24-12-2025
Asimilasyona karşı direnişin 41. yılı: Bulgaristan Türkleri şehitlerini andı
Bulgaristan’daki Türklere karşı yürütülen isim değiştirme ve asimilasyon kampanyasına karşı 1984 yılında gerçekleştirilen protestoların 41. yıl dönümü dolayısıyla anlamlı bir anma mitingi gerçekleştirildi.

Bulgaristan’daki Türklere karşı yürütülen isim değiştirme ve asimilasyon kampanyasına karşı 1984 yılında gerçekleştirilen protestoların 41. yıl dönümü dolayısıyla anlamlı bir anma mitingi gerçekleştirildi.
Anma törenine Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) temsilcileri, Bulgaristan’dan ve yurt dışından çok sayıda konuk, sivil toplum kuruluşları ile soydaşlar katıldı. Katılımcılar, asimilasyon döneminde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunarak, Sütkesiği köy meydanındaki çeşme-anıtın önüne çelenk ve çiçekler bıraktı.
Törene, HÖH Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Erol Mümün, HÖH Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve HÖH–Yeni Başlangıç Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Bayram Bayram, milletvekilleri Elvan Gürkaş, Ayten Sabri, Seyfi Mehmedali, Erbil Halim, Hüseyin Hafızov, İsmail Osman, HÖH İl Başkanı Ruşen Feyzula, Gençlik Kolları İl Başkanı Engin İdriz, Türkiye Cumhuriyeti Filibe (Plovdiv) Başkonsolosu Emre Manav, Kırcaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi, Ardino Belediye Başkanı İzzet Şaban, Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali, Çernooçene Belediye Başkanı Aycan Ahmet, Krumovgrad, Kirkovo ve Momçilgrad belediye başkanları, 1984 yılındaki barışçıl protestonun organizatörlerinden Rufat Ömer, baskı ve zulme maruz kalmış mağdurlar, HÖH kadın ve gençlik kolları temsilcileri, Türkiye’deki göçmen dernekleri ile soydaşlar katıldı.
Eğridere Belediye Başkanı İzzet Şaban, törende yaptığı konuşmada “Bulgaristan’ın güçlü bir HÖH’e ihtiyacı var. Çünkü ülkemiz farklılıkları görmezden gelerek bu şekilde güçlü olacağını düşünüyorsa yanılıyor. Ancak ulusal çıkarlar etrafında bir devlet olarak, Bulgaristan’ın tüm vatandaşlarıyla birleşirsek, Avrupa Birliği içinde ön sıralarda yer alabileceğimize inanıyorum. Ne yazık ki şu anda, gösterdiğimiz tüm çabalara rağmen bunu başaramıyoruz. Görünen o ki, zamanın bize göstereceği bir formül var; onu bulup uyguladığımızda, ülkemizin gerçekten Avrupa Birliği’nin güçlü devletleri arasında yer alabileceğini göreceğiz.” dedi.
TÜRKAN BEBEK VE DİĞER ŞEHİTLER EDİRNE’DE DE ANILDI
Bulgaristan’da, 1984 yılında zorunlu asimilasyon uygulamalarına karşı Türk toplumunun protesto gösterileri sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 1,5 yaşındaki Türkan Feyzullah için Edirne’de anma töreni düzenlendi.
Şükrüpaşa Mahallesi’nde Türkan bebek anısına yaptırılan parkta düzenlenen törende, katılımcılar Türkan Bebek Anıtı’na çelenk ve karanfil bıraktı.
Törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Bulgaristan Türklerinin isimlerinin ve kimliklerinin değiştirilmemesi için büyük bir mücadele verdiğini hatırlattı. Bulgaristan’da geçmişte utanç verici olayların yaşandığını, Türkan bebeğin Bulgaristan Türklerinin direnişinin simge isimlerinden olduğunu vurgulayan Sezer, şunları kaydetti: "Türkan bebeğimizle beraber, Türklüğün kimlik mücadelesinde birçok soydaşımızı kaybettik. Yıllarca hapishanelerde kalıp işkence gördüler, yerlerinden ve yurtlarından oldular. Allah bir daha Türkan bebek gibi bebeklerin ölümünü, insanların kimlik ve dinleri nedeniyle insanlık dışı muamele görmelerini yaşatmasın."
Türk milletinin tarih boyunca mazlumların yanında olduğunu dile getiren Sezer, "Geçmişte de mazlumun yanında olduk, bugün de ne paha biçilirse biçilsin ne zarar dokunursa dokunsun safımız hep doğrunun, iyinin ve mazlumun yanında olacaktır." diye konuştu.
Edirne Belediye Başkan Vekili Gökçe Onur Öktem ise geçmişte yaşanan acıların tarihten ders çıkarmayı ve benzer hak ihlallerinin yaşanmaması için sorumluluk almayı zorunlu kıldığını dile getirdi.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu da Bulgaristan’da yaşayan olaylarda Türklere zulmedenlerin gerekli cezayı almasını istediklerini belirtti.
Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş ise Türkan bebeği ve diğer şehitleri saygı ve rahmetle andıklarını dile getirdi.
Anma töreni, 75. Yıl İlkokulu öğrencilerinin şiirlerini okuması ve şehitler için edilen duanın ardından sona erdi.
Törene, kurum ve kuruluş temsilcileri siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Bulgaristan’dan gelen soydaşlar katıldı.
FOTO kaynak: Kırcaali haber ve Anadolu Ajansı