Anasayfa

16-09-2025
Zeybek’ten “Amalthea” desteği için hükümete sert eleştiri
Yeni Sol Partisi Tarım Politikaları Sorumlusu ve İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, mecliste yaptığı müdahaleyle ada hayvancılarının yaşadığı mağduriyeti gündeme taşıdı.
16 Eylül 2025 Salı

Yeni Sol Partisi Tarım Politikaları Sorumlusu ve İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, mecliste yaptığı müdahaleyle ada hayvancılarının yaşadığı mağduriyeti gündeme taşıdı.

Zeybek, hükümetin “Amalthea” isimli 12 milyon euroluk destek programının ödemelerini iki yıldır haksız yere geciktirdiğini vurguladı. Söz konusu destek, 2022 yılında 4926/2022 sayılı yasanın 113. maddesiyle yasalaştırılmış, ada hayvancılığını yem ve nakliye maliyetlerindeki artış karşısında desteklemek amacıyla tasarlanmıştı.

Milletvekili Zeybek, başvuruların Eylül 2023’te tamamlandığını hatırlatarak, hem Tarım Bakanı hem de Başbakan’ın defalarca “ödeme yapılacağı” yönünde sözler vermesine rağmen Eylül 2025 itibarıyla hiçbir çiftçinin tek kuruş alamadığını belirtti.

Zeybek, ada çiftçilerinin bu süreçte ekonomik sıkıntı yaşadığını, yem fiyatlarının ve nakliye giderlerinin sürekli arttığını, buna karşın üretici süt fiyatlarının düşük kaldığını ifade etti. Bu nedenle hükümetin tutumunu “aldatmaca” olarak niteledi.

Yeni Sol Partisi Tarım Politikaları Sorumlusu Zeybek , Tarım Bakanı ile Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanına şu soruları yöneltti:

- Üç yıl geçmesine rağmen “Amalthea” desteği neden hâlâ ödenmedi?

- Devlet yardımlarına ilişkin denetimlerin neredeyse bir yıl önce tamamlanmasına rağmen ödemeler neden yapılmadı?

- Çiftçilere yapılacak ödemelerin kesin ve bağlayıcı takvimi nedir?

Zeybek, hükümeti verdiği sözleri tutmaya ve ada çiftçilerinin ayakta kalabilmesi için acilen ödemeleri başlatmaya davet etti.


Haberler


Rodop Eyalet Biriminden çocuklara özel yaz şenliği

Burhan Baran’dan hayvancılık kriziyle ilgili soru önergesi

Topsidis: “Nüfus olmadan kalkınma da olmaz”

İskeçe Azınlık Ortaokuluna kayıtlar 10 Haziran’da başlıyor

Kır Koşusu 36. yılında

Her iki kişiden biri bu yaz tatil yapmıyor

İskeçe Çınar Camii davası 5 Haziran Cuma günü

Predator skandalında yeni açıklama: “Biz sadece teknoloji satıyoruz”

OECD heyeti demografi çalışmaları için Dedeağaç’ta

Kozlubekir Belediyesinde Çocuk Festivali etkinlinliği

Axios: Trump ile Netanyahu arasında sert telefon görüşmesi

PASOK’tan Bahçeköy (Kipi) Sınır Kapısı tepkisi