Anasayfa

17-05-2025
Sigortasız ve muayenesiz araçlara büyük takip
Bağımsız Kamu Gelirleri Kurumu (AADE), sigortasız, muayenesiz (KTEO), vergi borcu olan ya da usulsüz şekilde trafikte yer alan araçları tespit etmek için geniş kapsamlı bir kontrol sistemi hayata geçiriyor. Kurallara uymayan sürücüler, 30 bin euroya kadar varan ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.
17 Mayıs 2025 Cumartesi

Bağımsız Kamu Gelirleri Kurumu (AADE), sigortasız, muayenesiz (KTEO), vergi borcu olan ya da usulsüz şekilde trafikte yer alan araçları tespit etmek için geniş kapsamlı bir kontrol sistemi hayata geçiriyor. Kurallara uymayan sürücüler, 30 bin euroya kadar varan ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

İlk aşamada, araçlarını trafikten çekmiş gibi gösterip aslında kullanmaya devam edenler ile motorlu taşıtlar vergisini ödemeyenler hedef alınacak. Yaz aylarında başlayacak ikinci aşamada ise tüm araçlar için sigorta ve muayene kayıtları çapraz sorgulamayla denetlenecek.

Yeni sistem; AADE, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Polis Teşkilatı ve vergi dairelerinin ortak veri tabanlarıyla çalışacak. Ayrıca ilk defa bu ölçekte otoyol geçiş kameraları da kullanılacak. Otoyol işletmeleri, her hafta plaka, geçiş zamanı ve geçiş numarası gibi verileri devlete bildirecek. Bu bilgiler, trafikten çekilmiş olarak görünen araçların listesiyle karşılaştırılacak.

Eğer araç hala trafikteyse, sahibine plaka fotoğrafı ve geçiş bilgileriyle birlikte uyarı gönderilecek. Araç sahibi, 10 gün içinde açıklama yapmak zorunda olacak. Aksi halde 10 bin euro ceza kesilecek. Vergi borcu varsa, bu tutar cezanın üstüne eklenecek. Tekrarı halinde ceza 30 bin euroya çıkarken, ehliyete de üç yıl el konulacak.

MUAYENESİZ VE SİGORTASIZ ARAÇLARA ÖZEL TAKİP
Yaz aylarında devreye alınacak yeni bir platform sayesinde sigortasız ve KTEO’su yapılmamış araçlar da tespit edilecek. Bu denetimler yılda iki kez tekrarlanacak.

Sigortasız araçlar için cezalar:

Motosiklet: 250 euro

Binek otomobil: 500 euro

Otobüs/kamyon: 1.000 euro

Muayenesiz araçlar için ceza:

400 euro

Tekrarı halinde cezalar iki katına çıkarken, araçların plakaları ve ruhsatları geri alınacak.

YERİNDE DENETİMLER
AADE ve gümrük ekipleri, trafikten çekildiği bildirilen araçların bulunduğu yerlerde denetim yapacak. Eğer araç yerinde bulunamazsa, sistem üzerinden otomatik olarak “aktif” duruma geçecek ve para cezası uygulanacak.

Uyarı gönderilen araçlara üç ay sonra tekrar kontrol yapılacak. Eğer hala kural ihlali devam ediyorsa, dosya polise devredilecek. Polis ekipleri, plakaları ve ruhsatları doğrudan toplama yetkisine sahip olacak.



Haberler


Batı Trakya’da 11 plaj ‘Mavi Bayrak’ aldı

İTB’de Kadınlar Kolu seçilmeleri yapıldı

Sigortasız ve muayenesiz araçlara büyük takip

Soğuksu Plajı’na ‘Mavi Bayrak’

Akropolis üzerinde dron gösterisine soruşturma

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Kozlukebir’i ziyaret etti

Yunanistan, İspanya ve Fransa ile AB’de sosyal medyaya erişim için yaş sınırı talep etti

GTGB’de çocuklara yönelik etkinlikler devam ediyor

Atletlerin Selanik’ten getirdiği ’Ata toprağı’ Türkiye’ye ulaştı

GAT’ın ‘Doğada Gençlik Bayramı’ etkinliği GTGB’de yapılacak

Hayvan besicileri destek bekliyor: Bakanlıktan ‘kısmi ödeme’ sinyali

Türkiye – Rusya – Ukrayna toplantısı İstanbul’da başladı