Anasayfa

16-04-2025
Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı
Dışişleri Bakanlığı ile Çevre ve Enerji Bakanlığı, “Deniz Mekansal Planlaması”nın tamamlandığını duyurdu ve ilgili haritayı kamuoyuyla paylaştı.
16 Nisan 2025 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı ile Çevre ve Enerji Bakanlığı, “Deniz Mekansal Planlaması"nın tamamlandığını duyurdu ve ilgili haritayı kamuoyuyla paylaştı. Bugün (16 Nisan Çarşamba) yapılan açıklamada, deniz alanlarının düzenlenmesine ilişkin kuralların ilk kez belirlendiği ve bu alanların ayrıntılı kullanım şekillerinin tanımlandığı belirtildi. Açıklamayla birlikte planlamaya ait harita da kamuoyuyla paylaşıldı.

Hükümet kaynakları, söz konusu adımı “ülkenin deniz egemenlik haklarını somutlaştırma yolunda önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi. Yayınlanan harita, Yunanistan’ın Meis (Kastellorizo) dahil tüm adalarının deniz yetki alanı oluşturma hakkına sahip olduğu görüşünü ortaya koyuyor.

Bu gelişme, kısa süre önce Yunan basını tarafından da duyurulmuş, Ankara ise planlamaya sert tepki göstermişti. Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz’deki egemen haklarını korumak için gerekli tüm önlemleri aldığını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonunun kasım ayında yayımladığı benzer bir haritada da Yunanistan’ın deniz yetki alanları yer almış, bu harita Türkiye tarafından eleştirilmişti.

Türkiye, başta Meis gibi anakara kıyılarına çok yakın ve küçük adaların geniş deniz yetki alanları oluşturamayacağı görüşünü savunuyor.

Haberler


ABTTF Genel Kurula hazırlanıyor

PASOK’lu Mantzos: ‘Batı Trakya’da Türk azınlık yok’

‘İTB Gençlik Buluşmaları’nın nisan ayı konuğu Millet Gazetesi oldu

GTGB’den geleneksel Çocuk Şenliği

Türkiye Savunma Bakanlığı: ‘Tek yanlı girişimler kabul edilemez’

Tarkan Multaza’dan Danışma Kurulu Başkanı ve İTB’ye ziyaret

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’ın ‘Deniz Mekansal Planlaması’na tepki

Gümülcine Müftülüğünün düzenlediği ‘Temel Dini Bilgi’ yarışması tamamlandı

Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı

Yassıköy Belediyesinden Bekirli’de çocuk şenliği

Danışma Kurulu üyeleri Antalya Diplomasi Forumu’nda temaslarda bulundu

Atina’da taksiciler 24 saatlik grevde