Anasayfa

03-07-2025
Dışişleri Bakanı Yerapetritis Libya’ya gidiyor
Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis’in 6 Temmuz’da Libya’yı ziyaret edeceği bildirildi.
3 Temmuz 2025 Perşembe

Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis’in 6 Temmuz’da Libya’yı ziyaret edeceği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Yerapetritis Bingazi iline giderek Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile bir araya gelecek.

Yerapetritis, 15 Temmuz’da ise Libya’nın başkenti Trablus’a geçerek yetkililerle görüşecek.

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in liderliğinde dün (2 Temmuz Çarşamba) toplanan Milli Güvenlik Konseyi toplantısının da konusu olan Libya meselesi hem Libya’dan Yunanistan’a gelen düzensiz göçmenlerin sayısındaki artış hem de deniz yetki alanlarında Libya ile yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Yunanistan gündeminde son günlerde geniş yer tutuyor.

Yunanistan birçok kez Libya’dan son günlerde gelen düzensiz göçmen sayısındaki artıştan duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.

Öte yandan, Libya ile Yunanistan arasında deniz yetki alanlarına ilişkin anlaşmazlık da son haftalarda gündemin ön sıralarında yer aldı.

Yunanistan 12 Haziran’da, Girit Adası’nın güneyinde hidrokarbon arama ve işletme konusunda ihale çağrısı yapmış, Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) bu duruma tepki göstermişti.

UBH Dışişleri Bakanlığından 19 Haziran’da yapılan yazılı açıklamada, “Bakanlık, bu adımların Libya’nın egemenlik haklarının açık bir ihlali olduğunu teyit eder, uluslararası hukuk kurallarına saygılı bir ön yasal çerçeve olmaksızın bu alanlarda herhangi bir arama veya sondaj faaliyetine karşı tam çekincesini ve açık itirazını ifade etmektedir.” ifadeleri kullanılmıştı.

UBH Yunanistan’ın Trablus Büyükelçisi Nikolaos Garielinis’i 23 Haziran’da Dışişleri Bakanlığına çağırmış, kendisine UBH’nin uluslararası deniz hukukunu ve Libya’nın egemenlik haklarını açıkça ihlal eden bu adımları kınadığını bildirmişti.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Libya Ulusal Petrol Kurumunun (NOC), Libya’da iki boyutlu sismik araştırma yapmak üzere 25 Haziran’da imzaladığı mutabakat zaptı da, ilk günden beri Libya ve Türkiye Arasında Deniz Yetki Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Mutabakat Muhtırasına muhalefet eden Atina’yı rahatsız etmişti.

Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisinin atadığı hükümetin Başbakanı Usame Hammad hafta sonu yaptığı açıklamada, Yunanistan’a “Libya-Türkiye anlaşması uluslararası meşruiyete uygun” cevabını vermişti. Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) da, Libya’nın tüm anlaşma ve ortaklıklarının uluslararası hukuka dayandığını bildirmişti. (AA)

Haberler


Batı Trakya Türk Azınlık Heyeti Ankara’da temaslarda bulundu

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

Reha Muhtar hayatını kaybetti

Hüseyin Zeybek: “Bağımsız milletvekili olarak İskeçe halkının çıkarlarını savunmaya devam edeceğim”

Efi Ahsioglu milletvekilliğinden istifa etti

16. Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası için kayıtlar başladı

Rodop Eyalet Biriminden çocuklara özel yaz şenliği

Burhan Baran’dan hayvancılık kriziyle ilgili soru önergesi

Topsidis: “Nüfus olmadan kalkınma da olmaz”

İskeçe Azınlık Ortaokuluna kayıtlar 10 Haziran’da başlıyor

Kır Koşusu 36. yılında

Her iki kişiden biri bu yaz tatil yapmıyor