Anasayfa

07-08-2025
Üç azınlık okulunun daha kapatılmasına BTTÖB’den tepki
Eğitim Bakanlığının, Rodop iline bağlı Mehrikoz ve Kardere ile Meriç iline bağlı Hasanlar köylerindeki Türk azınlık ilkokullarını kapatma kararına Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) tepki gösterdi.
7 Ağustos 2025 Perşembe

Eğitim Bakanlığının, Rodop iline bağlı Mehrikoz ve Kardere ile Meriç iline bağlı Hasanlar köylerindeki Türk azınlık ilkokullarını kapatma kararına Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) tepki gösterdi.

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet imzasıyla yayımlanan açıklamada, alınan kararların Lozan Antlaşması’na aykırı olduğu vurgulandı ve azınlık toplumunda derin üzüntü ve kırgınlık yarattığı ifade edildi.

Açıklamada, son 20 yılda azınlık okulu sayısının 210’dan 83’e düştüğüne dikkat çekilerek, okul kapatmalarının pedagojik değil, sistematik bir daraltma politikası olduğu belirtildi.

BTTÖB, “geçici kapatma” adı altında alınan kararların kalıcı hale geldiğini ve Musaköy ile Hacımustafaköy’deki okulların bu duruma örnek teşkil ettiğini hatırlattı.

“AZINLIKLA İSTİŞARE YAPILMDAN KARAR ALINIYOR”

BTTÖB’nin açıklamasında, Yunan makamlarının azınlıkla hiçbir istişarede bulunmadan kararlar aldığını belirterek, “Azınlıkla ilgili hiçbir konuda azınlık muhatap alınmıyor.” denildi. Bu durumun, demokratik yönetişim anlayışıyla bağdaşmadığı ifade edildi.

Azınlık okullarının, ülkenin kültürel mozaiğinin bir parçası olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu okulların devlete bağlı, yasalara saygılı bireyler yetiştirdiği vurgulandı. BTTÖB, devletin okul kapatmak yerine, bu kurumların eğitim kalitesini artırmak için azınlık kurumlarıyla diyalog kurması gerektiğini bildirdi.

Açıklama, “Geleceğimiz olan azınlık okullarını tamamıyla yitirdiğimiz zaman ne azınlık eğitiminin sorunları, ne azınlık eğitimi ne de ortada bir azınlık kalacaktır. Azınlığımızın geleceği için umudu koruyarak, okullarımız adına mücadele her azınlık bireyinin görevi olmalı diye düşünüyorum.” sözleriyle tamamlandı.

Haberler


Çınar Camii davasında karar açıklandı

Çınar Camii davasında 12 saati aşan maraton duruşma

Maronya – Taşlık sahil yolu projesinde inceleme: Tamamlanma süresi uzayabilir

Çınar Camii davasında kritik gün

Erdoğan–Vartholomeos görüşmesinde Heybeliada Ruhban Okulu için ’yeşil ışık’ iddiası

Caner İmam’dan İlhan Ahmet’e yanıt: ’Spor projesi başvurusu yapıldı’

PosoKanei uygulaması hizmete girdi: Vatandaşlar market fiyatlarını karşılaştırabilecek

BTAYTD’den Eyalet Başkanı Topsidis’e nezaket ziyareti

Tine ve Kırlangıç adalarında su sıkıntısı için olağanüstü hal ilan edildi  

Zeybek’ten Tarım Bakanlığın yanıtına tepki

Çörekköy Sınır Kapısı için 15 milyon euroluk modernizasyon projesi

İskeçe’de suya zam kararı meclisten geçti