Anasayfa

21-06-2025
Libya’dan Girit’in güneyindeki ihale için Yunanistan’a tepki
Libya, Yunanistan’ın Girit’in güneyindeki hidrokarbon arama ihalesini egemenlik haklarının ihlali olarak niteleyip tepki gösterdi. Libya, yapıcı diyalog çağrısı yaptı.
21 Haziran 2025 Cumartesi

Libya, Yunanistan’ın Girit’in güneyindeki hidrokarbon arama ihalesini egemenlik haklarının ihlali olarak niteleyip tepki gösterdi. Libya, yapıcı diyalog çağrısı yaptı.

Libya Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’dan, "adil ve hakkaniyetli çözümlere ulaşmak için uluslararası hukuk kurallarına dayalı, tüm tarafların çıkarlarını gözeten yapıcı diyalog ve müzakereleri benimsemesini" talep etti. Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH), Yunanistan’ın Girit adasının güneyindeki ihtilaflı bölgelerde hidrokarbon arama ihalesine çıkmasını "Libya’nın egemenlik haklarının ihlali" olarak niteledi.

UBH Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan’ın 12 Haziran’da Avrupa Birliği Resmî Gazetesinde Girit adasının güneyinde Libya ile ihtilaflı bölgelerde hidrokarbon arama ve işletme konusunda yaptığı ihale çağrısına ilişkin yapılan duyurudan derin endişe duyulduğu belirtildi.

Uluslararası hukuka saygının öneminin vurgulandığı açıklamada "Bakanlık, bu adımların Libya’nın egemenlik haklarının açık bir ihlali olduğunu teyit eder, uluslararası hukuk kurallarına saygılı bir ön yasal çerçeve olmaksızın bu alanlarda herhangi bir arama veya sondaj faaliyetine karşı tam çekincesini ve açık itirazını ifade etmektedir." ifadeleri kullanıldı.
Yunan makamlarının Libya’nın çekince ve itirazını, iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğini göz önüne alarak sorumluluk bilinciyle değerlendirmesi beklendiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Yunanistan’dan "adil ve hakkaniyetli çözümlere ulaşmak için uluslararası hukuk kurallarına dayalı, tüm tarafların çıkarlarını gözeten yapıcı diyalog ve müzakereleri benimsemesi" talep edildi.


Haberler


Atina’daki Filistin Temsilcisi Yunanistan’a Filistin devletini tanıma çağrısı yaptı

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti bölge ürünlerini dünya pazarına sunmak istiyor

Seçmenin önceliği günlük yaşamın iyileştirilmesi

Batı Trakyalı doktorun başkanlığındaki ekipten gururlandıran başarı

Yassıköy Belediyesi, filosuna üç yeni aracı daha kattı  

Gümülcine Belediyesi Brüksel’de “Herkes İçin Şehir” projesini tanıttı

Avrupa, 2030’a kadar savunmada öz yeterlilik hedefi koydu

Topsidis, Brüksel’de AP milletvekilleriyle buluştu

Selanik’teki Atatürk Evinde restorasyonda sona yaklaşıldı

Hüseyin Zeybek: “İşcilerin inasanca yaşama hakkı ellerinden alınıyor”

Stamatis Sakellion’dan dikkat çeken makale: “Batı Trakya’daki kimlik meselesi artık kapanmalıdır”

Naim Süleymanoğlu’nun doğduğu ev müze olarak açılıyor