Anasayfa

04-08-2025
İsrail’in Atina Büyükelçisi’nin açıklamaları Yunanistan’da tepkiyle karşılandı
İsrail’in Atina Büyükelçisi Noam Katz’ın, Atina sokaklarındaki Filistin yanlısı duvar yazılarını “antisemitik” olarak nitelendirmesi ve İsrailli turistlerin güvenliğiyle ilgili açıklamaları, Yunanistan’da siyasi çevrelerin tepkisini çekti.
4 Ağustos 2025 Pazartesi

İsrail’in Atina Büyükelçisi Noam Katz’ın, Atina sokaklarındaki Filistin yanlısı duvar yazılarını “antisemitik” olarak nitelendirmesi ve İsrailli turistlerin güvenliğiyle ilgili açıklamaları, Yunanistan’da siyasi çevrelerin tepkisini çekti.

Katz, Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, Atina sokaklarında Filistin’e destek amacıyla yazılan bazı sloganların antisemitik olduğunu öne sürmüş ve ülkede bulunan İsrailli turistlerin güvenlik kaygısı taşıdığını ifade etmişti. Bu açıklamalar, başta Atina Belediye Başkanı Haris Dukas olmak üzere çeşitli muhalefet partilerinden sert yanıt aldı.

Atina Belediye Başkanı Haris Dukas, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Büyükelçi Katz’ın sözlerini, “Sivilleri öldürenlerden demokrasi dersi almayız. Demokratik bir ülkenin başkenti olan Atina, ziyaretçilerine tam saygı gösterir ve vatandaşlarımızın ifade özgürlüğü hakkını da destekler.” diyerek eleştirdi.

Dukas açıklamasında ayrıca, Gazze’de yaşananlara dikkat çekerek, “Yemek sırasında çocukları öldürenlerden, her gün bomba, açlık ve susuzlukla Gazze’de onlarca insanı öldürenlerden demokrasi dersi almayız.” dedi.

Atina’daki Filistin yanlısı duvar yazılarının hedef alınmasını ise “dehşet verici” olarak niteleyen Dukas, Yunanistan’da İsrailli yatırımcıların “Golden Visa” programı aracılığıyla gayrimenkul satın almalarının son bir yılda yüzde 90 oranında arttığını da hatırlattı.

SİRİZA Basın Sözcüsü ve Atina Belediye Meclis Üyesi Kostas Zahariadis de Katz’ın açıklamalarına sosyal medya üzerinden tepki göstererek, “İsrail Büyükelçisi, her sınırı aştı. Atina ve Yunanistan, tüm barış yanlısı insanlar için misafirperver bir ülkedir. İsrail hükümetinin Gazze’de uyguladığı politikaları protesto eden vatandaşlarımızla gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni Sol Partisi ise yayımladığı yazılı açıklamada, Büyükelçi Katz’ın açıklamalarını Atina Belediyesini müdahaleye zorlamak olarak değerlendirdi.

“İsrail Büyükelçisi, kentteki Filistin yanlısı eylemlerden rahatsızlığını dile getirerek belediye yönetimini müdahaleye adeta davet etmiştir. Bu kabul edilemez.” denilen açıklamada, hükümetin sessizliğinin bu tür beyanlara zemin hazırladığına dikkat çekildi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Katz’ın Atina sokaklarında Filistin’e destek amacıyla yazılan bazı sloganları "antisemitik" olarak nitelemesi ve İsrailli turistlerin güvenlik kaygısı yaşadığını iddia etmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, "İsrail Büyükelçisi’nin Atina’da yaptığı rezil açıklamalar sadece bir katil devleti temsil etmesinden değil, aynı zamanda Yunan hükümetinin İsrail ile stratejik ittifak bahanesiyle Filistin halkına karşı işlenen suçların temel savunucusu haline gelmesinden kaynaklanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
(AA)


Haberler


Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulundan eğitimdeki gelişmeler hakkında açıklama

Toplumsal Düzeni Ayakta Tutan Görünmez Bağlar

İskeçe’deki camilerde 15 Temmuz şehitleri için mevlid ve dua programı düzenlendi

Gümülcine–Dedeağaç karayolundaki sensör çalışması

Ebru sanatı Atina’da atölye çalışmasıyla tanıtıldı

AB Komisyonunun Hukukun Üstünlüğü Raporu’nda Bekir Usta Dava Grubu’na yer verildi

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliğinden piyano resitali ve şan dinletisi

ABD, Yunanistan’a olası askeri ekipman satışını onayladı

Dr. Sadık Ahmet ölümünün 31. yılında Gümülcine’de anılacak

SİRİZA’da istifa dalgası sürüyor

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet: ’Sekiz azınlık okulunun daha kapatılması kabul edilemez’

Polisin ateş ederek öldürdüğü otizmli genç için binlerce kişi yürüdü