Anasayfa

20-01-2026
Miçotakis’den Dimetoka’ya müftü ataması değerlendirmesi: “Şeffaf, çağdaş bir süreç ve Lozan’a uyumlu”
Başbakan Kiriakos Miçotakis, Dimetoka’ya yeni müftü atanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, sürecin “Anayasa, Lozan Antlaşması ve Avrupa hukuku ile tamamen uyumlu” olduğunu iddia etti. Miçotakis’in bu açıklaması, Batı Trakya Türk Azınlığının dini liderlerini kendi iradesiyle belirleme talebinin göz ardı edildiğini bir kez daha ortaya koydu.
20 Ocak 2026 Salı

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Dimetoka’ya yeni müftü atanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, sürecin “Anayasa, Lozan Antlaşması ve Avrupa hukuku ile tamamen uyumlu” olduğunu iddia etti. Miçotakis’in bu açıklaması, Batı Trakya Türk Azınlığının dini liderlerini kendi iradesiyle belirleme talebinin göz ardı edildiğini bir kez daha ortaya koydu.

Miçotakis, haftalık değerlendirme mesajında, 2022 tarihli yasa çerçevesinde ilk kez bir müftünün bu prosedürle göreve başladığını belirterek, söz konusu uygulamayı “şeffaf ve çağdaş bir süreç” olarak tanımladı. Miçotakis, bu adımın azınlık haklarına saygının göstergesi olduğunu öne sürdü.

Miçotakis açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yunan devleti ve Trakya’daki Müslüman azınlık için özel bir öneme sahip bir ana değinmek istiyorum: Dimetoka’nın yeni müftüsü Emin Şerif’in yakın zamanda gerçekleştirilen yemin törenine. Müftülüklerin işleyişine ilişkin olarak 2022 yılında yürürlüğe koyduğumuz çağdaş kurumsal çerçeve, ilk kez fiilen uygulanmış ve azınlığın temsilcilerinin seçimi için güvenilir ve şeffaf bir süreç sağlanmıştır.

Bu süreç, Anayasa, Lozan Antlaşması ve Avrupa hukuku ile tamamen uyumludur. Bu, Yunanistan’ın farklılığa saygı duyan, kurumsal düzene yatırım yapan ve dini inancı ne olursa olsun vatandaşları arasında barış içinde bir arada yaşamayı esas alan bir ülke olduğunu teyit eden anlamlı bir adımdır. Gerginlikler ve ayrışmalarla sınanan bir dünyada, diyalog, karşılıklı anlayış ve kurumlara duyulan güven, ilerleme ve toplumsal uyum için tek istikrarlı yol olmaya devam etmektedir.”

Haberler


PASOK’tan Bahçeköy (Kipi) Sınır Kapısı tepkisi

Atatürk Evine anlamlı ziyaret

GAT’tan ihtiyaç sahibi iki soydaşa tekerlekli sandalye desteği

Yeni Solda ayrılık iddiası: Hüseyin Zeybek de isimler arasında

Gümülcine ve Yassıköy belediyelerinden arsa temizliği uyarısı

Türkiye’den Schengen vizesi başvurularında Yunanistan ilk sırada

Karamanlis ve Samaras’ın çıkışları Miçotakis hükümetini zorluyor

ALCO anketinde Çipras’ın partisi ikinci, Karistianu dördüncü sırada

Çocuk Yardımı başvuruları bugün başladı

Yunanistan’dan ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyine sunduğu yazılı bildiriye cevap

Chevron’dan Yunanistan’ın batısındaki enerji aramalarına yeni ortaklık

Gümülcine - Makaz yolu yeniden ulaşıma açıldı