13-09-2025
Yeni trafik kanunu yürürlüğe girdi
Yeni Trafik Kanunu (KOK) bugün (13 Eylül Cumartesi) itibarıyla uygulanmaya başladı. Düzenlemenin amacı, trafik kazalarını azaltmak ve sürücülerde yol güvenliği bilincini artırmak.

Yeni Trafik Kanunu (KOK) bugün (13 Eylül Cumartesi) itibarıyla uygulanmaya başladı. Düzenlemenin amacı, trafik kazalarını azaltmak ve sürücülerde yol güvenliği bilincini artırmak.
İlk aşamada Attiki bölgesinde dijital kameralar devreye alındı. Tespit edilen ihlaller, doğrudan gov.gr platformu üzerinden sürücülere bildirilecek.
BAŞLICA CEZALAR
Yeni kanuna göre başlıca trafik cezaları şöyle:
• Cep telefonu kullanımı: İlk ihlalde 350 euro ve 1 ay ehliyet iptali. Tekrarında ceza 2.000 euroya, ehliyetsiz kalma süresi ise 1 yıla çıkıyor.
• Hız aşımı: 700 eurodan başlayan cezalar. Yarış yapanlara 8.000 euro para cezası ve 4 yıl ehliyet iptali uygulanacak.
• Alkollü sürüş: 350 euro’dan 4.000 euroya kadar ceza. 1,1 promilin üzerindeki değerlerde hapis cezaları devreye giriyor. Ağır kazalarda 10 yıl ehliyet iptali ve 20 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
• Emniyet kemeri ve kask: Hem sürücüye hem yolcuya ceza kesilecek. Tekrarlarda ehliyet 1 yıl süreyle iptal edilebilecek.
• Kırmızı ışık ve STOP ihlali: 350–2.000 euro arasında para cezaları. STOP nedeniyle kazaya sebep olunması halinde 8 yıla kadar ehliyet iptali ve uzun süreli hapis cezaları uygulanabilecek.
• Ehliyetsiz araç kullanma: 1.000 euro para cezası ve 2 yıla kadar hapis. Tekrarlarda ceza 4.000 euroya ve 8 yıl ehliyet iptaline çıkıyor.
• Engelli park yeri ihlali: İlkinde 150 euro, tekrarlarda 2.000 euro ve 1 yıl ehliyet iptali.
• Toplu taşıma engeli: 350 euro ve 70 gün ehliyet iptali.
• Demiryolu geçidini engelleme: İlkinde 1.200 euro ve 5 yıla kadar hapis. Tekrarlarda 20 yıl hapis veya müebbet cezası uygulanabilecek.
Yeni düzenlemeye göre, aynı ihlalin tekrarında cezalar katlanarak artıyor. Para cezalarının yanı sıra uzun süreli ehliyet iptalleri ve ağır hapis cezaları da devreye giriyor.