12-10-2016
İnsan hakları örgütleri ve azınlık derneklerinden ortak mektup
Yunanistan'daki insan hakları kuruluşlarıyla, Batı Trakya Türk azınlık dernekleri, Birleşmiş Milletler'in (BM) azınlık haklarıyla ilgili tavsiyelerini Yunanistan'ın uygulanmasını istediler.
Azınlık hakları alanında faaliyet gösteren iki örgüt ve yedi azınlık derneği, Adalet Bakanlığı Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Komisyonları Yunanistan Temsilcisi Kostis Papaioannu'ya mektup gönderdi.
BM'e bağlı üç komisyonun azınlık hakları konusundaki tavsiyelerinin hayata geçirilmesinin talep edildiği mektubu imzalayan kuruluşlar şöyle:
1- Azınlık Hakları Yunanistan Grubu
2- Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Gözlemciliği
3- Gümülcine Türk Gençler Birliği
4- Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği
5- Dimetoka Müslümanları Kültür ve Eğitim Derneği
6- Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi
7- Güney Meriç Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği
8- Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği
9- İskeçe Türk Birliği
Helsinki İnsan Hakları Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras'ın inisiyatifiyle hazırlanan ve Adalet Bakanlığı Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreteri ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler Komisyonları Yunanistan Temsilcisi olan Kostis Papaioannu'ya gönderilen mektupta; BM'ye bağlı üç komisyonun 9 Ekim 2015 ile 26 Ağustos 2016 tarihleri arasında Yunanistan'a azınlık haklarıyla ilgili tavsiyelerde bulunduğu hatırlatıldı; Yunan hükümetinin bu tavsiyeleri hayata geçirmek amacıyla izleyeceği yol haritasıyla ilgili bilgi istendi. Mektubu imzalayan kuruluşlar, BM tavsiyelerinin hayata geçirilmesi amacıyla hükümetle diyalog halinde olmaya hazır olduklarını ifade ettiler.
BM'ye bağlı Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu ve Irk Ayrımcılığına Karşı Mücadele Komisyonu, Yunanistan'a azınlık haklarıyla ilgili tavsiyelerde bulunmuştu. BM, Yunansitan'ın "azınlıklar" kavramını dar bir şekilde yorumlanmasını gözden geçirerek, tüm azınlıkları tanımasını istemişti. Azınlıklar hakkında istatistiki bilgilerin yokluğuna dikkat çeken BM, Lozan Antlaşması'yla korunan Trakya'daki azınlığın sadece dini azınlık olarak tanınması konusunda endişelerini aktarmış ve azınlık dernekleri hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmasını tavsiye etmişti. BM komisyonları tavsiyelerinde, Rodos ve İstanköy'deki azınlığın kendini tanımlama ve kültürel haklar konusunda ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu da belirtmişti.
Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e konuşan Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras, BM'nin üç komisyonunun bir yıl içinde yayınladığı tavsiyelerle, Yunanistan'dan sınırları içindeki her azınlığı, azınlığın istediği gibi tanımasını ve azınlığın ismini taşıyan azınlık derneklerinin resmi olarak faaliyetine izin vermesini istediğini söyledi. Dimitras, "Bu tavsiyeler BM anlaşmalarının yorumlanmasını da içerdiği için azınlık dernekleriyle ilgili davalar açısından da önemli. Yunanistan bugün için bu hakkı Pomaklar ve Roma'lar için tanıyor. Fakat Türkler ve Makedonlar'a bu hakkı tanımıyor. Irk Ayrımcılığına Karşı Mücadele Komisyonu, hükümetin azınlıklarla diyalog kurmasını da istedi. Azınlık dernekleriyle ortak mektubumuzda hükümetten bu diyaloğun kurulmasını talep ettik. Aynı zamanda BM'nin üç komisyonunun tavsiyelerinin, azınlıkların kendini tanımlama konusunda bizleri tatmin ettiğini belirttik. Bu arada dört azınlık milletvekillerinden bu konuyu hükümete yapacakları soruyla meclise getirmelerini istedik ve istiyoruz." dedi.
Panayotis Dimitras sözlerini, "Bir hukuk devleti BM'nin tavsiyelerine uymak ve onları yerine getirmek zorundadır. Hem hükümet, hem meclis bundan sorumludur. Gönderdiğimiz mektuba verilecek her türlü cevabı veya hareketi BM'nin üç komisyonuyla ve diğer BM organlarıyla paylaşacağız. Aynı zamanda alacağımız cevapları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararların uygulamasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne de aktaracağız." diyerek tamamladı.