Anasayfa

28-05-2025
Sıcak, daha da sıcak olacak!
Dünya 1,5 derecelik ısınma eşiğini aşmak üzere.
28 Mayıs 2025 Çarşamba

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2025-2029 yılları arasında dünyanın ortalama sıcaklık artışının, sanayi öncesi döneme göre 1,5 santigrat dereceyi aşma ihtimalinin yüzde 70 olduğunu açıkladı. Bu, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen küresel ısınma sınırının aşılması anlamına geliyor.

WMO’nun yayımladığı son rapor, dünyanın üst üste en sıcak iki yılı olan 2023 ve 2024’ten sonra, rekor düzeyde sıcaklık artışının süreceğini ortaya koyuyor.

İngiltere’nin meteoroloji kurumu Met Office’in öncülüğünde hazırlanan raporda, dünyanın en önemli 10 iklim araştırma merkezinin verileri bir araya getirildi.

1,5 santigrat derecelik sınır, 1850-1900 yıllarına, yani sanayi devrimi öncesine göre kıyaslanan bir eşik. Bu dönemde insanlık, fosil yakıtları büyük ölçekte kullanmaya başlamış ve bu da sera gazı salımını artırarak iklim değişikliğine yol açmıştı. Bilim insanları, bu sınırın aşılmasının kuraklık, sel, aşırı sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi felaketleri daha da artıracağını belirtiyor.

WMO, 2025-2029 arasındaki beş yıl içinde, herhangi bir yılda 2 santigrat dereceyi aşan artışın yaşanma ihtimalini yüzde 1 olarak hesapladı. Bu düşük bir ihtimal olsa da, tarihte ilk kez böyle bir riskin bilimsel olarak ortaya konması dikkat çekti.



Haberler


Yunanistan’da emekliler için hayat zor!

Doğu Makedonya – Trakya’nın turizm şampiyonu yine Türkler oldu

15. Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası için kayıtlar başlıyor

GTGB’de ‘Yaratıcı Çocuk’ etkinlikleri devam ediyor

Kiraz Festivali Futbol Turnuvasının finali Çepelli ile Bulatköy arasında oynanacak

Selanik ve Rodop arama kurtarma ekipleri yöneticilerinden Edirne ziyareti

Yeni Sol Partisi Akropolis’te Filistin bayrağı açtı

Hebilköy’deki ‘Şampiyonluk Taşı’ sarı kırmızı

Edirne’deki sınır kapılarında ilave önlemler alındı

Greve giden taksicilerden Eleftherios Venizelos Havalimanı’nda eylem

BATÖB’den YTB Başkanı Abdullah Eren’e ziyaret

DEB Partisi hakkındaki seçim itirazı davası geri çekildi