21-06-2025
Gümülcine’de “Bağımlılığın İzinde” konferansı düzenlendi
Batı Trakya Türk Kadın Platformu, bağımlılıkla mücadeleye dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla “Bağımlılığın İzinde” başlıklı bir konferans düzenledi. Etkinlik, 21 Haziran Cumartesi günü Gümülcine Türk Gençler Birliğinde gerçekleştirildi.
21 Haziran 2025 Cumartesi
Batı Trakya Türk Kadın Platformu, bağımlılıkla mücadeleye dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla “Bağımlılığın İzinde” başlıklı bir konferans düzenledi. Etkinlik, 21 Haziran Cumartesi günü Gümülcine Türk Gençler Birliğinde gerçekleştirildi.
Konferans, Batı Trakya Türk Kadın Platformu Sözcüsü Gülsüm Hüseyin’in açılış konuşmasıyla başladı. Hüseyin konuşmasında, bağımlılığın yalnızca bireyleri değil, aileleri, toplumları ve gelecek nesilleri etkileyen ortak bir sorun olduğunu vurgulayarak, “Bizler, başta gençlerimiz olmak üzere toplumun her kesiminde farkındalık oluşturmaya, onlara destek olmaya ve umut taşımaya devam edeceğiz.” dedi.
Program kapsamında, bağımlılık olgusu bilimsel ve toplumsal boyutlarıyla ele alındı. Uzman Psikolog Betül Özdoğan Küçük, bağımlılık türlerini ve bu sürece etki eden faktörleri anlattığı sunumunda, bağımlılığın tanımı, beyinle ilişkisi, risk faktörleri, sonuçları ve korunma yollarına değindi. Ayrıca toplumda doğru bilinen yanlışlara da açıklık getirdi.
Uzman Psikolog Koray Bağdatlı ise “Bir Boşluğa Tutunmak: Bağımlılığı Anlamak” başlıklı sunumunda bağımlılığı eleştirel bir perspektifle değerlendirdi. Konuşmasına bağımlılığı sanatla harmanlayan kısa bir video gösterimiyle başlayan Bağdatlı, sanayi devrimiyle bireylerin köklerinden koptuğunu, aile duygusunun zayıfladığını ve yaşam tarzlarının bağımlılığa zemin hazırlayabileceğini dile getirdi. Çözüm önerileri kapsamında ise insan ilişkilerinin, kültürel değerlerin ve dayanışma kültürünün önemine vurgu yaptı.
Etkinlik kapsamında dernek bahçesinde gençler tarafından hazırlanan “Bağımlılık” temalı küçük ölçekli bir resim sergisi de katılımcıların beğenisine sunuldu.
Konferansa Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayada Ünal, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Kadınlar Kolu Başkanı Duygu Mustafa, İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu Başkanı Zeynur Bargan, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Hülya Emin, Gümülcine Türk Gençler Birliği Kadınlar Kolu Başkanı Aslı Ali, Batı Trakya Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Kadınlar Kolu Asbaşkanı Büşra Bülbül ve çok sayıda genç katıldı.