Oysa atalarımız asırlar boyunca bu topraklarda hoşgörüyü işlemişlerdir. Ama bizler aynı hoş görüyü göremiyoruz. Bugün sizlerden aldığımız güçle yarınlara daha emin bakıyoruz. Dr. Sadık Ahmet’i ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Burada söz veriyorum, Batı Trakya Türkleri rahat bir yaşam sürene kadar bu davayı hep birlikte sürdürmeye devam edeceğiz.”

BTTDD ASBAŞKANI MEHMET HASANOĞLU

Türkiye’deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Asbaşkanı Mehmet Hasanoğlu da konuşmasında “Bugün gelinen süreçte maalesef Dr. Sadık Ahmet’in ömrünü feda ettiği yıllardan bugüne kadar Batı Trakya Türklerinin gasp edilen hakları günden güne gasp edilme baskısı ile karşı karşıyayız. Bir dava adamı Sadık Ahmet ile geçmişte omuz omuza, bugün ise O’nun açtığı yolda hareket eden bir Batı Trakya Türk toplumu var. Batı Trakya Türk toplumu hiç bir zaman yasal mücadelesinin dışına çıkmadı ve çıkmayacaktır. Batı Trakya Türk toplumu hiç bir oyuna gelmeyecek ve kendi yolundan sapmayacaktır” dedi.

ABTTF BAŞKANI HALİT HABİPOĞLU

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu da yaptığı konuşmada “Bugün Dr. Sadık Ahmet’in ölümünün 21. yıldönümünde tekrar burada bulunuyoruz. Dr. Sadık Ahmet bağımsız milletvekili iken azınlığın sorunlarını dile getirmeye çalıştı. Ardından yüzde 3’lik baraj nedeniyle seçilemedi. Niçin DEB Partisi’ni kurduğu için. O günden bugüne kadar siyasi mücadele veren DEB Partisi ve azınlık kurumları, Avrupa’da çalışmalar yapmaktadır. Sadık Ahmet milletvekili seçilememiş olmasına rağmen Avrupa’daki Batı Trakya Türkleriyle birlikte mücadele veriyordu. Dolayısıyla bizler de bu vizyonu dikkate alarak, Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türkleri olarak, Brüksel’deki büromuzla birlikte Avrupa Parlamentosu’na her ay gidiyoruz. Avrupa Konseyi’ndeki parlamenterler meclisinde azınlığımızın sorunlarını dile getiriyoruz. Azınlığımızın sorunları çözülmüş değil, tam tersine ilave ediliyor. Biz hakkımızı almaya çalışıyor ve doğru yolda olduğumuza inanıyoruz” dedi.

KIRCAALİ MİLLETVEKİLİ ŞABAN ALİ AHMET

Sadık Ahmet için düzenlenen anma törenine Bulgaristan’dan katılan DOST Partisi milletvekili Şabanali Ahmet ise, komşu iki ülkede yaşayan Türkler için değişen pek bir şey olmadığını kaydederek, “Her yıl buraya geliyor, Dr. Sadık Ahmet’i hayırla, rahmetle anıyoruz. Çünkü O kendisi kendi yaşamını düşünerek değil, toplumun da yaşamını düşünerek bir mücadeleye çıktı. Kendisinin açtığı çığırın bugün yürüdüğünü görüyoruz. Yunanistan’ın demokrasiden ve azınlığın haklarını vermekten çok uzak olduğunu görüyoruz. Ancak Bulgaristan da pek değişen bir şey yok. Bizler mecliste komünizm döneminde bile görmediğimiz yasaları tartışıyoruz. Onun için bu gibi durumlarda bu davanın ve çığırın canlı tutulması gerekiyor. Bu duygu ve düşüncelerle Batı Trakya’da yaşayan kardeşlerimize güzel günler diliyorum” diye konuştu.

MAKEDONYA TÜRK MİLLİ BİRLİK HAREKETİ GENEL BAŞKANI ERDOĞAN SARAÇ

Makedonya (FYROM) Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç da konuşmasında şöyle dedi: “Hakikaten kadim bir can dostunun önünde konuşmak çok zor bir durum. Makedonya Türk Milli Birlik Hareketi üyeleri adına herkesi saygıyla selamlıyorum. Sadık Ahmet’in cenaze törenine bütün imkanlarımızı kullanmamıza rağmen ve Evzoni Sınır Kapısı’nda 24 saat beklememize rağmen maalesef katılamadım. Burada demokrasiden bahsetmek söz konusu ise, bunların demokrasilen ne yakından ne de uzaktan ilgilerinin olmadığı çok açık ve net olarak görülmektedir. Şunu da söylemek istiyorum. Bizler bu ‘azınlık’ kelimesini kullanmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Biz azınlık değiliz, bizler bir milletiz. Büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçasıyız. Biz hiçbir yerde azınlık değiliz. Hak arama mücadelesi söz konusu olamaz. Hak alma mücadelesi söz konusu olabilir. Rejimler ne olursa olsun, insana insan gözüyle bakmalıdırlar. Biz de o yüzden yaradana yaratılandan dolayı hoş görüyle bakmaktayız. Biz Türkler olarak her zaman çözümden yanayız. Sadık Ahmet bir şehittir. O gerçek bir manada dava insanıydı. Her gece Balkan Türklerinin meselelerini görüşüyordu. Maalesef onun yerini dolduramadığımız için kendisini özlüyoruz. Merhuma Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.”

GÜMÜLCİNE MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif konuşmasında hak arama yürüyüşü düzenleyen DEB Partisi’ni tebrik etti. Genç neslin mücadele bayrağını eline aldığını ifade eden müftü Şerif: “Bugün burada 21. defa Dr. Sadık Ahmet’in ölüm yıldönümü nedeniyle toplanmış bulunuyoruz. Bu artık bizim için her yıl bu acıyı tekrar etmek ama bugün tekrar aradan geçen yıllardan sonra azınlık mensupları olarak çok güzel bir sınav verdi. Bir yürüyüş yaptık. Orada taşınan panolar, afişler azınlığın problerini dile getiriyor ve karikatürize ediyordu. Bun başta Batı Trakya Müslüman Türklerini ve ardından da DEB Partisi Başkan ve yöneticilerini tebrik ediyorum. Gerçekten azınlığa can verdiler, kan verdiler. Teşekkür ediyorum. Allah kendilerinde razı olsun. Sadık Ahmet bir mücadelenin eriydi. Yıllarca koşturduk, ama bu bayrağın yere düşmediğini gördük. Yeni nesiller bu bayrağı aldılar. Belki de bu bayrağı biraz daha yukarı kaldırdılar. Yolları açık olsun. Sadık Ahmet’in mutlu olduğuna inanıyorum. Çünkü Sadık Ahmet’in, ben de dava arkadaşlarından biri olarak bu gün en mutlu günlerden birini yaşıyorum. Hepinizden Allah razı olsun” diye konuştu.

DANIŞMA KURULU BAŞKANI VE İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete Sadık Ahmet’in mücadele ettiği hususları her yıl hatırlatmaya çalıştığını belirterek, aynı sorunların 21 yıldan beri artarak devam ettiğini vurguladı. Müftü Mete, “Bugün bir yürüyüş oldu. Partimize, katılımcılara ve emniyet güçlerine teşekkür ediyorum. Türkiye’de bir darbe girişimi oldu. Bir milletle oynayan insanları hangi kisve altında olursa olsun, onları lanetliyoruz. Batı Trakya Müslüman Türkleri olarak bizler camilerimizde okuduğumuz dualarla, mevlitlerle, salalarla destek olmuş ve her zaman da destek olmaya devam edeceğiz. Allah anavatanımıza zeval vermesin. Rabbim Cumhurbaşkanımızı, hükümetimizi, devletimizi, muhalaefetiyle beraber bütün Türk halkını, bütün kötülüklerden muhafaza eylesin” dedi. Balkanlar’da herhangi bir parçalanmanın başkalarının işine yarayacağını ifade eden Mete, “Onun için Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı bir olmalı, cemaatlelere, farklı gruplara ihtiyacı yoktur. Batı Trakya’nın ve Balkanların birliğe ihtiyacı vardır. Eğer bu birlik elimizden kayarsa bugünkü yürüyüşü yapamazsınız” diye konuştu.

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HAKAN ÇAVUŞOĞLU

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu “Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Sadık Ahmet’in 21. ölüm yıldönümünde bize katmış olduğu birlik ve beraberlik ruhunun buraya yansıdığını görüyoruz” diyerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle sizlere bir elinde bayrak, bir elinde Kur’an-ı Kerim sabahlara kadar meydanlarda işgale karşı durmaksızın nöbet tutan necip milletin eli öpülesi fertlerinden çok selamlar getirdim. Bugünkü yürüyüş etkinliğine bir anlam daha kattığınızı gördüm. Anavatanın bu zor döneminde sizlerin hayır, duanız ve düzenlemiş olduğunuz yürüyüş için çok teşekkür ediyorum. Toplumlar canlı organizmalardır. Toplumlar yaşamı süresi içerisinde çeşitli badireler atlatırlar. Maalesef Batı Trakya Türk azınlığı çok uzun süreden beri bir badirenin içerisidedir. Vatandaşlık haklarında öyle. Lozan antlamasıyla teminat altına alınmış haklar bakımında da öyle. Sizlerin burada kocaman yürekleriniz var. Her zorluğa karşı metanet ve sabırla direnç gösteriyorsunuz. Ne olursa olsun çizginin dışına çıkmıyorsunuz. Biz bu devletin vatandaşıyız. Çünkü bizler de bu devletin kimliğini taşıyoruz. Kimse bizlere şu ya da bu gözle bakmamalıdır. Dr. Sadık Ahmet toplumun bu yaşam süresi içerisinde ortaya çıkmış nadide liderlerden bir tanesidir. Batı Trakya Türk azınlığının görmüş olduğu baskılar karşısında adeta rüzgar altında kalmış havada uçuşan bir yaprak misali oradan buraya savrulduğu bir dönemde yel değirmenleriyle tek başına savaşacak şekilde bir kampanya başlatarak bu insanların mensubu olduğu bu toplumun eşit vatandaşlık ve azınlık haklarının temini bakımından her şeye göğüs gerdi. Ama bizler bugün görüyoruz ki vermiş olduğu mücadelenin onur ve haysiyeti bu toplum tarafından hiç bir şekilde unutulmadı. Çünkü bizler Sadık Ahmet’i unutursak bugün yaşananları unutur, arkamızda gelecek nesillerin o bilinç ve idrak noktasında yoksulluklar içerisinde büyümesine sebebiyet veririz ki, bu bizim gelecek nesillere yapabileceğimiz en büyük hasızlıktır diye düşünüyorum. Bu arada Batı Trakyalı ve Türkiye’de şehit düşmüş Mustafa Cambaz kardeşimize de huzurlarınızda rahmet temenni ediyorum.”

AK PARTİ MANİSA MİLLETVEKİLİ SELÇUK ÖZDAĞ

Dr. Sadık için düzenlenen anma törenine katılan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Bozdağ da konuşmasında şöyle dedi: “Bugün Dr. Sadık Ahmet’i mezarı başında anıyoruz. Milletler kahramanlarıyla yaşar ve kahramanlar da hep önde giderler. Öldüklerinde naaşları hep önde gider. Bizim tarihimizde çok kahramanlar vardır. Bizler Seçuklu gibi Osmanlı gibi çok büyük imparatorluklar kurduk. Değerli Batı Trakya Türkleri, Türk milletinin asil mensupları, devletlerin ve imparatorlukların hayatı insanların hayatına benzer. Doğarlar, büyürler, sonra da yıkılırlar. Osmanlı da yıkıldı. Daha sonra bizler küllerimizden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile beraber Sakarya önlerinde Türkiye Cumhuriyeti devletini kurduk. Bir Anka kuşu gibi 93 yıldır gözbebeğimize bakıyoruz. Ama dünyanın her yanında bulunan soydaşlarımızla ilgilenmek, Türkiye Cumhuriyeti devletinin asli vazifesidir. 15 Temmuz’daki Türkiye’de o darbe başarılı olsaydı, belki Türk dünyasının ve balkanların hayalleri suya düşecekti. Çünkü Türkiye devleti her alanda çok büyük başarılara imza atmaya başladı. O yüzden bizlere bu girşimde bulundular. Sizlerin dualarınız ve asil Türk milletinin ayağa kalkmasıyla bunu engelledik. Sizler Yunanistan’ın, Bulgaristan’ın veya başka bir devletin birinci sınıf vatandaşları olmak mecburiyetindesiniz. Avrupa Birliği herkese eşit gözle bakıyor. Bir yunan hangi haklara sahipse, bir Batı Trakya Türkü de aynı haklara sahip olmak mecburiyetindedir.” Milletvekili Bozdağ sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler sizlerin yanınızdayız ve beraberiz. Yüreğimiz sizin için atıyor, sizlerin daha güzel şartlarda yaşamanız için üzerimize düşen görev ne ise, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile, sayın Başbakan Binali Yıldırım ile ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm imkanlarıyla sizlerin yanınızdayız.”

EFA TEMSİLCİSİ YORGOS PAPADAKİS

DEB Partisi’nin üyesi olduğu Avrupa Hür İttifakı (EFA) adına konuşan EFA İletişim Bürosu Sorumlusu Yorgos Papadakis İngilizce yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün acı dolu bir gün. Çünkü Dr. Sadık Ahmet soru ilaretleriyle dolu bir araba kazasında can verdi. Öte yandan bazı durumlarda böyle insanların bizlere bıraktığı miras kederi aşıp, bizleri ayrıcalıklı kılıyor ve onurlandırıyor. Biz de Sadık Ahmet’in Yunanistan’daki Türk azınlığı için kendi kaderini belirleme yolunu açan bir mirasın ve vizyonunun bir parçasıyız. Dr. Sadık Ahmet’in başlattığı mücadele ile Batı Trakya’nın dinamikleri her gün büyümektedir. Bu mücadeleyle DEB Partisi EFA’nın gururlandırıcı üyesi. Eminim ki bugün Dr. Sadık Ahmet aramızda olsaydı başarılarınızı görseydi gurur duyardı. Yunanistan sürekli dinsel, eğitim, din mülkiyet konularındaki haklarınızı kısıtlamaya çalışıyor. Batı Trakya’da küçük ya da büyük herhangi bir alt yapı projesi görünmemektedir. Yunanistan’ın yüzde 3’lük seçim barajı ile DEB Partisi’nin Yunan Parlamentosu’na girmesi engellenmeye devam ediyor. Ortak mücadelemiz devam edecektir. Yalnız değilsiniz. EFA yanınızda olacaktır.”

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSU ALİ RIZA AKINCI

Protokol konuşmaları Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı’nın yaptığı konuşmayla sona erdi. Başkonsolos Akıncı Dr. Sadık Ahmet’in Türk dünyasının önemli liderleri arasında olduğunu vurguladı. Bazı insanların açtığı çığırın bir daha kapanmadığını ifade eden Başkonsolos Akıncı şunları kaydetti: “Bugün burada önemli bir liderin kimlik mücadelesi, şahsiyet mücadelesi veren ve yaptıklarıyla çoktan Türk dünyasının önemli liderleri arasına geçen merhum dr. Sadık Ahmet’i anmak için bir araya geldik. Bazı insanların açtığı çığır bir daha kapanmıyor. Yükselttiği bayrak bir daha inmiyor ve hayırla anılmaya, hayrı sürdürmeye devam ediyorlar. Merhum Dr. Sadık Ahmet de ölümününü üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen insanları toplayan adından söz ettiren bir ideali bayraklaştıran bir insan olarak hatırlanan bir liderdir. Kıyamete kadar da inşallah hatırlanacaktır. Sadık Ahmet’i bir kaç cümleyle anlatmak gerekirse, ‘Durun kalabalıklar bu cadde çıkmaz sokak’ diyen insalardan biridir. Gidişattan rahatsız olan, paradigmayı sarsan ve bu haliyle sevilen bu haliyle de birilerinde rahatsızlık uyandıran biridir. Başlattığı mücadele hep hatırlanmaya devam edecektir. Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı’nın önündeki caddenin ismi Sadık Ahmet caddesidir. Bu da onun unutulmaz kişiliğinin ve kendisine verilen önemin bir göstergesidir.” Sadık Ahmet ve Batı Trakya’ya gönül verenlerin çok basit bir hakkın peşinde olduğunu söyleyen Ali Rıza Akıncı, insanların 21. Yüzyılın sunduğu çerçevede kimliğiyle barışçıl bir hayat yaşamak istediğini, çocuklarını da bu çerçevede yetiştirmek istediğini belirtti. Akıncı, bunun çok temel bir ve kimsenin inkar edemeyeceği bir hak olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında Türkiye’deki darbe girişimine de değinen Başkonsolos Akıncı, “15 Temmuz günü Türkiye’de de bir mücadele verildi. Milli irade için, vatan için, bir şahsiyet mücadelesi verildi. Türk milletinin kahramanlık ruhu meydanlarda tekrarlandı. Sizler de Batı Trakya Türkleri olarak Türkiye’nin bu mücadelesine Menetler köyünden bir şehit verdiniz. Bu mücadeleye şehit Mustafa Cambaz’ı ortak ettiniz. Bu şeref duyulması gereken ve sembolik anlamı çok yüksek bir katkıdır aslında” dedi.

IŞIK SADIK AHMET

Yapılan konuşmalardan sonra Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet, aile adına teşekkür konuşması yaptı. Işık Sadık Ahmet şunları ifade etti: “Tüm katılımcıları saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün burada rahmetli eşim Dr. Sadık Ahmet’in dostlarını ve Batı Trakya Türk halkını görüyorum. Her mücadelede mahkemelere gidişinde eşiyle helalleşip yola çıkan insanlarımızı görüyorum. Bugün yapmış olduğumuz yürüyüşte Türk anaları eşleriyle birlikte yürüyerek ‘Biz haklarımızı istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz’ dediklerini görünce çok etkilendim. Sadık Ahmet’in de sloganı ‘Durmak yok, yola devam’ idi. Sizler bizleri 21 yıldır yalnız bırakmadınız. Bizler de sizleri yalnız bırakmadık. Allah’ın ve rahmetlinin huzurundan bu davaya sahip çıkacağımızın sözünü vermiştik. Türkiye’de de darbe girişiminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa diliyorum. Bu terör eylemini bir kez daha şiddetle kınıyorum. Türkiye Cumhuriyeti devletinde olabilecek her türlü olumsuzluklar bizleri çok etkiler. Biz sizlerin nefesinizle buralarda yaşıyoruz. Belki hatırlarsınız bundan 229 gün önce gözümüz gibi baktığımız, eşimin, çocuklarımın ve benim kanımızın olduğu kaza yapılan aracı, partimize girerek cebren aldılar, kaçırdılar, götürdüler. Bunu yapanların insan olmaması gerekiyor. Böyle bir ayıbın bir an evvel telafi edilmesini ve arabamızı istiyoruz. Ayrıca dua ediyorum keşke Sadık Ahmet hayatta olsaydı, şimdi bu torunları mezarı başında değil de, onunla evinin bahçesinde oynasalardı. Ama bu Allah’ın takdiridir.”

DEB PARTİSİ GENEL MERMEZİNDE MEVLİT

Törenin ardından DEB Partisi’nin Gümülcine’deki genel merkezinde merhum Dr. Sadık Ahmet için mevlit okutuldu. Mevlit Gümülcine Müftülüğü’ne bağlı din görevlileri tarafından okundu. Duayı ise Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Mevlit sonrasında DEB Partisi ve Sadık Ahmet’in ailesi tarafından Türkiye'den gelen konuklara ve azınlık mensuplarına yemek verildi.

Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor