Anasayfa

19-02-2025
Enflasyon baskıları devam ediyor
Yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı, halkın gündemindeki en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. Özellikle gıda fiyatlarında bir miktar istikrar sağlanmış olsa da, kira, enerji ve ulaşım gibi diğer temel harcama kalemlerinde fiyat artışları sürüyor.
19 Şubat 2025 Çarşamba

Yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı, halkın gündemindeki en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. Özellikle gıda fiyatlarında bir miktar istikrar sağlanmış olsa da, kira, enerji ve ulaşım gibi diğer temel harcama kalemlerinde fiyat artışları sürüyor.

Yunanistan İstatistik Kurumunun (ELSTAT) verilerine göre Ocak 2025’te en büyük fiyat artışları doğal gazda (%26,5), uçak biletlerinde (%31,6) ve otel konaklamalarında (%16,8) görüldü. Özellikle kira fiyatları yüzde 9,2 artarken, tatil paketlerinde de yüzde 8,4’lük bir yükseliş kaydedildi.

Ekonomik sıkıntılar karşısında hükümet, enflasyonu kontrol altına almak için piyasaya daha fazla müdahale etme kararı aldı. Kalkınma Bakanı Takis Theodorikakos, süpermarketler, gıda üreticileri ve uluslararası şirketlerle görüşerek, kâr marjlarının düşürülmesini ve gerçek indirimler yapılmasını talep etti. Bakan, "Gıda ve temel ihtiyaç maddelerinde enflasyonun daha da düşmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz." diyerek, denetimlerin artırılacağını belirtti.

Ancak, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) belirlediği yüzde 2’lik enflasyon hedefinin önümüzdeki üç yıl boyunca aşılıp aşılmayacağı konusunda ekonomistler şüpheli. Artan maliyetler ve küresel piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle fiyat artışlarının sürebileceği öngörülüyor.

Öte yandan, Yunan halkı artan fiyatlar karşısında alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek daha tasarruflu bir tüketim modeli benimsemeye başladı. Ancak düşük ve orta gelirli kesimler için günlük harcamalar hala büyük bir yük olmaya devam ediyor.

Haberler


Atina’daki Filistin Temsilcisi Yunanistan’a Filistin devletini tanıma çağrısı yaptı

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti bölge ürünlerini dünya pazarına sunmak istiyor

Seçmenin önceliği günlük yaşamın iyileştirilmesi

Batı Trakyalı doktorun başkanlığındaki ekipten gururlandıran başarı

Yassıköy Belediyesi, filosuna üç yeni aracı daha kattı  

Gümülcine Belediyesi Brüksel’de “Herkes İçin Şehir” projesini tanıttı

Avrupa, 2030’a kadar savunmada öz yeterlilik hedefi koydu

Topsidis, Brüksel’de AP milletvekilleriyle buluştu

Selanik’teki Atatürk Evinde restorasyonda sona yaklaşıldı

Hüseyin Zeybek: “İşcilerin inasanca yaşama hakkı ellerinden alınıyor”

Stamatis Sakellion’dan dikkat çeken makale: “Batı Trakya’daki kimlik meselesi artık kapanmalıdır”

Naim Süleymanoğlu’nun doğduğu ev müze olarak açılıyor