Anasayfa

19-02-2025
‘Yunanistan bilinçli olarak gerçekleri çarpıtmaya devam ediyor!’
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Batı Trakya’da Türk ilkokullarının kapatılmasına ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Bakanlık, açıklamasında Türkiye’yi gerçeği saptırmakla suçlayarak, Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’na sadık kalmaya devam ettiğini iddia etti.
19 Şubat 2025 Çarşamba

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Batı Trakya’da Türk ilkokullarının kapatılmasına ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Bakanlık, açıklamasında Türkiye’yi gerçeği saptırmakla suçlayarak, Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’na sadık kalmaya devam ettiğini iddia etti.

Batı Trakya’daki azınlık okullarının kapatılmasının nedeninin, asgari dokuz öğrenci sayısının sağlanamaması olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı, bölgede bazı azınlık okullarının yanı sıra 24 devlet okulunun da kapatıldığını vurgulayarak, bu durumun azınlık mensubu öğrencilere ayrımcılıktan ziyade eşit muamele yapıldığının göstergesi olduğunu savundu.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu şu ifadeleri kullandı: “Dışişleri Bakanlığı ülkemizin Lozan Antlaşması’nın tüm hükümlerine tam uyduğunu iddia ediyor ama Lozan Antlaşması’na göre yönetme ve denetleme hakkı toplumumuza ait olan özerk statüdeki okullarımız öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılıyor. Bu ne yaman çelişki? Kaldı ki daha çok yakın zaman önce ülkemizin eğitim bakanı İstanbul’daki Rum Ortodoks azınlığa ait olan okulları gezerek bu okulların sorunlarını yerinde dinledi ve dahası bakanlığının bu sorunlara dair çözüm önerilerini sundu. Anavatanımızdan ise bakanının bu ziyareti ile ilgili tek bir olumsuz tepki ya da açıklama gelmedi. Ancak anavatanımız Lozan Antlaşması uyarınca Rum Ortodoks azınlığı ile aynı kaderi paylaşan toplumumuza sahip çıkınca ve onun sorunlarını gündeme getirince nedense ülkemiz bunu her seferinde asılsız ve yalan haber, kışkırtma olarak görüyor. Batı Trakya Türk toplumu olarak bizler yalnız ve yalnız Lozan Antlaşması uyarınca sahip olduğumuz eğitim özerkliğimizin ve eğitim haklarımızın iadesini talep ediyoruz. Ne daha azını ne de daha fazlasını!”

Haberler


Yunanistan yeni hava savunma sistemleri alıyor

Sıcaklarda kalbinize dikkat!

Bursa’da Batı Trakyalılardan geleneksel aşure buluşması

YTB Başkanı Turus’tan Batı Trakya’daki azınlık eğitimine ilişkin açıklama

Kosmidu’dan dikkat çeken açıklama: Türkiye Dışişleri’ne yanıt verdi, azınlığın temel itirazlarına değinmedi

Bakanlıktan aşırı sıcakta açık alanda çalışılmaması uyarısı

Hacıgene’den İskeçe Eski Şehir’de kaçak kazı iddialarıyla ilgili acil müdahale çağrısı

Gümülcine’de ebru sanatı atölyesi düzenlendi

Fuat Oktay’dan Batı Trakya Türk Azınlık okullarının kapatılmasına tepki

Milletvekili Hüseyin Zeybek, kapatılan okullar sorununu Eğitim Bakanlığına sordu

Yunanistan’da Efood ve Wolt kuryelerinden Dünya Kupası finalinde iş bırakma eylemi

17 yaş altına elektrikli scooter yasağı geliyor