Anasayfa

16-04-2025
Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı
Dışişleri Bakanlığı ile Çevre ve Enerji Bakanlığı, “Deniz Mekansal Planlaması”nın tamamlandığını duyurdu ve ilgili haritayı kamuoyuyla paylaştı.
16 Nisan 2025 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı ile Çevre ve Enerji Bakanlığı, “Deniz Mekansal Planlaması"nın tamamlandığını duyurdu ve ilgili haritayı kamuoyuyla paylaştı. Bugün (16 Nisan Çarşamba) yapılan açıklamada, deniz alanlarının düzenlenmesine ilişkin kuralların ilk kez belirlendiği ve bu alanların ayrıntılı kullanım şekillerinin tanımlandığı belirtildi. Açıklamayla birlikte planlamaya ait harita da kamuoyuyla paylaşıldı.

Hükümet kaynakları, söz konusu adımı “ülkenin deniz egemenlik haklarını somutlaştırma yolunda önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi. Yayınlanan harita, Yunanistan’ın Meis (Kastellorizo) dahil tüm adalarının deniz yetki alanı oluşturma hakkına sahip olduğu görüşünü ortaya koyuyor.

Bu gelişme, kısa süre önce Yunan basını tarafından da duyurulmuş, Ankara ise planlamaya sert tepki göstermişti. Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz’deki egemen haklarını korumak için gerekli tüm önlemleri aldığını açıklamıştı.

Avrupa Komisyonunun kasım ayında yayımladığı benzer bir haritada da Yunanistan’ın deniz yetki alanları yer almış, bu harita Türkiye tarafından eleştirilmişti.

Türkiye, başta Meis gibi anakara kıyılarına çok yakın ve küçük adaların geniş deniz yetki alanları oluşturamayacağı görüşünü savunuyor.

Haberler


Mevsimlik itfaiyeciler 12 ay istihdam istedi

İsmail Rodoplu ölümünün 6. yılında anılacak

Akaryakıt desteği Eylül’de de devam edecek

İsrail ile Yunanistan, ’Aşil Kalkanı’ hava savunma anlaşmasını imzaladı

Yalımlı’da geleneksel Mahya etkinliği yoğun katılımla gerçekleştirildi

GAT’tan çocuklara kırtasiye desteği

Başkonsolos Ünal’dan Bratankova’ya ziyaret

ABD Dışişlerinde Heybeliada Ruhban Okulu gündemi

“Predator” dinleme skandalı AİHM’e taşındı

Bluefarm Tarım ile Blueberry Ladies arasında sözleşmeli tarım iş birliği

Özgür Ferhat’tan Batı Nil virüsü için acil önlem çağrısı

Batı Nil virüsü nedeniyle bir haftada 6 kişi hayatını kaybetti