Anasayfa

15-12-2025
Mustafa Trampa: “Türkçenin korunması kültürel süreklilik için hayati öneme sahiptir”
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkçenin korunmasının kimliğin yaşatılması ve kültürel sürekliliğin sağlanması açısından hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
15 Aralık 2025 Pazartesi

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkçenin korunmasının kimliğin yaşatılması ve kültürel sürekliliğin sağlanması açısından hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Açıklamada, Türkçenin ve Türk dilleri ailesinin tarihsel derinliğine ve dünya genelindeki yaygınlığına dikkat çekildi. Türk Dili Ailesi’nin Orta Asya’dan Balkanlar’a, Sibirya’dan Orta Doğu’ya uzanan geniş bir coğrafyada konuşulduğu belirtilerek, yaklaşık 170–180 milyon kişinin ana dili, 200 milyondan fazla insanın ise ikinci dili olarak Türk dillerini kullandığı ifade edildi. Türk dillerinin, dünyada en çok konuşulan ilk beş dil ailesi arasında yer aldığına da vurgu yapıldı.

Dilinin yalnızca bir iletişim aracı olmadığına işaret eden Trampa, dilin aynı zamanda kimliğin, kültürün ve ortak hafızanın temel taşı olduğunu belirtti. Bu çerçevede, Türkçenin korunması ve yaşatılmasının Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı açısından özel bir önem taşıdığına dikkat çekti.

Açıklamada, Türkçenin geleceği için toplumun daha bilinçli ve kararlı adımlar atması gerektiği ifade edilerek, azınlık okullarına sahip çıkılmasının, çocukların bu okullara yönlendirilmesinin ve eğitim kurumlarının yaşatılmasının ortak bir sorumluluk olduğu kaydedildi.

Azınlık okullarında uygulanan çift dilli eğitim modelinin çocuklar için önemli bir avantaj sunduğu belirtilen açıklamada, Türkçe ve Yunancayı birlikte öğrenen öğrencilerin hem ana dillerini güçlü bir şekilde korudukları hem de yaşadıkları ülkenin resmi dilinde donanımlı bireyler olarak yetiştikleri vurgulandı. Bunun, öğrencilerin akademik başarılarına, özgüvenlerine ve toplumsal yaşama katılımlarına olumlu katkı sağladığı ifade edildi.

Mustafa Trampa, 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü vesilesiyle Türkçenin doğru kullanılması, gelecek nesillere aktarılması ve azınlık okullarına sahip çıkılması konusundaki sorumluluğun bir kez daha hatırlatılması gerektiğini belirtti.



Haberler


PASOK’tan Bahçeköy (Kipi) Sınır Kapısı tepkisi

Atatürk Evine anlamlı ziyaret

GAT’tan ihtiyaç sahibi iki soydaşa tekerlekli sandalye desteği

Yeni Solda ayrılık iddiası: Hüseyin Zeybek de isimler arasında

Gümülcine ve Yassıköy belediyelerinden arsa temizliği uyarısı

Türkiye’den Schengen vizesi başvurularında Yunanistan ilk sırada

Karamanlis ve Samaras’ın çıkışları Miçotakis hükümetini zorluyor

ALCO anketinde Çipras’ın partisi ikinci, Karistianu dördüncü sırada

Çocuk Yardımı başvuruları bugün başladı

Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyine sunduğu yazılı bildiriye cevap

Chevron’dan Yunanistan’ın batısındaki enerji aramalarına yeni ortaklık

Gümülcine - Makaz yolu yeniden ulaşıma açıldı