Anasayfa


26-07-2016
Kocias: “Trakya’da Pomak ve Romanların kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla ilgisi yok”
Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’dan ilginç iddia: “Trakya’da Pomak ve Romanların kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla ilgisi yok”
26 Temmuz 2016 Salı

Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Batı Trakya Türklerinin kimliğiyle ilgili bir kez daha ilginç bir açıklama yaptı. Kocias, Pomak ve Romanların da azınlığa dahil olduğunu, ancak bu iki grubun kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla bir ilgisinin olmadığını iddia etti.

“Real News” gazetesine röportaj veren Dışişleri Bakanı Kocias. gazetecinin sorusu üzerine Batı Trakya konusuna da değindi. Müslüman azınlığın hakları garanti altına alınmış halde iyi yaşadığını belirten Kocias, Pomak ve Romanların da azınlığa dahil olduğunu, ancak bu iki grubun kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla bir ilgisinin olmadığını savundu.

Gazeteye verdiği mülakatta ağırlıklı olarak Türkiye’deki darbe girişiminden sonra yaşanan olayları değerlendiren Kocias, gazetecinin “Birçokları Gümülcine’deki Türk Konsolosluğu’nun rolünü aştığını ifade ediyor. Cumhurbaşkanı bile bu konuda uyarı yaptı. Aynı görüşte misiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Türk Konsolosluğu sıkça yetkileri dışında faaliyet gösteriyor. Bizim bunu hatırlatmaya özen göstermemiz gerekiyor. Herşeyden önce Müslüman toplumun Yunanistan’da çağdaş bir çerçevede ve hakları garanti altında iyi bir şekilde yaşadığı vurgularım. Belirtmek isterim ki; Pomaklar ve Romanlar da bu topluluğa dahil. Trakya’daki bu iki Müslüman grubun, kendilerini Türk olarak tanımlayanlarla bir ilgisi yok. Bunun yanı sıra, isteyen herkes Trakya’daki Müslüman topluluğun gelişmesiyle, Küçük Asya ve İstanbul Helenizminin maruz kaldığı acıları karşılaştırabilir.”
Kocias, daha önce de “Batı Trakya’daki azınlık Yunandır” açıklamasıyla tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ise Gümülcine’nin Yunanistan’a ilhakının yıldönümü etkinlikleri sırasında Gümülcine’den yaptığı, “Yunanistan’daki azınlık dini azınlıktır, İstanbul’daki azınlık ise etnik azınlıktır, Yunan azınlığıdır.” açıklamayla dikkat çekmişti.

Haberler


ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor