Anasayfa

07-01-2025
2024’te Dedeağaç’ta Türk turist akını
2024 yılında, Türkiye’den Dedeağaç’a gerçekleşen turist akını rekor seviyeye ulaştı. Türk ziyaretçiler, geçmiş yıllarda sadece bayramlar ve hafta sonları için tercih ettikleri bu kenti artık yıl boyunca ziyaret etmeye başladı.
7 Ocak 2025 Salı

2024 yılında, Türkiye’den Dedeağaç’a gerçekleşen turist akını rekor seviyeye ulaştı. Türk ziyaretçiler, geçmiş yıllarda sadece bayramlar ve hafta sonları için tercih ettikleri bu kenti artık yıl boyunca ziyaret etmeye başladı.

Türk turistler, şehrin uygun fiyatları, lezzetli yemekleri ve eğlence olanaklarından memnun olduklarını belirtiyor. Restoranlar ve kafelere yoğun ilgi gösteren ziyaretçiler, hem otellerde hem de Airbnb gibi alternatif konaklama seçeneklerinde kalıyor. Yerel marketlerden zeytinyağı, temizlik ürünleri ve içecek çeşitlerini tercih eden turistler, ayrıca yöresel peynirler, tatlılar ve diğer yerel lezzetlere de büyük ilgi gösteriyor.

TÜRK TURİSTLER İLK SIRADA
Dedeağaç Belediyesi tarafından Kasım ayında açıklanan “Turizm Barometresi” araştırması, Türk turistlerin kente olan yoğun ilgisini açıkça ortaya koydu. Araştırma, bölgedeki turizm işletmelerinin temsilcileriyle yapılan 14 derinlemesine görüşme ve 445 ziyaretçiyle gerçekleştirilen birebir anketlere dayanıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, Dedeağaç en çok Türkiye ve Bulgaristan’dan turist çekiyor. Türk ziyaretçiler, büyük bir çoğunluğu üst gelir grubundan olmak üzere, kentteki en büyük turist kitlesini oluşturuyor.

Bu ilgiye rağmen, sınır geçişlerinde yaşanan zorluklar ziyaretçileri olumsuz etkiliyor. Yerel yetkililer uzun süredir, Kipi Sınır Kapısında Türkiye tarafındaki gibi modern bir gümrük tesisinin yapılması çağrısında bulunuyor. Ancak bu konuda henüz somut bir adım atılmış değil.

RAKAMLARLA 2024
Dedeağaç Belediye Başkan Yardımcısı Petros Kiriakidis, özellikle hafta sonlarında otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını belirtiyor. Hafta içi doluluk oranlarının da önemli ölçüde arttığını ifade eden Kiriakidis, 2019 yılında yıllık ortalama doluluk oranı yüzde 33 seviyesindeyken, 2023 yılında bu oranın yüzde 85’e, 2024 yılında ise yüzde 90-92’ye yükseldiğini açıkladı.

ALTYAPI SORUNLARI
Bu arada, yoğun turist akışı şehrin altyapısını zorlamaya başladı. Özellikle otopark yetersizliği, trafik sıkışıklığı ve trafik kuralları ihlalleri gibi sorunlar dikkat çekiyor. Airbnb uygulamasının sakin mahallelere yayılması da çeşitli sorunlara yol açarken, yabancı turistlere ait büyük araçların park problemleri, şikayet konusu oluyor.

Otobüslerle gelen büyük turist gruplarının alışveriş merkezleri ve süpermarketlere yönelmesi, kalabalık görüntüler ve zaman zaman gecikmelere neden oluyor.

Her ne kadar bu durum bazı sakinlerin tepkisine yol açsa da, çoğunluk, turizm hareketliliğinin ekonomik katkılarının, günlük hayatta yaşanan sorunlardan daha ağır bastığını kabul ediyor.

Haberler


Hollandalı Bakan sınır çitini ve göç merkezlerini ziyaret etti

Gümülcine’de Miraç Kandili programları yoğun katılımla gerçekleşti

Paşevik’te Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Kadınlardan Miraç Kandili etkinliği

Eğitim Bakanı Zaharaki’den Başkonsolos Ünal’ın okul ziyaretlerine yanıt

Yunanistan ilk Belharra fırkateynini teslim aldı

Fidan: Miçotakis – Erdoğan görüşmesi şubatta planlanıyor

Süpermarketlerde yeni zam dalgası: Artışlar yüzde 50’ye ulaşıyor

IRIS para transferlerinde günlük limit artırıldı

Gümülcine blokajında çiftçiler batı çıkışını trafiğe açtı

Muratlı’da kaybolan çiftçi ölü olarak bulundu!

Nikos Botroços: “Somut sonuç alınana kadar eylemlerimiz devam edecek”