Anasayfa

11-07-2025
Tartışmalı göç yasası meclisten geçti
Yunan Parlamentosu, Kuzey Afrika’dan Yunanistan’a gelen düzensiz göçmenlerin iltica başvurularının üç ay askıya alınmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.
11 Temmuz 2025 Cuma

Yunan Parlamentosu, Kuzey Afrika’dan Yunanistan’a gelen düzensiz göçmenlerin iltica başvurularının üç ay askıya alınmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.

Parlamentoda bugün, Kuzey Afrika’dan ülkeye gelecek düzensiz göçmenlerin iltica başvurularının üç ay askıya alınarak gecikmeli değerlendirilmesini öngören yasa tasarısı görüşüldü.

Parlamentoda sol parti üyesi milletvekilleri, yasa tasarısına ilişkin görüşmelerde çekincelerini dile getirdi.

Özgürlük Seyri Partisi lideri Zoi Konstantopulu mecliste yaptığı konuşmada, yasa tasarısını "anayasaya aykırı, ırkçı ve tüyler ürpertici" olarak niteledi.

Radikal Sol İttifak Partisinin (SİRİZA) meclis grup başkanı Yorgos Psihoyos, yasa tasarısının anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Yeni Sol Partisi meclis grup başkanı Theopisti Perka da yasa tasarısı için "anayasanın ihlali için aşırı sağcı, ırkçı bir seçim" yorumunu yaptı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) lideri Dimitris Kuçumbas, Göç ve İltica Bakanı Thanos Plevris için, "Gece gündüz mültecileri geri itmenin reklamını yapıyor ama (Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife) Hafter onu geri itti." ifadesini kullandı. Kuçumbas, sığınmacılara gösterilen desteğin artırılmasını talep etti.

Ana muhalefet partisi PASOK lideri Nikos Andrulakis ise hükümeti bu yasa tasarısıyla "bir iletişim oyunu oynamakla" suçladı ve PASOK’un başvuruların bir an evvel değerlendirilip, iltica hakkı olmayanların ülkelerine geri gönderilmesinden yana olduğunu kaydetti.

Muhalefetin tepkisine rağmen yasa tasarısı yapılan oylamada 300 milletvekilinden 177’sinin desteğiyle kabul edildi.

Öte yandan, İdari Yargı Hakimleri Birliğince yapılan açıklamada, temel insan haklarına aykırı olduğu belirtilen yasanın geri çekilmesi istendi. (AA)

FOTO: ARŞİV

Haberler


GAT’tan “12 Ay 12 Mutluluk” projesi

Atina’da 23 Nisan Çocuk Bayramı önceden kutlandı

Diploma tartışması istifa getirdi

Filistin Devlet Başkan Yardımcısı Atina’da Miçotakis’le görüştü

Antalya Forumu’nda Trampa’dan Batı Trakya vurgusu

Batı Trakya heyeti Antalya Diplomasi Forumu’nda

İskeçe Azınlık Lisesi öğrencileri için Ankara’ya kültür ve eğitim gezisi

Mehmet Emin son yolculuğuna uğurlandı

GAT üyeleri bowling turnuvasında bir araya geldi

Napoli’de film gibi banka soygunu

Baran’dan şap hastalığı uyarısı: “Gecikmeler hayvancılığı tehdit ediyor”

Muhalefetten hükümete yolsuzluk ve dinleme eleştirisi