Anasayfa

29-09-2016
EFA Batı Trakya'ya düzenlenen keşif ziyaretini değerlendirdi
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) grubu bulunan Avrupa Hür İttifakı (EFA), yayımladığı basın açıklamasında Batı Trakya Türk Azınlığı'nın sorunlarına atıfta bulundu.
29 Eylül 2016 Perşembe

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) öncülüğünde 19-22 Eylül 2016 tarihlerinde Batı Trakya'ya düzenlenen keşif ziyaretine kendisine bağlı faaliyet gösteren siyasi düşünce kuruluşu Centre Maurits Coppieters'nin (CMC) yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda EFA Başkan Yardımcısı Miguel Martinez Tomey aracılığıyla katılan EFA, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ihtiyaç duyduğu şeyin baronlar değil sadece temel insan hakları olduğunu vurguladı.

Batı Trakya Türk Azınlığı süregiden ciddi insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya

EFA'nın basın açıklamasında, keşif ziyareti süresince AP Milletvekilleri Nils Torvalds (ALDE, Finlandiya) ve Pál Csáky (EPP, Slovakya) ile uluslararası sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir heyetin EFA üyesi Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi'nin yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı'nın birçok kuruluşu ile mensuplarının hepsi Yunan vatandaşı olan azınlığın sorunları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek amacıyla toplantı ve görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Yunanistan'ın isminde "Türk" kelimesi geçen azınlık kuruluşlarını kayıt etmeyi ısrarla reddettiğinin vurgulandığı basın açıklamasında, azınlığın dini liderleri olan müftülerin demokratik olarak seçimle göreve gelmelerini teşvik etmek yerine onları tek taraflı olarak atadığı, dil, azınlık eğitimi ve azınlığa ait vakıflara dair konulara acımasızca müdahale ettiği ifade ediliyor. EFA Başkan Yardımcısı ve CMC Yönetim Kurulu üyesi Miguel Martinez Tomey'in, "Geçmişte birçok kez dile getirildi ancak bu durum Avrupa Birliği (AB) üyesi ve uygar bir ülkeye yakışmıyor. Yunanistan, sınırları içerisinde yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın taleplerine açık ve yapıcı bir tavırla artık kulak vermeli ve azınlıkla diyaloğa girmekten kaçınmayı bırakmalıdır. Burada sadece temel insan haklarına sahip çıkan barışçıl Yunan vatandaşlarından bahsediyoruz" ifadelerine yer veriliyor. EFA'nın basın açıklamasında ayrıca, keşif ziyaretinin sonuçlarına dair kaleme alınacak raporun Yunan makamlarına ve AP'ye sunulacağı da kaydediliyor.

EFA'nın ABTTF tarafından Batı Trakya'ya düzenlenen keşif ziyareti ile ilgili basın açıklamasının tam metnini okumak için:

http://www.e-f-a.org/services/news-single-view/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=1020&cHash=22ac32c6f0f21cfb43ab3743df4e94a5


Haberler


DEB Partisi’nden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı

İsrail ile askeri işbirliğine destek verenlerin oranı yüzde 51

YDP ilk sırada, ELAS ikinci, kararsızların oranı yüzde 18

KKE, İsrail ile ‘Aşil Kalkanı’ anlaşmasının iptalini istedi

Mazonakis’in ölümü sonrası sağlık merkezlerine yapay zekâ denetimi

Fener’de yeni ticari alanlar belirleniyor

Margarita Papandreu 103 yaşında hayatını kaybetti

Türk turistlerin Yunan adalarına ilgisi artıyor

Yapay zekâyla yakınlarının sesini kopyalayıp dolandırdılar

Kış öncesi ısınma yakıtına hükümetten müdahale

İskeçe Müftülüğünde din görevlileriyle istişare toplantısı

Avramopulos’un dokunulmazlığı kaldırıldı