Anasayfa

06-03-2026
Danışma Kurulu Spartakos’un taleplerine tepki gösterdi
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Gümülcine Devlet Hastanesinde Türkçe konuşulması ve başörtüsü kullanımı konusunda yasak getirilmesini talep eden Spartakos listesine tepki gösterdi. Danışma Kurulu, söz konusu girişimin temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirtti.
6 Mart 2026 Cuma

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Gümülcine Devlet Hastanesinde Türkçe konuşulması ve başörtüsü kullanımı konusunda yasak getirilmesini talep eden Spartakos listesine tepki gösterdi. Danışma Kurulu, söz konusu girişimin temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, Gümülcine Belediyesindeki “Spartakos” listesi üyelerinin hastane müdürü Eleni Rofaela’ya gönderdiği mektubun kabul edilemez olduğu vurgulandı. Sağlık çalışanlarının başörtüsü takması ve Türkçe konuşmasının yasaklanması yönündeki talep, temel hak ve özgürlükler ile toplumsal barışa açık bir müdahale olarak nitelendirildi.

Açıklamada, sağlık çalışanlarının kendi aralarındaki iletişimde ana dillerini kullanmalarının kurumsal işleyişi aksatan bir durum olmadığı ve hizmet kalitesini de düşürmediği belirtildi. Aksine, çalışanların kimliklerine ve kültürlerine saygı duyulan bir çalışma ortamının motivasyonu ve mesleki verimliliği artırdığına dikkat çekildi. Modern ve demokratik toplumların temelinde de bu anlayışın yer aldığı kaydedildi.

Danışma Kurulunun açıklamasında ayrıca, geçmişte dil engeli nedeniyle birçok kişinin kendisini ifade etmekte zorlandığı ve Yunanca bilmemeleri sebebiyle çeşitli güçlüklerle karşılaştıkları hatırlatıldı. Bu nedenle azınlığa mensup sağlık çalışanlarının hastalarla onların anlayabildiği bir dilde iletişim kurmalarının sağlık hizmetlerinin daha etkin yürütülmesine katkı sağladığına dikkat çekildi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, inanç, kültür ve dilin bu toprakların ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, bunların varlığını koruyarak yaşamaya devam edeceğini ifade etti.

Danışma Kurulu, söz konusu mektubun toplumda gereksiz bir gerilim yaratmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini beklediklerini ifade ederek, yetkililerin bu tür yaklaşımlar karşısında gerekli tutumu sergileyeceğine inandıklarını dile getirdi.



Haberler


Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliğinden piyano resitali ve şan dinletisi

ABD, Yunanistan’a olası askeri ekipman satışını onayladı

Dr. Sadık Ahmet ölümünün 31. yılında Gümülcine’de anılacak

SİRİZA’da istifa dalgası sürüyor

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet: ’Sekiz azınlık okulunun daha kapatılması kabul edilemez’

Polisin ateş ederek öldürdüğü otizmli genç için binlerce kişi yürüdü

Işık Sadık Ahmet, TBMM’deki 15 Temmuz anma törenine katıldı

İskeçe Müftülüğü’nden 15 Temmuz Şehitleri için mevlit programı

15 Temmuz şehidi Mustafa Cambaz doğduğu köyde anıldı

İskeçe’deki kapalı yüzme havuzu ağustos ayı boyunca kapalı olacak

ELAS Partisi siyasi örgütlenme sürecini başlattı

Doğu Makedonya - Trakya’da uyuşturucu operasyonu: Bir haftada 22 gözaltı