Anasayfa

04-06-2025
Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Trampa’dan bayram mesajı
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
4 Haziran 2025 Çarşamba

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Kurban Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Müftü Trampa’nın mesajı şöyle:

“Değerli Batı Trakyalı Müslüman Türk Kardeşlerim!

Allah’ın müminlere rahmet, huzur ve sevinç vesilesi olarak bahşettiği eşsiz zamanlardan biri olan Kurban Bayramına kavuşmanın bahtiyarlığını ve heyecanını yaşıyoruz.

Allah’a teslimiyetin sembolü, O’na itaat ve sadakatin en önemli tezahürü olan kurban, bizleri Rabbimize yakınlaştıracak ve iyiliğe ulaştıracak müstesna bir ibadettir. Kurban Bayramı ise bu ibadetimizin kabulü için duyduğumuz arzunun ve Cenab-ı Mevla’ya kurbiyetimize dair beslediğimiz umudun bayramıdır.

İslam’ın beş temel esaslarından biri olan Hac ibadetinin de yerine getirildiği, arife günü yani 5 Haziran 2025 Perşembe günü sabah namazından başlamak suretiyle Kurban Bayramının dördüncü günü (9 Haziran Pazartesi) ikindi namazına kadar farzlardan sonra teşrik tekbirlerin çekildiği ve mali bir ibadet olan kurban vecibesinin ifa edildiği bu mübarek Kurban Bayramını, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu ve bütün İslâm Âlemi olarak huzur ve sükûnet içersinde geçirmeyi Cenab-ı Hak cümlemize nasip ve müyesser eylesin.

Aziz Kardeşlerim,
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir kurban bayramı sabahında müminlere şöyle seslenmiştir: “Bugün ilk işimiz, bayram namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa sünnetimize uymuş olur.” Bu nedenle Bayram namazından sonra ikinci yapacağımız şey kurban kesmektir. Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslüman ve zengin kimseye vaciptir. Vacip olan kurban ibadeti, Hak yolunda fedakârlığın bir nişanıdır. Allah’a itaatin, teslimiyetin ve verdiği nimetlere karşı şükrün bir ifadesi olan kurbandan maksat et yemek veya et yedirmek değil, Allah’a yaklaşmaya bir vesile olmasıdır. Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin bu günlerde yapılmış olmasıdır. Öyle ki, dünyanın her yerinden farklı ırk ve dillere mensup milyonlarca Müslümanın haccetmek niyetiyle bir araya gelerek oluşturdukları tablo, bayramın değerini ortaya koyan bir başka muhteşem manzaradır. Hacca giden kardeşlerimizin hacları mebrur olarak sağ salim evlerine dönmelerini Cenâb-ı Hak nasip ve müyesser eylesin.

Bayramlar, ayet-i kerimede buyrulan “Müminler ancak kardeştirler” (Hucurat, 9) emr-i ilâhisi etrafında gönüllerin kaynaştığı en mutlu ve huzurlu olmamız gereken günlerdir. Milli ve manevi duygularımızın doruklara ulaştığı, küskünlerin barıştığı, akrabalık bağlarımızı kuvvetlendirdiğimiz; komşuluk ilişkilerini tazelediğimiz, toplumsal hayatı canlandıran; adeta bir gönül medeniyeti olan İslâm’ın yoksulu gözetme, öksüz ve yetimi sevindirme; muhtaç ve kimsesizlere yardım elimizi uzatıp; onlarla sıkıntıyı paylaşma gibi değerlerimizi canlı tutan müstesna sevinç günlerimizdir.

Bayramlar hep beraber yaşanırsa sevinçler çoğalır, gönüller muhabbetle dolar, böylece hakiki anlamını bulur. Bu itibarla, bayram vesilesiyle anne-babalarımızı, aile büyüklerimizi, akraba ve komşularımızı ziyaret ederek gönüllerini ihya edelim. Kimsesiz, yaşlı ve yalnız olanları hatırlayarak bayramın bereketini beraber yaşayalım.

Dünyanın birçok yerinde ve özellikle Filistin – Gazze’de Müslüman din kardeşlerimiz zulüm altında bayrama girerken biz tam olarak bayram sevincini yaşayamayız. Bu nedenle bombalar altında bayrama giren mazlum din kardeşlerimizi unutmayalım, acılarını kalbimizde hissederek onlar için dua edelim. Rabbim bir an önce yeryüzündeki bütün mazlum din kardeşlerimizin zulmünü dindirsin, onlara da bayram sevincini yaşatsın.”

MÜFTÜ TRAMPA’DAN AZINLIK OKULLARI VURGUSU

Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, bayram mesajında azınlık okulları vurgusu da yaptı. Trampa “Bu sorumluluk bilinci içersinde ilkokullarımızdan mezun olan çocuklarımızı İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesi’ne kaydetmek, gelecekleri açısından yapacağımız tarihi bir görevdir.” ifadesine yer verdi.

İskeçe Müftüsü Trampa’nın mesajı şöyle devam etti:

“Aziz Kardeşlerim,
Kurban Bayramı mesajı vesilesiyle sizlere çok önemli bir hatırlatmada ve duyuruda bulunmak istiyorum. Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunun geleceğini emanet edeceğimiz çocuklarımıza karşı yerine getirmemiz gereken görevlerimiz vardır. Bu da çocuklarımızı kendi azınlık okullarımızda okutmakla başlıyor. Çünkü geleceğimiz; çocuklarımızın alacağı eğitime, terbiyeye ve göreceği kültüre bağlıdır. Küçük hesaplar peşinde koşarak çocuklarımızı azınlık okullarından almanın, telafisi mümkün olmayan kayıplara gitmemize neden olacağını unutmayalım. O halde geliniz, azınlık okullarını tercih edelim. Burada çocuklarımızın alacakları eğitimin yanında, aynı zamanda kendi dilimiz ve kendi kültürümüzle de onları yetiştirelim. Çocuklarımızı bizden kopararak daha iyi eğitim alacakları iddiası ile Azınlık okullarımızı karalama kampanyalarına kulak asmayalım. Yarın öbürgün çocuğumuz dinimizden, kültürümüzden yabancılaşmış olarak karşımıza çıktığı zaman çok geç olacaktır. O zaman dövünmenin ve pişmanlığın faydası olmayacaktır. Son zamanlarda bunun acı sonuçlarını duyuyoruz. Allah muhafaza öyle bir durumla karşılaşmamak için, çocuklarımıza sahip çıkmak, dinî ve millî vecibemizdir.

Bu sorumluluk bilinci içersinde ilkokullarımızdan mezun olan çocuklarımızı İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesi’ne kaydetmek, gelecekleri açısından yapacağımız tarihi bir görevdir. Bu itibarla Yapılan açıklamaya göre; İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinde ortaokul birinci sınıfa öğrenci kayıtların 10 – 20 Haziran tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıtlar, 10 Haziran Salı günü başlayacak, 20 Haziran Cuma günü sona erecektir. Çocuklarını kayıt edecek velilere önemle duyurulur, bu vesileyle yavrularımıza eğitim hayatlarında üstün başarılar dilerim.

Bu duygu ve düşüncelerle, vahyin şehri Mekke’deki bütün hacılarımızın, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunun ve bütün İslam dünyasının mübarek Kurban Bayramı’nı yürekten kutlar; bu bayramın barış, mutluluk ve huzurun yeryüzünün her yerine hâkim olduğu bir dünyanın inşasına vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.”

Haberler


Özgür Ferhat’dan bayram tebriği

Hüseyin Zeybek’den bayram mesajı

Burhan Baran’dan bayram mesajı

Ahmet Kurt’dan bayram mesajı

Caner İmam’dan bayram tebriği

Erdem Hüseyin’den Kurban Bayramı mesajı

Çiğdem Asafoğlu’ndan Kurban bayramı tebriği

İrfan Hacıgene’den Kurban Bayramı mesajı

Rıdvan Molla İsa’dan Kurban Bayramı tebriği

Salih Yörük’ten bayram tebriği

Rıdvan Hacı Mehmet’ten bayram mesajı

Ahmet Osman Pehlivan’dan bayram mesajı