Anasayfa


15-11-2016
Bosna – Hersek maçında Srebrenitsa’yı hatırlatan ırkçı pankart!
Yunanistan-Bosna Hersek maçında ev sahibi taraftarlar Sırpların, Bosnalılar için kullandığı ırkçı cümle olan "Bıçak, Tel , Srebrenitsa" yazılı pankart açtı.
15 Kasım 2016 Salı

2018 FIFA Dünya Kupası elemelerinin 4. haftasında Yunanistan ile Bosna Hersek, Atina'da oynanan maçta 1-1 berabere kaldı. Konuk ekip Bosna Hersek'in son dakikaya kadar önde götürdüğü mücadelede Yunanistan, Yorgos Tzavellas'ın uzatmada attığı golle 1 puanı kurtardı. Ancak oldukça çekişmeli ve gergin geçen maçta mücadeleden çok Yunanistan tribünlerinde açılan bir pankart konuşuldu.

NEFRET PANKARTI

Karşılaşma başlamadan önce okunan Bosna Hersek marşını ıslıklayan Yunan taraftarlar, ortamı gerdi. Bununla da yetinmeyen ev sahibi ekibin tribünleri, 1995 yılında Srebrenitsa'da yaşanan soykırımı savunan, Sırpların kullandığı nefret söylemi "Bıçak, Tel, Srebrenitsa" (Noz, zica, Srebrenica) yazılı pankart açtı. Büyük tepki çeken pankart da Yunan taraftarların tahriklerini sonlandırmadı. Bosna Herseklilerin tahrik etmek için üzerinde Sırbistan Bayrağı ve Çetnik amblemleri bulunan pankartlarla tahrike devam eden Yunan taraftarlar, maçın oldukça gergin bir ortamda oynanmasına neden oldu.
Atina’daki maçı Başbakan Aleksis Çipras da izledi.

"ÇOK ÜZÜCÜYDÜ"

Bosna Hersek Teknik Direktörü Mehmed Bazdarevic, maçın ardından açılan pankartlarla ilgili yaptığı açıklamada "Tribünlerde yaşananların, Yunan halkıyla bir alakası olmadığını umuyorum. Gördüklerimiz çok üzücüydü" diyerek tepkisini dile getirdi.

Futbolda son dönemde artan ırkçı tezahüratlara soykırımın da eklendiği Yunanistan'daki olay, dünya futbolunun gün geçtikçe daha kötü bir duruma doğru kaydığının da bir nevi göstergesi oldu.

YUNANİSTAN BOSNA'DAN ÖZÜR DİLEDİ
Yunanistan Futbol Federasyonu, 13 Kasım Pazar akşamı Yunanistan-Bosna Hersek maçında, Sırpların Boşnaklara nefret söylemi olarak kullandığı “Bıçak, Tel, Srebrenitsa” yazılı pankartı taraftarların açması nedeniyle Bosna Hersek halkından özür diledi.

Federasyon, yaptığı açıklamada, başkent Atina'da oynanan maçta bir grup Yunan taraftarının açtığı “Bıçak, Tel, Srebrenitsa” (Noz, zica, Srebrenica) yazılı pankartı kınadığını bildirdi ve bunun kabul edilemez ırkçı bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.

Kendilerini özür dilemek zorunluluğunda hissettiklerini aktaran Yunanistan Futbol Federasyonu, konusu geçen pankartın sporun ruhuna ve Yunan misafirperverliğine hakaret niteliği taşıdığını vurguladı.

Öte yandan FIFA da konuyla ilgili bilgilerin toplandığını ve sürecin analiz edildiğini kaydetti. İki takım 2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri kapsamında 9 Haziran 2017'de Bosna Hersek'in Zenica şehrinde karşılaşacak.

SEKİZ BİN BOŞNAK KATLEDİLMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere Bosna – Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının Temmuz ayında yaşanan soykırımda, en az 8 bin Boşnak, Sırplar tarafından katledilmişti.

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu