Anasayfa

26-07-2016
Kocias: "Trakya'da Pomak ve Romanların kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla ilgisi yok"
Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'dan ilginç iddia: "Trakya'da Pomak ve Romanların kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla ilgisi yok"
26 Temmuz 2016 Salı

Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Batı Trakya Türklerinin kimliğiyle ilgili bir kez daha ilginç bir açıklama yaptı. Kocias, Pomak ve Romanların da azınlığa dahil olduğunu, ancak bu iki grubun kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla bir ilgisinin olmadığını iddia etti.

"Real News" gazetesine röportaj veren Dışişleri Bakanı Kocias. gazetecinin sorusu üzerine Batı Trakya konusuna da değindi. Müslüman azınlığın hakları garanti altına alınmış halde iyi yaşadığını belirten Kocias, Pomak ve Romanların da azınlığa dahil olduğunu, ancak bu iki grubun kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla bir ilgisinin olmadığını savundu.

Gazeteye verdiği mülakatta ağırlıklı olarak Türkiye'deki darbe girişiminden sonra yaşanan olayları değerlendiren Kocias, gazetecinin "Birçokları Gümülcine'deki Türk Konsolosluğu'nun rolünü aştığını ifade ediyor. Cumhurbaşkanı bile bu konuda uyarı yaptı. Aynı görüşte misiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Türk Konsolosluğu sıkça yetkileri dışında faaliyet gösteriyor. Bizim bunu hatırlatmaya özen göstermemiz gerekiyor. Herşeyden önce Müslüman toplumun Yunanistan'da çağdaş bir çerçevede ve hakları garanti altında iyi bir şekilde yaşadığı vurgularım. Belirtmek isterim ki; Pomaklar ve Romanlar da bu topluluğa dahil. Trakya'daki bu iki Müslüman grubun, kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla bir ilgisi yok. Bunun yanı sıra, isteyen herkes Trakya'daki Müslüman topluluğun gelişmesiyle, Küçük Asya ve İstanbul Helenizminin maruz kaldığı acıları karşılaştırabilir."
Kocias, daha önce de "Batı Trakya'daki azınlık Yunandır" açıklamasıyla tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise Gümülcine'nin Yunanistan'a ilhakının yıldönümü etkinlikleri sırasında Gümülcine'den yaptığı, "Yunanistan'daki azınlık dini azınlıktır, İstanbul'daki azınlık ise etnik azınlıktır, Yunan azınlığıdır." açıklamayla dikkat çekmişti.

Haberler


ABTTF Genel Kurula hazırlanıyor

PASOK’lu Mantzos: ‘Batı Trakya’da Türk azınlık yok’

‘İTB Gençlik Buluşmaları’nın nisan ayı konuğu Millet Gazetesi oldu

GTGB’den geleneksel Çocuk Şenliği

Türkiye Savunma Bakanlığı: ‘Tek yanlı girişimler kabul edilemez’

Tarkan Multaza’dan Danışma Kurulu Başkanı ve İTB’ye ziyaret

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’ın ‘Deniz Mekansal Planlaması’na tepki

Gümülcine Müftülüğünün düzenlediği ‘Temel Dini Bilgi’ yarışması tamamlandı

Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı

Yassıköy Belediyesinden Bekirli’de çocuk şenliği

Danışma Kurulu üyeleri Antalya Diplomasi Forumu’nda temaslarda bulundu

Atina’da taksiciler 24 saatlik grevde