Anasayfa

12-08-2025
İtalya’daki Almanca haber portalında İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile ilgili haber
İtalya’nın Güney Tirol özerk bölgesinde yaşayan Alman azınlığının haber portalı “Stol.it”, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle Yunan ulusal mahkemeleri tarafından tescil edilmeyen İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin 2018 yılında açtığı davada Yunanistan’ı mahkum etmesini haber yaptı.
12 Ağustos 2025 Salı

İtalya’nın Güney Tirol özerk bölgesinde yaşayan Alman azınlığının haber portalı “Stol.it”, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle Yunan ulusal mahkemeleri tarafından tescil edilmeyen İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin 2018 yılında açtığı davada Yunanistan’ı mahkum etmesini haber yaptı.

7 Ağustos 2025 tarihli “Karar: Dernek isminde ‘Türk’e evet” başlıklı haberde, AİHM’ye göre Yunan makamlarının isminde ‘Türk’ ifadesinin yer aldığı gerekçesiyle bir kadın derneğini tescil etmeyi reddetmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinde güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlali olduğu kaydediliyor.

Haberde, Aralık 2010’da yedi kadının “İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği”nin dernekler siciline kaydedilmesi için başvuruda bulunduğu ancak yetkili İskeçe Asliye Hukuk Mahkemesi’nin derneğin adının yanıltıcı olması ve “üyelerinin kimliği konusunda karışıklığa yol açabileceği” gerekçesiyle başvuruyu reddettiği ifade ediliyor.

Yunanistan’ın topraklarında ulusal azınlıkların varlığını inkar ettiğine dikkat çekilen haberde, başvuru sahiplerinin AİHM nezdinde dava açtıkları, AİHM’nin “Sağır ve Diğerleri / Yunanistan (Başvuru No. 34724/18)” isimli davada 24 Haziran 2025 tarihinde aldığı kararında, örgütlenme özgürlüğünün azınlık mensupları için özel bir öneme sahip olduğu ve dernek kurmanın onların kimliklerini kullanma ve geliştirmenin yanı sıra haklarını koruma ve savunmanın önemli bir yolu olabileceğinin vurgulandığı kaydediliyor.

Haberde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin AİHM’nin örgütlenme özgürlüğünün ihlali nedeniyle Batı Trakya Türk toplumu lehine karar verdiği daha önceki davalarda (Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu) çıkan kararların Yunanistan tarafından uygulanmasını izlediği ve Yunanistan’a uyarılarda bulunduğu ancak şu ana kadar sonuç alamadığı belirtiliyor. Haberde ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Temmuz 2025’te yayımladığı 2025 Yunanistan Hukukun Üstünlüğü Yıllık Raporu’nda, Yunanistan’ın söz konusu AİHM kararlarını uzun yıllardır uygulamadığına atıfta bulunulduğu ifade ediliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu’nun AİHM’nin İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile ilgili sözlerine de yer verilen haberde, Habipoğlu’nun bu kararla Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun Türk kimliğini artık inkar edemeyeceğini vurguladığı ve Atina’yı AİHM’nin Türk dernekleri ile ilgili aleyhindeki tüm kararlarını nihayet uygulamaya çağırdığı kaydediliyor.

Haber portalı “Stol.it”te yayımlanan bahse konu haberin tam metnini okumak için:
https://www.stol.it/artikel/chronik/urteil-ja-zu-tuerkisch-im-vereinsnamen



Haberler


Annelere istihdam desteği: 10 bin kişilik program açıldı

Yerapetritis: “Ege’de ikinci deniz parkı ve kara suları genişlemesi yolda”

Sofulu’da uyuşturucu operasyonu

Rodop ilinde çiçek hastalığı nedeniyle 5 sürü daha itlaf edildi

Hollandalı Bakan sınır çitini ve göç merkezlerini ziyaret etti

Gümülcine’de Miraç Kandili programları yoğun katılımla gerçekleşti

Paşevik’te Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Kadınlardan Miraç Kandili etkinliği

Eğitim Bakanı Zaharaki’den Başkonsolos Ünal’ın okul ziyaretlerine yanıt

Yunanistan ilk Belharra fırkateynini teslim aldı

Fidan: Miçotakis – Erdoğan görüşmesi şubatta planlanıyor

Süpermarketlerde yeni zam dalgası: Artışlar yüzde 50’ye ulaşıyor