Anasayfa

31-07-2025
Zeybek, özel gereksinimli bireylerin feribotlardaki erişebilirlik sorunlarını meclise taşıdı
Yeni Sol İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, özel gereksinimli bireylerin feribotlarda maruz kaldığı insanlık dışı muamele ile ilgili olarak Denizcilik ve Adalar Politikası Bakanlığına soru önergesi sundu. Önergede, özellikle Taşöz Adası’na yapılan feribot seferlerinde yaşanan erişim ihlallerine dikkat çekildi.
31 Temmuz 2025 Perşembe

Yeni Sol İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, özel gereksinimli bireylerin feribotlarda maruz kaldığı insanlık dışı muamele ile ilgili olarak Denizcilik ve Adalar Politikası Bakanlığına soru önergesi sundu. Önergede, özellikle Taşöz Adası’na yapılan feribot seferlerinde yaşanan erişim ihlallerine dikkat çekildi.

Milletvekili Zeybek tarafından sunulan önergede, tekerlekli sandalye kullanan kişilerin ve bu kişilere refakat edenlerin, feribotun yolcu alanlarına erişim sağlayamaması nedeniyle yazın sıcağında garaj bölümünde seyahat etmek zorunda kaldığı belirtildi. Taşöz seferinde yaşanan bir olaya da değinen Zeybek dönüş seferinde kalp ve böbrek rahatsızlıkları bulunan yaşlı bir kadının da benzer şartlara maruz kaldığını vurgulandı.

Bu tür olayların münferit olmadığına işaret edilen önergede, özel gereksinimli bireylerin sistematik olarak dışlandığına ve insan onuruna aykırı koşullarda seyahat etmeye zorlandıklarına dikkat çekildi. Hüseyin Zeybek, gemilerde erişilebilirlik ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayınlanmasının bir yılı aşkın süredir geciktiği, personel eğitimi ile ilgili genelgenin ise etkin biçimde uygulanmadığı ve denetlenmediğini ifade etti.

Zeybek önergede, “Güvenli ve onurlu ulaşım hakkı bir lüks değil, devletin temel yükümlülüğüdür. Feribotlar dahil tüm toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik, hem hukuki hem de ahlaki bir zorunluluktur. İlgili düzenlemelerin gecikmesi, engelli vatandaşlara yönelik dışlayıcı ve aşağılayıcı düzenin devamı anlamına gelmektedir.” görüşlerine yer verdi.

Milletvekili Zeybek önergesinde bakanlığa şu soruları yöneltti:

- Yolcu ve araç feribotlarında erişilebilirliği zorunlu kılacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ne zaman yayımlanacaktır?

- Özel gereksinimli bireylere sunulan hizmetlerde personel eğitiminin uygulanmasını denetleyen mekanizmalar hangileridir?

- Adalara yapılan seferlerde erişilebilirlik zincirinin sağlanması için Bakanlık ne gibi acil adımlar atacaktır? Yeni bir “Antonis” vakası yaşanmaması için hangi somut önlemler alınacaktır?

Haberler


Zaharaki’den tepki çeken yasa sonrası Ruşenler ziyareti

Zeybek’ten sert eleştiri: ’Azınlık eğitimi ve hakları göz ardı ediliyor’

Yunanistan – İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

Bir evde 174 silah ve yaklaşık 15 bin 500 fişek ele geçirildi

Özgür Ferhat’tan tepki: ’Azınlık içinde azınlık yaratmaya çalışıyorlar’

İmaret sahilinde kaybolan çocuktan acı haber

Zeybek’ten Alevi – Bektaşi soydaşları ayrıştıran tasarıya sert tepki

“Azınlık içinde azınlık” yaratan yasa tasarısı kabul edildi

Arnavutluk’ta Bektaşi Devleti girişimine karşı uluslararası tepki

SİRİZA’ya göre Türkiye, İtalya ve Libya İşbirliği Zirvesi Atina için bir yenilgi

Dikkat: İmaret sahilinde 12 yaşındaki çocuk kayboldu!

Karasu’dan İskeçe’nin ova bölgesine su taşınacak