Anasayfa

10-10-2025
BTTDD Başanı Küçük’ten çağrı: “Lozan’a saygı gösterilsin”
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, Batı Trakya’daki Türk azınlığa yönelik hak ihlallerine dikkat çekerek uluslararası topluma çağrıda bulundu. Küçük, Lozan Antlaşması’nın iki ülke arasında azınlık haklarının temel çerçevesini belirlediğini hatırlatarak, “Türkiye, antlaşmanın ruhuna uygun adımlar atarken Yunanistan aynı hassasiyeti göstermemektedir.” dedi.
10 Ekim 2025 Cuma

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, Batı Trakya’daki Türk azınlığa yönelik hak ihlallerine dikkat çekerek uluslararası topluma çağrıda bulundu. Küçük, Lozan Antlaşması’nın iki ülke arasında azınlık haklarının temel çerçevesini belirlediğini hatırlatarak, “Türkiye, antlaşmanın ruhuna uygun adımlar atarken Yunanistan aynı hassasiyeti göstermemektedir.” dedi.

“LOZAN’IN ÖZÜ MÜTEKABİLİYET VE KARŞILIKLI SAYGIDIR”
Küçük yaptığı yazılı açıklamada, Lozan Antlaşması’nın Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlık ile Yunanistan’daki Müslüman Türk azınlık için eşit haklar öngördüğünü vurguladı. Türkiye’nin, Rum azınlığın dini ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla samimi adımlar attığını belirten Küçük, “Gökçeada’da az sayıda öğrenci için okul açılması, Zoğrafyon Lisesinin yenilenmesi ve azınlık vakıflarına sağlanan destekler bu yaklaşımın göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Küçük, Yunanistan’ın aynı yaklaşımı Batı Trakya Türk Azınlığına göstermediğini belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Batı Trakya’da Türk kimliği sistematik olarak inkâr edilmekte, ‘Türk’ adını taşıyan dernekler kapatılmakta, azınlık okulları ‘öğrenci azlığı’ bahanesiyle işlevsiz hale getirilmektedir. Azınlığın seçtiği müftüler tanınmamakta, devlet tarafından atanan ‘resmi müftüler’ eliyle dini özerklik zedelenmektedir. Bu uygulamalar sadece Lozan Antlaşması’nın 37–45. maddelerini değil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını da açıkça ihlal etmektedir.”

HEYBELİADA RUHBAN OKULU VURGUSU
Küçük, Heybeliada Ruhban Okulu meselesine de değinerek, konunun Türkiye’nin iç hukuku ve egemenlik yetkisi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, laiklik ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde kendi topraklarında dini eğitim düzenleme hakkına sahiptir. Ancak bu konu, Yunanistan’ın Lozan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediği bir ortamda ele alınamaz.” dedi.

Küçük, Fener Rum Patrikhanesinin zaman zaman dile getirdiği “ekümeniklik” iddiasının Lozan Antlaşması ve Türkiye Anayasası bakımından hiçbir hukuki karşılığı olmadığını vurguladı. Patrikhanenin uluslararası bir otorite değil, Türkiye sınırları içinde faaliyet gösteren bir dini azınlık kurumu olduğunu belirtti.

“HAKLARIMIZIN İADESİNİ İSTİYORUZ”
Genel Başkan Küçük, “Yunanistan, Lozan Antlaşması’nın öngördüğü yükümlülüklerini yerine getirmeli; Batı Trakya Türk Azınlığına ait okul, dernek ve dini kurumların meşru varlığını tanımalı, mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda samimi adımlar atmalıdır. Bununla birlikte de Ruhban okulu, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı veya YÖK içtihatları kapsamında ek bir statü verilmeden eğitim hayatına başlatılmalıdır.” dedi.

Küçük, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Biz Batı Trakya Türkleri olarak ne ayrıcalık, ne de üstünlük talep ediyoruz. Tek isteğimiz, en başta gasp edilen haklarımızın iadesinin yanında, eşitlik, adalet ve karşılıklı saygıdır. Lozan’ın teminat altına aldığı bu ilkelerden asla taviz vermeyeceğiz."

Haberler


Makedon Dili Merkezi’nin davası bir yıl ertelendi

İnanç Mustafaoğlu’ndan İskeçe’deki su zammına tepki

Gümülcine Müftülüğü Kur’an Kursu öğreticilerine eğitim semineri düzenledi

Lavrio ihalesine İsrailli şirket de katıldı

Miçotakis: “Savunmaya milyarlar harcadık ancak yerli sanayimiz gelişmedi”

Türkçe ders kitapları Batı Trakya’ya geldi

Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk desteği için belirsizlik sürüyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi