Anasayfa

02-08-2025
Zaharaki’den tepki çeken yasa sonrası Ruşenler ziyareti
Eğitim Bakanı Sofia Zaharaki, Batı Trakya’da Bektaşi – Alevi soydaşlara ayrı özel tüzel kişilik verilmesini öngören yasa tasarısının kabul edilmesinden bir gün sonra Ruşenler köyünü ziyaret etti. Bakan Zaharaki’ye, Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı görüşleriyle bilinen Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Angelos Sirigos eşlik etti.
2 Ağustos 2025 Cumartesi

Eğitim Bakanı Sofia Zaharaki, Batı Trakya’da Bektaşi – Alevi soydaşlara ayrı özel tüzel kişilik verilmesini öngören yasa tasarısının kabul edilmesinden bir gün sonra Ruşenler köyünü ziyaret etti. Bakan Zaharaki’ye, Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı görüşleriyle bilinen Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Angelos Sirigos eşlik etti.

Zaharaki’nin yasa tasarısının kabul edilmesinden hemen sonra gerçekleştirdiği ziyaret, Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından “azınlık içinde azınlık yaratma” girişimi olarak kabul edilen yasaya hükümetin ve Eğitim Bakanlığının verdiği önemi ortaya koyuyor.

Bakan Zaharaki burada Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis, Sofulu Belediye Başkanı Panayotis Kalakikos ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Yunanistan’ın ülke genelinde Türk, Makedon, Arnavut azınlıkları kabul etmezken, bakan Zaharaki’nin “Yunan Parlamentosu, Yunan ulusu Bektaşi – Alevileri tanıdı.” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Zaharaki, Ruşenler köyünü ziyaretiyle ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Yasa tasarımıza eklediğimiz ve mecliste geniş bir çoğunlukla kabul edilen, Bektaşi Alevilerin özel hukuk tüzel kişiliği olarak tanınmasına ilişkin düzenlemenin kabulünden sadece birkaç saat sonra, Angelos Sirigos ile birlikte, Meriç ili Sofulu Belediyesi’ne bağlı Ruşenler köyünü ziyaret ettik. Burası aynı zamanda Trakya Bektaşi Alevileri Komitesinin merkezi konumundadır. Komitenin daveti üzerine, "Seçek 2025" adı verilen üç günlük kutlama etkinliklerinin açılış törenine katıldım.

Orası, Bektaşi Alevi Müslümanlarının iki en önemli merkezinden biridir.

Bugün büyük bir gün. Yunan Parlamentosu, Yunan ulusu, siz Bektaşi Alevileri tanıdı. Başbakan Kiriakos Miçotakis’in ve siyasi partiler üstü bir tutumla bu kararı alan meclisin selamlarını size iletmek istiyorum. Tarihinizi, inancınızı, kültürünüzü tanıdı. Kimliğinizle gururla var olma hakkınızı tanıdı. Ve izin verin tekrar edeyim, bunu yapan Yunan Meclisidir. Bugün olan, bir bakanın kararı değil, bütün Yunan ulusunun iradesiyle gerçekleştiği için sizin için en büyük onurdur. Bu çaba başladığında kaçınız bu haklı günün geleceğine inanıyordu bilmiyorum. O gün geldi ve bugün yaşanıyor. Burada. Şimdi. Şahsen benim için, Ahmet ile Ayşe’nin mecliste konuşmalarını dinlemek çok duygusal bir andı. Sözleri, hepinizin yüreğinden dökülen sözlerdi. Onların özlemi, hepinizin özlemiydi.

Orası, Bektaşi Alevi Müslümanlarının en önemli iki merkezinden biri.

Yunanistan hepimiz için burada. Bizi ayıranlardan çok daha fazlası birleştiriyor. Bizi Yunanistan birleştiriyor çünkü hepimiz onun vatandaşlarıyız. Bizi demokrasi birleştiriyor çünkü hepimizin eşit hak ve sorumlulukları var. Bizi özgürlük birleştiriyor, bizi umut birleştiriyor.”



Haberler


Annelere istihdam desteği: 10 bin kişilik program açıldı

Yerapetritis: “Ege’de ikinci deniz parkı ve kara suları genişlemesi yolda”

Sofulu’da uyuşturucu operasyonu

Rodop ilinde çiçek hastalığı nedeniyle 5 sürü daha itlaf edildi

Hollandalı Bakan sınır çitini ve göç merkezlerini ziyaret etti

Gümülcine’de Miraç Kandili programları yoğun katılımla gerçekleşti

Paşevik’te Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Kadınlardan Miraç Kandili etkinliği

Eğitim Bakanı Zaharaki’den Başkonsolos Ünal’ın okul ziyaretlerine yanıt

Yunanistan ilk Belharra fırkateynini teslim aldı

Fidan: Miçotakis – Erdoğan görüşmesi şubatta planlanıyor

Süpermarketlerde yeni zam dalgası: Artışlar yüzde 50’ye ulaşıyor