11-06-2025
En sıcak ikinci mayıs!
Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), 2025 yılının mayıs ayının, dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ikinci mayıs olduğunu açıkladı. Birinci sırada ise geçen yılın mayıs ayı yer alıyor.

Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), 2025 yılının mayıs ayının, dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ikinci mayıs olduğunu açıkladı. Birinci sırada ise geçen yılın mayıs ayı yer alıyor.
Yeryüzü sıcaklıkları, sanayi devrimi öncesi dönem olarak kabul edilen 1850–1900 yıllarına göre ortalama 1,4 derece daha yüksek ölçüldü. Bu durum, Kuzey Yarımküre’de şimdiye kadar görülen en sıcak ikinci ilkbaharın yaşanmasına neden oldu.
Mayıs ayında özellikle Grönland ve İzlanda’da rekor sıcaklıklar görüldü. Bilim insanlarına göre bu sıcak hava dalgası, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle yaklaşık 3 derece daha sıcak geçti. 15–21 Mayıs tarihleri arasında Grönland’daki buzullar, normalden 17 kat daha hızlı eridi.
İzlanda’da 15 Mayıs günü sıcaklık 26 dereceyi aştı. Bu, ada ülkesi için ilk kez kaydedilen bir değer oldu. Ortalama günlük en yüksek sıcaklıklar, 1991–2020 Mayıs ortalamasının 13 derece üzerine çıktı.
Grönland’ın doğu kesiminde ise sıcaklıklar, sanayi öncesi döneme göre 3,9 derece daha fazlaydı. Bilim insanları, bu seviyede bir sıcaklığın bölge için olağanüstü olduğunu ve tüm dünyayı etkileyebileceğini belirtti.
Uzmanlar, iklim krizinin en büyük nedeninin fosil yakıtların yakılmasıyla ortaya çıkan sera gazı emisyonları olduğunu vurguluyor. Geçtiğimiz yıl da dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olmuştu.