Anasayfa

16-04-2025
Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı
Dışişleri Bakanlığı ile Çevre ve Enerji Bakanlığı, “Deniz Mekansal Planlaması”nın tamamlandığını duyurdu ve ilgili haritayı kamuoyuyla paylaştı.
16 Nisan 2025 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı ile Çevre ve Enerji Bakanlığı, “Deniz Mekansal Planlaması"nın tamamlandığını duyurdu ve ilgili haritayı kamuoyuyla paylaştı. Bugün (16 Nisan Çarşamba) yapılan açıklamada, deniz alanlarının düzenlenmesine ilişkin kuralların ilk kez belirlendiği ve bu alanların ayrıntılı kullanım şekillerinin tanımlandığı belirtildi. Açıklamayla birlikte planlamaya ait harita da kamuoyuyla paylaşıldı.

Hükümet kaynakları, söz konusu adımı “ülkenin deniz egemenlik haklarını somutlaştırma yolunda önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi. Yayınlanan harita, Yunanistan’ın Meis (Kastellorizo) dahil tüm adalarının deniz yetki alanı oluşturma hakkına sahip olduğu görüşünü ortaya koyuyor.

Bu gelişme, kısa süre önce Yunan basını tarafından da duyurulmuş, Ankara ise planlamaya sert tepki göstermişti. Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz’deki egemen haklarını korumak için gerekli tüm önlemleri aldığını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonunun kasım ayında yayımladığı benzer bir haritada da Yunanistan’ın deniz yetki alanları yer almış, bu harita Türkiye tarafından eleştirilmişti.

Türkiye, başta Meis gibi anakara kıyılarına çok yakın ve küçük adaların geniş deniz yetki alanları oluşturamayacağı görüşünü savunuyor.

Haberler


“Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Ezan’ı Güzel Okuma ve Tecvid Yarışması” tamamlandı

Dışişleri Bakanlığından İsrail’in Yunan vatandaşlarına yönelik uygulamasına tepki

İskeçe Türk Birliğinden piknik etkinliği

Mehrikoz’da aşure etkinliği

Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneğinden kapatılma sürecine ilişkin bilgilendirme toplantısı

Halk Birliğinden “Telebakım” programına eleştiri

Kuraklık alarmı: 12 adada olağanüstü hal ilan edildi

Makul reddedilebilirlik: Vekil güçlerin sinsi gözdağı taktikleri

Bir gencin Real Madrid hayaline destek

İskeçe Azınlık Lisesi öğrencileri için muhteşem mezuniyet töreni

İstanbul’daki Muharrem ayı iftarına Batı Trakya’dan katılım

Hürriyet’in gündeminde Batı Trakya: ’Heybeliada’da umut, Batı Trakya’da kriz’