Anasayfa

14-12-2024
Başbakan Miçotakis yeni cumhurbaşkanı adayını ocak sonuna kadar açıklayacak
Yunanistan’da yeni cumhurbaşkanının kim olacağına dair belirsizlik sürerken, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in en geç ocak sonuna kadar adayını açıklaması bekleniyor.
14 Aralık 2024 Cumartesi

Yunanistan’da yeni cumhurbaşkanının kim olacağına dair belirsizlik sürerken, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in en geç ocak sonuna kadar adayını açıklaması bekleniyor.

Dün, Vima gazetesinin düzenlediği bir konferansta konuşan Miçotakis, yeni yılın başında kararlarını duyuracağını ve bunun son tarihinin ocak ayı sonu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’nun görev süresi 13 Mart 2025’te sona eriyor. 2019’da yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte artık seçim süreci, meclisin feshedilmesiyle bağlantılı değil. Bu süreçte, cumhurbaşkanı seçimi için en az beş oylama yapılması gerekebilir. İlk iki oylamada 200 milletvekili çoğunluğu, üçüncü oylamada ise 180 oy gerekecek. Dördüncü oylamada 151 oy yeterli olacak ve eğer hala başkan seçilmezse, beşinci oylamada sadece çoğunluk oyu gerekecek. Oylamalar arasında ise beş gün fark olması gerekiyor.

Bu durumda, eğer Yeni Demokrasi Partisi cumhurbaşkanını kendi başına seçerse, yani dördüncü oylamaya kadar seçim yapılabilirse, bu süreç 20 gün sürecek. Dolayısıyla, oylamaların en geç 15 Şubat’a kadar başlaması gerektiği belirtiliyor.

Haberler


Zaharaki’den tepki çeken yasa sonrası Ruşenler ziyareti

Zeybek’ten sert eleştiri: ’Azınlık eğitimi ve hakları göz ardı ediliyor’

Yunanistan – İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

Bir evde 174 silah ve yaklaşık 15 bin 500 fişek ele geçirildi

Özgür Ferhat’tan tepki: ’Azınlık içinde azınlık yaratmaya çalışıyorlar’

İmaret sahilinde kaybolan çocuktan acı haber

Zeybek’ten Alevi – Bektaşi soydaşları ayrıştıran tasarıya sert tepki

“Azınlık içinde azınlık” yaratan yasa tasarısı kabul edildi

Arnavutluk’ta Bektaşi Devleti girişimine karşı uluslararası tepki

SİRİZA’ya göre Türkiye, İtalya ve Libya İşbirliği Zirvesi Atina için bir yenilgi

Dikkat: İmaret sahilinde 12 yaşındaki çocuk kayboldu!

Karasu’dan İskeçe’nin ova bölgesine su taşınacak