Anasayfa

18-03-2025
18 Mart Şehitler Günü’nde Pire Türk Şehitliğinde tören
Pire’deki Türk Şehitliği’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümü kapsamında anma töreni düzenlendi.
18 Mart 2025 Salı



Pire’deki Türk Şehitliği’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümü kapsamında anma töreni düzenlendi.

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Atina-Pire Başkonsolosu Işıl Işık Civelik, askeri ataşeler ve diplomatik misyon üyelerinin katıldığı tören, şehitlik anıtı önündeki saygı duruşu ile başladı.

Törende konuşan Büyükelçi Erciyes, Pire’deki Türk şehitliğinin, 1859’da, Atina ve Pire’de vefat eden Türklerin defnedilmesi için Müslüman mezarlığı olarak kurulduğunu, 1890’da ise mülkiyetinin Pire Belediyesi tarafından Osmanlı Devleti’ne verildiğini hatırlattı.

Erciyes, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda esir düşüp Atina’ya getirilen ve burada vefat eden birçok kahraman Türk askerinin buraya defnedilmesiyle mezarlığın şehitlik özelliği kazandığını aktararak, şunları kaydetti: "Buna rağmen yıllar boyu Yunanistan tapu kayıtlarında mülkiyeti ’belirsiz’ olarak geçen Atina Pire Şehitliğimizin mülkiyetini, uzun bir hukuki sürecin ardından geçtiğimiz yıl devletimiz adına tescil ettirdik. Bundan büyük bir gurur ve memnuniyet duyuyoruz."

Çanakkale Savaşı’nın Türk milletinin yokluklar içinde verdiği destansı direniş ve kahramanlığın simgesi olduğunu vurgulayan Erciyes, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de harp dehası ve üstün liderlik özellikleriyle, bir ulusun kaderini değiştirecek şekilde, tarih sahnesine Çanakkale’de çıkmıştır." diye konuştu.

Erciyes, Türk milletinin, Çanakkale’de vatan topraklarını ve istiklalini insanüstü bir fedakârlık ve kahramanlıkla savunduğuna dikkati çekerek, "Çanakkale ruhu dediğimiz bu vatan savunması, Aziz Milletimizin inancı, imanı ve azmi ile her tehdidin her mücadelenin üstesinden gelebileceğinin ifadesidir. Aziz milletimizin Çanakkale’deki istiklal mücadelesi tüm mazlum milletlere de umut olmuştur." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin geçmişte savaştığı ülkelerle bugün samimiyetle işbirliği yapma iradesine sahip olduğunu belirten Erciyes, Türk diplomasisinin, bu anlayışla, barış, istikrar, refah ve kalkınmanın hakim olduğu bir dünya için çalıştığını dile getirdi.

Konuşmanın ardından şehitlikteki mezarlara beyaz ve kırmızı karanfiller bırakıldı.

Pire Türk Şehitliği, 1859 yılında Müslüman mezarlığı olarak kurulduktan sonra, 24 Mart 1890’da Pire Belediyesi tarafından Osmanlı Devleti’ne verildi. Mezarlık, Balkan, Birinci Dünya ve İstiklal Savaşlarında esir olarak Atina’ya götürülen ve burada ölenlerin defnedilmesiyle şehitlik hüviyeti kazandı.

FOTO: AA

Haberler


Nikos Botroços: “Somut sonuç alınana kadar eylemlerimiz devam edecek”

İTB Gençlik Buluşmaları’nın konuğu Kerem Abdurahimoğlu oldu

Homburg’da Batı Trakya Türkleri kahvaltıda buluştu

Burhan Baran: “Dimetoka’ya müftü tayini azınlığın ruhunu ve iradesini yansıtmıyor”

Dedeağaç Belediyesinde “Acil Durum” ilan edildi

Çiftçi temsilcileri Miçotakis’le görüşmeden memnun ayrılmadı

Kathimerini: Heybeliada Ruhban Okulu için Ankara’da görüşme ihtimali

Gümülcine Belediyesinden yapay zeka ve çevre temalı Green Mission

ABTTF’den tek taraflı müftü atamasına tepki

Atina’da taksiciler 48 saatlik greve gitti

Sadık Sadık’ın acılı günü

İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’dan Miraç Kandili mesajı