Anasayfa


05-05-2015
Hasanlar köyünde muhteşem Hıdrellez şenlikleri kutlaması
Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği’nin bu yıl 10. düzenlediği Hıdrellez ve Bahar Şenliği 2 Mayıs Cumartesi akşamı Hasanlar köyünde gerçekleştirildi.
5 Mayıs 2015 Salı

Etkinlik düzenlenen yemek yarışması, müzik ve halk dansları gösterileriyle başladı.

Etkinliğe; Evros SİRİZA Milletvekili Rizos Dimitrios, Edirne Balkan Türkleri İkinci Başkanı Refik Şahin, Edirne Rumeli Folklor Derneği Başkanı Ahmet Dörtler, Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Rıfat Yakupoğlu, Edirne Süloğlu Belediyesi meclis üyesi Nazan Şen, Türkiye Cumhuriyeti’nin Gümülcine Başkonsolosluğu çalışanlarından İsmail Dikme, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, SÖPA Mezunları Derneği Asbaşkanı’nın yanısıra kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, etkinliği on yıl önce başlattıklarını belirtti ve derneğin bölgenin tek azınlık kuruluşu olduğunu söyledi. Mustafaoğlu, “Kültürümüzü örf ve adetlerimizi yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için faaliyetler yapıyoruz ve bununla da gururluyuz” diye konuştu.

Evros milletvekili Rizos Dimitrios, Yunan Parlamentosu SİRİZA milletvekili sıfatıyla ilk defa böyle bir etkinliğe katıldığını belirtti. Rizos, “en kalbi duygularımla iyi olmamızı ve iyi yaşamamızı diliyorum. Bu sebeple, SİRİZA yönetimi olarak, bütün vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladığımız anda bizler de memnun olacağız.” ifadelerini kullandı.

Edirne Balkan Türkleri İkinci Başkanı Refik Şahin, Hıdırellez’in yaşamın tazelenmesi olduğunu kısmet, sağlık, bereket ve dertlinin derman bulması anlamına geldiğini söyledi. Şahin konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Hıdrellez kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Toplumumuzu kardeşlik ve hoşgörü potasında birleştiren diğer değerlerimiz gibi bizi daha da güçlendiren, bizi biz yapan değerlerimizdendir. Sorusuz sualsiz yardım edebilmektir. Bugünkü duaların dünya barışını ve huzurunu getirmesi dileğiyle emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

Edirne Rumeli Folklor Derneği Başkanı Ahmet Dörtler, yaklaşık beş altı yıldan bu yana ellerinden geldiği kadar bu bölge halkını yalnız bırakmadıklarını belirtti. Dörtler, “Biz buraya gelmekten çok çok mutluyuz. Sizlerle beraber olmaktan çok mutluluk duyuyoruz. Halk oyunları grubumuz geliyor. En büyük düşüncemiz ve arzumuz sizlerle beraber bu işleri yapan yürüten arkadaşlarla beraber daha iyi şeyler yapmaktır” diye konuştu.

Edirne Süloğlu Belediyesi meclis üyesi Nazan Şen, Süloğlu belediyesi olarak ikinci defa etkinliğe katıldıklarını ve güzel bir etkinlik oluşturulduğunu söyledi. Şen, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Hıdrellez Şenlikleri’nin Balkanlar’ın asırlardır devam eden bir geleneği olduğunu belirterek, “Bu geleneğe sahip çıkan Güney Meriç Derneği’ne ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bu gelenek bizim kültürümüz ve yaşatmamızın büyük anlamı olduğunu söylemek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Gümülcine Başkonsolosluğu çalışanlarından İsmail Dikme, Başkonsolos Ali Rıza Akıncı’nın selamlarını getirdiğini belirterek, etkinliğe davet için teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından katılımcılara Berna Mustafaoğlu’nun hazırladığı ebru tabloları takdim edildi.

Etkinlik Güney Meriç Derneği, Edirne Süloğlu Belediyesi Halk Dansları topluluklarının gösterileriyle devam etti. Gecenin sonuna doğru ise Grup Mozaik bir konser sundu. Etkinlik, jüri üyeliklerini Hasan Bekirusta, Rıfat Yakupoğlu ve Ayfer Bakioğlu’nun yaptıkları yemek yarışmasına katılanlara verilen hediyelerle son buldu.

Haberler


BTAYTD’dan Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam’a ziyaret

Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de

Okul Aile Birliğinden Mustafa Trampa ziyareti

Atina Belediye Başkanı Dukas’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tebrik ziyareti

Edirne’de ‘Rodop: Bir Sıradağ 15 Fotoğrafçı’ sergisi

Miçotakis: ‘Türkiye ile ilişkilerde olumlu atmosfer devam ediyor’

Büyük Müsellim’deki geleneksel Hıdırellez etkinliği 14 Mayıs’ta

Baran: ‘Kipi Sınır Kapısında özel tedbirler alınacak’

Eyalet Başkanı ve Başkan Yardımcısından doludan zarar gören bölgelere ziyaret

Mikrobiyologlar ülke genelinde greve gitti