Anasayfa


15-11-2016
İlhan Ahmet: “İslamın terörle birlikte anılagelir olması gerçek Müslümanlara büyük haksızlıktır”
Milletvekili İlhan Ahmet, Trakya Dimokritos Üniversitesi’ndeki panelde “İslâm ve Terör” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
15 Kasım 2016 Salı

Trakya Dimokritos Üniversitesi Öğrenci Birliği ‘DAP’ tarafından düzenlenen panel, 7 Kasım Pazartesi akşamı üniversitenin Gümülcine’deki yerleşkesinde yapıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, son yıllarda özellikle Avrupa’da artan Müslüman karşıtlığına dikkati çekerek, bu karşıtlığı tetikleyen olumsuz Müslüman algısının nasıl bilinçli şekilde yayılmaya çalışıldığına işaret etti.

“AVRUPA’DA TEK TİP MÜSLÜMAN TOPLULUK YOKTUR, ANCAK AVRUPA’DA YARATILAN TEK TİP OLUMSUZ MÜSLÜMAN ALGISI İLE FOBİ YARATILMAKTADIR”

Avrupa’da Müslümanların 7. yüzyıldan bu yana varolduğunu belirten İlhan Ahmet, “Müslümanlar ile Avrupa arasında diplomatik ve ticari ilişkilerin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra ise, Avrupa kıtasının yeniden inşasında iş gücü olarak çok sayıda Müslüman nüfus Avrupa’da ikame edilmiştir. Bugün Avrupa’da yerleşik Müslüman topluluklar, en az Avrupa ülkeleri kadar çeşitlilik göstermektedir. Farklı toplusal yapılarda farklı siyasi görüşe sahip, pek çok farklı etnik ve kültürel gruptan ve milletten Mislüman vardır. Sonuç itibariyle, tek tik bir Müslüman topluluk yoktur. Ancak tek tipleştirilmeye çalışılan olumsuz Müslüman algısı vardır” dedi.

Avrupa’daki genel algının aksine İslamın sadece Araplar tarafından temsil edilmediğini belirten milletvekili, İslam öğretisini benimseyen Müslümanların geniş bir yelpazede yer aldığını ifade ederek, “Pek çok Müslümanın dini anlama ve dini itikatlarını yerine getirme şekli ve yoğunluğu da farklıdır. Bazıları dindar iken bazılarının ibadetlerini yerine getirmede süreklilik göstermediği gözlenmektedir. Araştırmalar, örneğin Müslümanların % 10’unun düzenli olarak dua ettiğini, % 70’inin ise oruç ibadetini aksatmadan yerine getirdiğini göstermektedir” diye konuştu.

“AVRUPADAKİ MÜSLÜMAN NÜFUS, KORKU YARATILMAYA ÇALIŞILDIĞI KADAR SAYISAL ÇOKLUĞA SAHİP DEĞİLDİR”

Avrupa’daki Müslüman nüfusun tahminlere göre 19 milyon kişi ile Avrupa nüfsunun % 6’sını oluşturduğu söyleyen İlhan Ahmet, aşırı sağcıların “Avrupa Müslümanlaşıyor” çığırtkanlığı ile yaratmaya çalıştıkları korkuya dikkati çekti.

Milletvekili, bu maksatlı manipülatif söylemler neticesinde Müslüman olmayan kesimde yaratılan algı düzeyinin geldiği noktaya Fransa ve İngiltere’den örnek vererek, “2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre Fransızlar ülkelerindeki nüfusun % 31’inin Müslüman olduğunu, İngizlizler ise ülkelerindeki nüfusun % 21’inin Müslüman olduğuna inanmaktadır. Oysa aslında Fransa’daki Müslümanların genel nüfustaki oranı % 8, İngiltere’deki Müslümanlarınki ise % 5’tir” dedi.

“GERÇEK İSLÂM İNANIŞINDA VE ÖĞRETİSİNDE TERÖRE YER YOKTUR!”

Son yıllarda terör olayları ile birlikte anılagelir oaln İslâm’ın gerçek öğretisinde teröre yer olmadığını vurgulayan İhan Ahmet, “ İslâm’a karşı büyük haksızlık yapılmaktdır. Gerçek İslâm, inananlarını adaleti sağlamaya ve barışa teşvik etmektedir. Saygın İslâm liderleri ve alimler, terörizme karşı kesin tutum sergilemekte ve şiddet ve ölüm temelli öğretiler ve bunların takipçisi marjinal gruplarla mücade etmektedir” diye konuştu.

Milletvekili, İslâm adına hareket ettiğini söyleyen bu aşırı grupların tehdit ve şiddetine pek çok Müslüman’ın da maruz kaldığını hatırlatarak, din adına yapılan terör eylemlerinde kurbanlar arasında yer aldığını belirtti.

İlhan Ahmet, “Bir çok Müslüman da terör eylemlerinin kurbanı olmuştur. Dinlerinden dolayı herhangi bir güvence altında değildirler. Cihadçı militanlar yüzünden en fazla kurbanı yine İslâm dünyası vermektedir” diye konuştu.

“TÜM MÜSLÜMANLAR TERÖRİST DEĞİLSE, TÜM TERÖRİSTLER MÜSLÜMAN MIDIR?”

Dünyadaki ve Avrupa’daki her terör eyleminin ardında Müslümanların olduğuna dair kanaat gelişmesinde medyanın tutumunu eleştiren milletvekili Ahmet, “tüm terör eylemlerinin ardında Müslümanlar vardır” algısının medya tarafından beslendiğine işaret etti.

“Oysa 2013 yılı verilerine göre, Avrupa’da meydana gelen 152 terör saldırısının sadece 1 tanesi dini nedenlere dayanmakta, 84 tanesi ise aşırı milliyetçilik ve ayrımcılık gibi nedenlere dayanmaktadır” diyen milletvekili, “Bu da göstermektedir ki, Avrupa’nın asıl sorunu aşırı milliyetçi ayrılıkçı akımlar ve eylemlerdir. Bu noktada tüm terör saldırılarında Müslümanlara vurgu yapılması, haksızlıktır” diye konuştu.

“CHARLİE HEBDO’DAKİ KARİKATÜRLER NE KADAR RENCİDE EDİCİ OLSA DA HİÇ BİR MÜSLÜMANIN KARŞILIĞINDAKİ TERÖR SALDIRISINI ONAYLAMASI DÜŞÜNELEMEZ”

Fransa’da yayımlanan ve yaptığı mizahi yayının merkezine Müslümanları oturtan Charlie Hebdo adındaki dergiye yönelik yapılan saldırıya da değinen İlhan Ahmet, “Müslümanlar, Charlie Hebdo’daki yayınlardan rencide olduklarını ifade etmektedir. Ancak bu, karşılığında herhangi bir ölümcül eylemi destekledikleri anlamanı gelmemektedir. Kaldı ki o dönem pek çok Müslüman örgüt, bu saldırıyı açıkça kınamış, herhangi bir terörist eyleme İslâm’ın alet edilmesinin de kabul edilmez olduğunu vurgulamıştır. İfade özgürlüğüne olan saygılarını dile getirmek için de başta Paris’te olmak üzere diğer Avrupa başkentlerinde gerçekleşen barışçıl protestolara da katılarak destek vermişlerdir” dedi.

“AVRUPA’DA YÜKSELEN YAHUDİ KARŞITLIĞI DİKKAT ÇEKİCİDİR”

Milletvekili İlhan Ahmet, Avrupa’daki antisemitizm hareketinde görülen artışa da değindi. Avrupa’da eskiden beri var olan Yahudi karşıtı antisemitik düşünce ve hareketlerin son yıllarda Avrupa toplumu içinde daha da arttığını belirtne milletvekili, Pew Research Center’ın araştırmasına göre, Almanya’da halkın % 25’inin, İspanya’da ise % 50’sinin Yahudiler hakkında olumsuz düşünceye sahip olduğunu belirtti.

Avrupa’daki yükselen antisemitik hareketliliğin kaynağında Müslümanların olduğuna dair iddiaları da değerlendiren milletvekili, “Müslüman nüfusun % 6 olduğu Almanya’da halkın % 25’inin Yahudi karşıtı düşüncelere sahip olması, yine Müslüman nüfusun % 3 olduğu İspanya’da halkın % 50’sinin Yahudi karşıtı düşüncelere sahip olmasında bu ülkeler içindeki Müslüman topluluklardan ziyade eskiden beri varolan antisemitik düşüncelerin etkili olduğu muhakkaktır. Diğer türlü her iddia sadece Müslümanlar ile Yahudiler arasında düşmanlık yaratma amacı gütmektedir” diye konuştu.

“TOPLUMDAN DIŞLANAN AVRUPALI GENÇ MÜSLÜMANLAR, MARJİNAL GRUPLARIN ÇEKİMİNE KAPILMAKTADIR”

İlhan Ahmet, pek çok faktörün etkisiyle sosyal dışlanmaya maruz kalan Avrupalı genç Müslümanların, aşırı ve ayrılıkçı grupların kurbanı olabildiklerine dikkati çekti. Milletvekili, özellikle çalışma ve eğitim hayatı ile sosyal yaşamda ayrımcılığa son vererek, dengeli bir toplumsal yapı oluşturacak çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Tahminlere göre, genç Mülümanların % 0,1’inin cihatçı militan gruplara dahil olduğunun öngörüldüğünü ifade eden milletvekili Ahmet, topluma aidiyet hissi sağlandığı takdirde, gençlerin cihad propagandası ile aşırı uçlar tarafından tuzağa düşürülmesinin de önüne geçilebileceğini belirtti.

“İSLAM BİR DİNDİR VE HER DİN VE ÖĞRETİ GİBİ ELEŞTİRİLMEKTEDİR. ANCAK İSLAMOFOBİ ADI ALTINDA YAPILANLAR, IRKÇILIKTIR.”

İslamofobiyi, “şiddet ve ayrımcılık emeli güdülerek, Müslümanlar aleyhine kalıplaşmış bazı tarihsel yanlış ve olumsuz fikirlerin yayılmasını teşvik eden ırkçı bir söylem” olarak tanımlayan milletvekil İlhan Ahmet, İslamofobinin, Müslümanların hatta Müslüman’a benzeyenlerin gerek sosyal gerek kurumsal yapıda dışlanmasına hizmet ettiğini söyledi.

Milletvekili, Müslümanlara karşı basmakalıp düşüncelerden türeyen İslamofobinin bu şekliyle, İslam eleştirisi yapmaktan uzak olduğunu belirterek, “İslâm bir din ve öğretidir. Her din ve öğreti gibi de eleştirilebilir. Ancak İslamofobi ile yapılanın bununla bir ilgisi yoktur” diye konuştu.

“SUÇLA VE TERÖRLE MÜCADELE KAPSAMINDA ‘IRK PROFİLİ OLUŞTURMA’, TOPLUM İÇİNDE DAHA FAZLA AYRIMCILIĞA YOL AÇMAKTAN ÖTE FAYDA SAĞLAMAZ”

Toplumda asayişi sağlama gerekçesiyle ‘ırk profili oluşturma’ düşüncesinin, uluslararası yasalarla da yasaklandığının altını çizen İlhan AHMET, “kişilerin ırkına, etnik kökenine, dinine, doğduğu yere, bazı ülkelerle telefon görüşmelerine, banka işlemlerine, ikamet statüsüne ve hatta dış görünüşüne bakılarak bir profile dahil edilmesi, son derece sakıncalı, ayrımcı ve yasa dışı olduğunu” vurguladı.

Milletvekili İlhan Ahmet, “Irk profili oluşturmanın suçla ve terörle mücadelede etkili ve verimli bir yöntem olmadığını” belirterek, “asayişin sağlanmasında ihtiyacımız olan toplumu birbirinden ayrıştırmaya, uzaklaştırmaya ve yabancılaştırmaya neden olacak böylesi yöntemler değil, toplumun her ferdinin işbirliği içinde olacağı, hem birbirlerine hem de resmi makamlara güveneceği yöntemlerdir” diye konuştu.

Milletvekili İlhan Ahmet konuşmasını, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in İslamla ilgili şu sözlerine atıfta bulunarak tamamladı:

“İslam terör değildir, herhangi birinin bunu söylemesi, ne doğru ne de isabetlidir. Her dinin, küçük bir grup köktendincisi vardır. İslâm şiddeti hakkında konuşmak istemiyorum, çünkü o zaman katolik şiddeti hakkında da konuşmam gerekecek. Her gün gazeteleri karıştırdığımda, şiddet görüyorum. Kız arkadaşlarını öldürenleri, kayınvalidelerini öldürenleri görüyorum ve bunların hepsinin vaftiz edilmiş katolikler olduğunu hatırlıyorum. Terör her yerde vardır, bazı Afrika ülkelerindeki ırkçı terörü bir düşünsün herkes. Terör, başka bir seneçek olmadığı zaman ortaya çıkar ve büyür. Ve o zaman artık işin merkezinde tanrı olarak para durur.”

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu