11-12-2025
Türkan bebek anısına yarışma düzenlendi
Batı Trakya’dan da katılımın olduğu etkinlikte, Türkan bebek için Anı Köşesi açıldı, çocuklar ödüllendirildi.

Bulgaristan’da, 1984 yılında Türk azınlığa yönelik asimilasyon uygulamalarına karşı düzenlenen gösteriler sırasında annesinin kucağında hayatını kaybeden 18 aylık Türkan Feyzullah anısına, “Türkan’ın Hayalleri Resimlerde ve Çocuk Eserlerinde Hayat Buluyor” yarışması düzenlendi. Yarışmanın ödül töreni ve Türkan Bebek Anı Köşesi’nin açılışı yapıldı.
Bulgaristan’ın Kızılağaç Belediyesine bağlı Fotinovo köyündeki Halk Kültür Evinde 9 Aralık Salı günü düzenlenen etkinlikte, dereceye giren çocuklara ödülleri, Kirkovo Belediye Başkanı Şinasi Süleyman tarafından verildi. Miniklerin sahneye çıkarken yaşadığı heyecan, salonda duygusal anlara neden oldu.
Programa Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Emre Manav, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Asbaşkanı Batuhan Hasan ile Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan da katıldı.
Etkinliğin en dokunaklı bölümü, çocukların Türkan bebeğe ithafen okudukları şiirler oldu. Küçük yaşlarına rağmen büyük bir duyarlılıkla yazdıkları dizeler, salonda derin bir sessizlik oluşturdu ve izleyicilerde yoğun duygular uyandırdı.
Tören, Türkan bebeğin anısına dikilen anı ağacı ve çocuklar ile misafirler tarafından gökyüzüne bırakılan beyaz balonlarla sona erdi.
TÜRKAN BEBEK KİMDİR?
Türkan bebek, 26 Aralık 1984’te Bulgaristan’ın Kırcaali iline bağlı Killi bölgesinde, isim değiştirme uygulamasına karşı gösteri yapan Türklerin arasında annesinin kucağında bulunuyordu. Bulgar kolluk kuvvetlerinin kalabalığın üzerine rastgele açtığı ateş sonucu henüz 18 aylıkken hayatını kaybeden Türkan bebek, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü haline geldi. Her yıl 26 Aralık’ta Bulgaristan’daki kabri başında anılan Türkan bebeğin anısına Türkiye’nin çeşitli illerinde de anıtlar bulunuyor.