Anasayfa

26-03-2025
Yunanistan’da sivil toplum kuruluşlarının damgalanması hakkında AB Komisyonuna soru önergesi
Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İlhan Küçük (Bulgaristan, Renew Europe), 15 Mart 2025 tarihinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna “Yunanistan’da sivil toplum gruplarının damgalanması” başlıklı yazılı soru önergesini sundu.
26 Mart 2025 Çarşamba

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İlhan Küçük (Bulgaristan, Renew Europe), 15 Mart 2025 tarihinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna “Yunanistan’da sivil toplum gruplarının damgalanması” başlıklı yazılı soru önergesini sundu.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunun (ABTTF) AP nezdindeki girişimiyle AP Milletvekili Küçük tarafından sunulan soru önergesinde, AB Komisyonu’nun yayımladığı 2024 Hukukun Üstünlüğü Raporu’nun Yunanistan bölümünde ülkedeki hukukun üstünlüğünün durumu ve yargının bağımsızlığına ilişkin bir dizi konuya atıfta bulunulduğu kaydedildi.

Soru önergesinde AB Komisyonunun raporunda Yunanistan’da sivil toplum kuruluşlarının (STK’lar) kaydına ilişkin sorunun sürdüğü not edilerek, Avrupa Konseyi STK Hukuku Uzmanlar Konseyi tarafından yapılan bir çalışmada ülkede STK’ların belirli faaliyetlerinin damgalanması ve suç sayılmasına dikkat çekildiği ifade ediliyor.

Yunanistan’da bazı kırılgan gruplar, özellikle azınlıkların damgalandığı ve hedef gösterildiğinin belirtildiği soru önergesinde, bu duruma örnek olarak Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden insan hakları savunucuları ve çeşitli STK’lar gösteriliyor. Merkezi Atina’da bulunan newsbreak.gr isimli haber sitesinde Ekim 2021’de yayımlanan bir haberde Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden ABTTF’ye karşı asılsız iddialarda bulunularak ABTTF’nin damgalandığı ve itibarsızlaştırılmaya çalışıldığına işaret edilen soru önergesinde, bahse konu haber sitesine karşı ABTTF’nin tazminat davası açtığı ve hukuki sürecin devam ettiği kaydediliyor.

Soru önergesinde AP Milletvekili Küçük, AB Komisyonunun Yunanistan’da demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki ciddi gerilemelere karşı hangi önlemleri almayı düşündüğünü ve Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden bireylerin ve STK’ların damgalanmasına karşı ne tür adımlar atabileceğini sordu. .

Bahse konu yazılı soru önergesine https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2025-001113_EN.html linkinden ulaşılabilir.

Haberler


Annelere istihdam desteği: 10 bin kişilik program açıldı

Yerapetritis: “Ege’de ikinci deniz parkı ve kara suları genişlemesi yolda”

Sofulu’da uyuşturucu operasyonu

Rodop ilinde çiçek hastalığı nedeniyle 5 sürü daha itlaf edildi

Hollandalı Bakan sınır çitini ve göç merkezlerini ziyaret etti

Gümülcine’de Miraç Kandili programları yoğun katılımla gerçekleşti

Paşevik’te Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Kadınlardan Miraç Kandili etkinliği

Eğitim Bakanı Zaharaki’den Başkonsolos Ünal’ın okul ziyaretlerine yanıt

Yunanistan ilk Belharra fırkateynini teslim aldı

Fidan: Miçotakis – Erdoğan görüşmesi şubatta planlanıyor

Süpermarketlerde yeni zam dalgası: Artışlar yüzde 50’ye ulaşıyor