Anasayfa

22-03-2025
Alım gücü dibe vurdu
Son yıllarda hızla artan fiyatlar, düşük maaşlarla birleşerek vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde düşürdü.
22 Mart 2025 Cumartesi

Son yıllarda hızla artan fiyatlar, düşük maaşlarla birleşerek vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde düşürdü. Perakende Tüketim Malları Araştırma Enstitüsü (ΙΕΛΚΑ) tarafından yapılan son araştırma, ülkedeki fiyat artışları ile maaşlardaki yavaş artış arasındaki uçurumu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, 2021-2024 yılları arasında Avrupa genelinde enflasyon yükselirken, Yunanistan’da gıda fiyatlarındaki artış oranı Avrupa Birliği (AB) ortalamasına yakın seyretti. Ancak asıl sorun, maaşlardaki artış hızının AB ülkelerine kıyasla oldukça düşük olması.

MAAŞ ARTIŞLARI FİYATLARI TAKİP ETMİYOR
Verilere göre, 2011-2021 yılları arasında Yunanistan’da gıda fiyatları neredeyse sabit kalırken, 2022-2024 döneminde fiyat artışları AB ortalamasıyla eşitlendi. 2021-2024 arasında Yunanistan’da fiyatlar yüzde 28,50 oranında artarken, AB’de bu oran yüzde 28,94 olarak ölçüldü. Fiyat artışlarındaki fark oldukça düşük olsa da, temel sorun maaş artışlarının bu yükselişi dengeleyememesi.

Araştırmaya göre, Yunanistan’daki maaşlar 2021 yılına kadar Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde kaldı. 2021-2023 yıllarında maaş artışları Avrupa’daki genel eğilimi takip etse de, yıllar içinde oluşan fark kapanmadı. Uzmanlar, maaşların daha hızlı artırılması gerektiğini vurguluyor.

VATANDAŞLAR İÇİN EKONOMİK BASKI ARTIYOR
Ekonomik göstergeler, Yunan halkının giderek zorlaşan bir ekonomik ortamla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Düşük maaş artışları ve yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü giderek azalırken, uzmanlar gelirlerin daha hızlı artırılması gerektiğini belirtiyor.

Bu tablo, özellikle gıda fiyatlarındaki yükselişle birleşince, tüketiciler için daha da zorlayıcı bir hale geliyor. Maaş artışlarının fiyat yükselişlerine ayak uyduramaması, Yunan halkının geçim sıkıntısını daha da derinleştiriyor.

Haberler


Gümülcine’de ebru sanatı atölyesi düzenlendi

Fuat Oktay’dan Batı Trakya Türk Azınlık okullarının kapatılmasına tepki

Milletvekili Hüseyin Zeybek, kapatılan okullar sorununu Eğitim Bakanlığına sordu

Yunanistan’da Efood ve Wolt kuryelerinden Dünya Kupası finalinde iş bırakma eylemi

17 yaş altına elektrikli scooter yasağı geliyor

Sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkacak!

İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulundaki kayıt iptalleri TRT ekranında

Hakan Çavuşoğlu: ’Batı Trakya Türk Azınlığının eğitim hakları korunmalıdır’

İspanya ikinci kez dünya şampiyonu

Kireççiler köyündeki posta sorununa tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’a azınlık eğitimi tepkisi

Mustafa Şentop’tan, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlık eğitimiyle ilgili uygulamalarına tepki