Anasayfa

02-12-2025
BTTÖB: “Tarihteki kara günün yıl dönümünü yaşıyoruz”
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), 2 Aralık 1983’te derneğin kapatılmasının yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayımladı.
2 Aralık 2025 Salı

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), 2 Aralık 1983’te derneğin kapatılmasının yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada, kapatma kararının Batı Trakya Türk azınlığının kültürel ve eğitimsel haklarına yönelik “tarihi bir haksızlık” olarak hafızalarda yer aldığı vurgulandı.

1936 yılında dayanışma amacıyla kurulan derneğin, yayımladığı Birlik ve Öğretmen dergileri ile öğretmenler tarafından oluşturulan tiyatro gruplarına verdiği destek sayesinde azınlık kültürüne önemli katkılar sunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, derneğin özellikle çocukların kendi dil ve kültürleri içinde özgüvenli yetişmesi için yoğun çaba harcadığı kaydedildi.

Açıklamada, “Çocuklarımıza verilecek öğretimin planlanmasında önemli vazifeler üstlenen dernek, bu ülkeye düşünen, sorgulayan çağdaş insanlar yetiştirmenin dışında bir amaç gütmedi. Özellikle gayesi çocuklarımızın kendi dili ve kültürü içinde özgüvenli yetişmelerine katkı sunmaktı.” ifadelerine yer verildi.

Dernek açıklamasında, 1967 döneminden itibaren devletin “Türk” kimliğine yönelik olumsuz yaklaşımının, isminde “Türk” bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarının hedef alınmasına yol açtığı hatırlatıldı. Bu çerçevede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından iki hafta sonra, 2 Aralık 1983’te BTTÖB’nin tabelasının söküldüğü belirtildi.

Bugünkü duruma da dikkat çekilen açıklamada, azınlığın etnik kimliğine yönelik geçmişten bugüne süregelen olumsuz yaklaşımın devam ettiği, buna karşın bazı etnik derneklerin devlet tarafından desteklenmesinin hayret verici olduğu ifade edildi.

Açıklama şu sözlerle sona erdi:

“BTTÖB’nin tabelasını sökmekle etnik kimlik tayin olunmaz. Çünkü gerçek tabela gönüldedir. Gönül sökülmedikçe kimlik yaşar.”

Haberler


İskeçe’nin Memkova köyünde şok yaratan cinayet olayı

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları Atina’da protesto edildi

Talihsiz kaza sonrası Şükrü Davut yaşamını yitirdi

Muhalefetten ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına tepki

Ketenlik’te bin kişilik toplu iftar

Tempi trajedisinin üçüncü yıl dönümünde Sintagma Meydanı doldu

Büyükelçi Erciyes, Atina’da GAT üyeleriyle iftar programında bir araya geldi

İskeçe’nin ünlü tatlıcısı Bahadır Cemiloğlu’nun vefatı İskeçe’yi yasa boğdu

Ramazan’da camiye provokasyona Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan sert tepki

Büyük Derbent’te geleneksel iftar buluşması devam etti

Başkonsolos Ünal saldırıya uğrayan Hürriyet Camii’ni ziyaret ederek Cuma namazı kıldı

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Başkonsolos Ünal’a ziyaret