19-08-2025
Sigortasız, muayenesiz ve vergi borcu olan araçlara ceza geliyor
Yunanistan genelinde 350 binden fazla araç sahibi, sigortasız araç kullanımı, geçersiz muayene (KTEO) ve ödenmemiş taşıt vergileri nedeniyle 10 bin euroya kadar varan para cezaları ile karşı karşıya kalabilir. Yetkililer, otoyol kameralarını da devreye sokarak araç kayıtlarını temizleme çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Yunanistan genelinde 350 binden fazla araç sahibi, sigortasız araç kullanımı, geçersiz muayene (KTEO) ve ödenmemiş taşıt vergileri nedeniyle 10 bin euroya kadar varan para cezaları ile karşı karşıya kalabilir. Yetkililer, otoyol kameralarını da devreye sokarak araç kayıtlarını temizleme çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor.
Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi (AADE) ve diğer bakanlıkların ortak denetimlerinde, 150 bin araç sahibinin araç muayenesi (KTEO) yaptırmadığı, 90 bin araç sahibinin ise taşıt vergilerini ödemediği belirtildi.
Öte yandan birçok araçta birden fazla ihlal bir arada tespit edildi. Sigortasız, muayenesi (KTEO) bitmiş ve vergi borcu olan çok sayıda araç tespit edildi.
Yetkililer, vergisi ödenmiş ama sigortası olmayan araçlar veya sigortalı ama vergisi ödenmemiş araçlar gibi “çelişkili” durumların, araç kayıtlarının güncellenmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti.
Yeni yasaya göre sigortasız araçlara 250 –1.000 euro, muayenesiz (KTEO) araçlara 400 euro, taşıt vergisi ödenmemiş olan araçlara ise verginin iki katı kadar ceza kesilecek.
Hali hazırda trafikte olmaması gereken araçların tespit edilmesi halinde ise verilecek para cezasının 10.000 euro olacağı açıklandı.
Sürücüler, beş iş günü içinde cezaya itiraz edebilir. 10 gün içinde sigorta yaptırır, muayene (KTEO) belgesi alır veya vergiyi öderse ceza iptal edilir. Aksi halde cezalar uygulanır ve tekrar eden ihlallerde araç plakaları ve araç kayıtları iptal edilir.
Eylül sonundan itibaren otoyol kameraları, sigortasız, muayenesiz veya trafikte olmaması gereken araçları tespit edecek. Ülke genelindeki 1.388 kameranın büyük bölümü sürücülerin yüzünü kaydedebiliyor. Veriler otomatik olarak merkezi veri tabanlarıyla çapraz kontrol edilecek ve cezalar anında kesilecek.
Eylül ayından itibaren, sigortasız, muayenesiz veya vergi borcu yedi yıldan fazla olan araçlar kalıcı olarak trafikten çıkarılacak.