Anasayfa

01-03-2025
Cem Salihoğlu: ’Bölgemizde 22 bin küçükbaş hayvan itlaf edildi’
İskeçe iline bağlı İnhanlı (Topiros) Belediye Başkan Yardımcısı Cem Salihoğlu, çiçek ve veba hastalıklarının bölge ekonomisine olumsuz etkilerini GÜNDEM’e değerlendirdi.
1 Mart 2025 Cumartesi

İskeçe iline bağlı İnhanlı (Topiros) Belediye Başkan Yardımcısı Cem Salihoğlu, çiçek ve veba hastalıklarının bölge ekonomisine olumsuz etkilerini GÜNDEM’e değerlendirdi.

Küçükbaş hayvanlarda görülen veba ve çiçek hastalığının bölge halkı için ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Cem Salihoğlu, durumu bölgesel bir felaket olarak nitelendirdi. Salihoğlu, son bir yıl içinde sadece İnhanlı Belediyesinde 22 bin küçük baş hayvanın çiçek ve veba hastalığı nedeniyle itlaf edildiğini kaydetti.

“UĞRADIĞIMIZ ZARAR ÇOK BÜYÜK”
Veba ve çiçek hastalığının daha önceki yıllarda büyük baş hayvanlarda da görültüğünü hatırlatan Cem Salihoğlu, “Büyükbaş hayvanlarda aşıyla önlem alındı. Sonuçta büyük bir zarar oluşmadan bertaraf edildi ancak küçükbaşlarda böyle bir şey ne yazık ki olmadı. Aşı önlemini getiremediler. Avrupa Birliği’nin getirdiği bazı yasaklardan dolayı aşı önlemi hayata geçirilemedi ve bir önlem alınamadı. Bu nedenle uğradığımız zarar çok büyük boyutlara ulaştı.” dedi.

“22 BİN HAYVAN İTLAF EDİLDİ”
Küçükbaş hayvanlarda tespit edilen veba ve çiçek hastalığı nedeniyle yapılan itlafların yol açtığı sorunlara değinen İnhanlı Belediye Başkan Yardımcısı Cem Salihoğlu, şu ifadeleri kullandı: “İskeçe’nin ova bölgesi, yani İnhanlı (Topiros) Belediyesi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığın yapıldığı bir bölge. Belediyemizde hayvancılık oldukça yaygın. İskeçe ilinde en büyük zararı gören bölge olduk. Hatta kuzey Yunanistan’da en çok zarar gören bölgelerden biriyiz. Sadece İnhanlı Belediyesinde veba ve çiçek hastalığı nedeniyle itlaf edilen, yani öldürülen küçükbaş hayvan sayısı 22 bin. Bu çok büyük bir rakam. 90’ın üzerinde sürü yok oldu. Bu sürü sahiplerinin yüzde 75 – 80’i sadece hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlar. Bunların da yüzde 60’ı soydaşlarımızdan oluşuyor. Bu insanlar için son derece zor ve acı bir durum. Küçükbaş hayvan bakmak ve geçimini bununla sağlamak aileleri bağlıyor. Aileler başka iş yapamıyor. Çok zahmetli ve zor bir iş. Düşünün ki sürü sahipleri bazen küçük kuzuların yanında kalıyor. Gece boyunca bazen onların yanından ayrılmıyor. Böyle bir yaşamı olan insanların sürüleri bir gün aniden ellerinden alındı. Bütün sürü itlaf edildi. Duygusal ve psikolojik anlamda da çok zorlanan insanlarımız oldu. Yetkililerin bu durumu çok iyi algılaması gerekiyor.”

“BÖLGE EKONOMİSİ CİDDİ ANLAMDA ETKİLENDİ”
Bu kadar kısa sürede bu denli yüksek sayıda hayvanın itlaf edilmesinin bölge ekonomisini ciddi şekilde sarstığını vurgulayan Belediye Başkan Yardımcısı Salihoğlu, “Hayvancılık bölgedeki ekonomik yapının temel taşlarından biriydi. Ama birkaç ay içinde 90’ın üzerinde sürü yok olunca, binlerce hayvan itlaf edilince bölge ekonomisi de bundan olumsuz etkilendi. Bu ailelerin çoluk çocuğu var. Uzaklarda çocuk okutan aileler var. Bu çocuklar için burs veya yardım talep ettik ancak olmadı. Onlar için de zor bir dönem başladı.”

Tazminat ödemelerinde sıkıntılar yaşandığını anlatan İnhanlı Belediye Başkan Yardımcısı Cem Salihoğlu, “Sürüleri yok edilen ailelerin beklediği şey tazminatların hızlı ve zamanında verilmesidir ancak ne yazık ki bu konuda sorunlar yaşanıyor. Bir defa tazminat miktarı çok az. Hayvanların yaşına göre tespit edilen bir tazminat söz konusu. Hayvan başına en fazla 220 euroluk bir tazminatın verileceği söyleniyor ancak bu tazminatların miktarı çok az. Bize göre birim başına en az 400 euro olması lazım. Şu anki şartlarda kimse bu tazminatlarla yeniden hayvancılık yapamaz. Sürüleri itlaf edilen besicilerin yeniden sürü sahibi olması ve yeniden hayvancılık yapabilmesi için çok ağır ve zor şartlar var. Gerçekçi olmayan şartlar bunlar. Bölgemiz Avrupa Birliği’ne göre RAMSAR bölgesi olduğu için son derece ağır şartlar var. Ancak bu şartlar olmasa bile verilen tazminatlar çok düşük. Örneğin geçen yıl Tesalya bölgesinde yaşanan sel felaketinde hayvanlarını kaybedenler için zararın tamamını karşılayan ve yeniden sürü sahibi olma konusunda yüzde yüz oranında bir tazminat öngörülmüştü. O uygulamanın aynısını bizim bölgemiz için talep ettik. Çünkü ancak bu

“BU İNSANLARIN HAYVANCILIĞA DÖNEBİLMESİ İÇİN SOMUT ADIMLARIN ATILMASI LAZIM”
Hayvanlarını kaybeden bazı ailelerin yurt dışına gittiğini belirten Salihoğlu, “Bu şartlardan yeniden hayvancılığa başlamak kolay olmayacak. Bu nedenle bazı aileler veya aile reisleri başka yerde iş aramaya başladı bile. Hatta bazıları yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Devletin bu durum karşısında sorunu ve çözüm yollarını iyi analiz edip, somut adımlar atması şart. Veba ve çiçek hastalığı sadece hayvan besicilerini değil, tüm bölgemizi etkiledi. Veterinerden, hayvan yemi satanına kadar, süt üreticisine kadar, süt fabrikasına kadar, bölgemizdeki et fiyatlarına varıncaya kadar tüm bölgemizin ve bölge insanımızın ekonomisini etkileyecek bir durum yaşıyoruz. Bu insanların hayvancılığa geri dönmesi hem bölge için, hem ülkenin geneli için önemli. Bu da hükümetin alacağı somut kararlar ve desteklerle olabilir.” dedi.

Haberler


Özgür Ferhat’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Dendias, ortak Avrupa projesine katılacak üçüncü ülkelerin tartışılmasını istiyor

Yerapetritis: ‘Müttefikler arasında mal dolaşımı kısıtlaması ekonomik güvenlikle bağdaşmaz’

Dedeağaç Metropoliti Anthimos’un Millet gazetesine açtığı dava görüşüldü

13 yabancı üniversite Yunanistan’da şube açmak için başvurdu

Başkonsoloslukta 23 Nisan Çocuk Bayramı etkinliği

BTAYTD Kadınlar Kolundan nezaket ziyaretleri

Macaristan, Uluslararası Ceza Mahkemesinden ayrılacağını açıkladı

AB, ABD tarifelerine karşı önlem hazırlıyor

ABD Başkanı Trump, karşılıklı tarifeleri açıkladı

‘Dancing Routes Gümülcine’ sahne alıyor

Muhalefet, uzun vadeli savunma yatırımları programını eleştirdi